Anasayfa


08-06-2018
Türkiye geri kabul anlaşmasını durdurdu
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Türkiye arasındaki “geri kabul” anlaşmasının durdurulduğunu açıkladı. Diplomatik çevreler ise AB ile yapılan mülteci anlaşmasının bu karardan etkilenebileceği yorumunu yapıyor.
8 Haziran 2018 Cuma

Darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan sekiz askerin Türkiye’nin talebine rağmen iade edilmeyip, tümünün serbest bırakılması üzerine Ankara’dan “geri kabul” hamlesi geldi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’la yapılan ikili geri kabul anlaşmasının durdurulduğunu açıkladı.

Antalya’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, “Yunanistan’da yargılandıktan sonra serbest bırakılan FETÖ üyeleri sonrası bu ülkeye bir yaptırım olacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Yunanistan’ın yaptığı kabul edilemez. Darbelerden en çok çeken ülke Yunanistan’dır. Hükümet bu konuyu gerçekten çözmek istiyor. Yunanistan’a Batı’dan çok büyük baskı var, özellikle Yunan yargısına. Onlara dışarıdan çok baskı var. AB ile bir göçmen anlaşmamız var, bu uygulanıyor. Yunanistan’la ilgili bir de ikili düzeyde geri kabul anlaşmamız var, şu anda geri kabul anlaşmamızı durdurduk. Süreç tam bitmedi ama Yunanistan’a yönelik çalışmalarımız devam edecek.”

ATİNA’DA HEYECAN YARATTI

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Yunanistan ile geri kabul anlaşmasının durdurulduğunu duyurması Atina’da heyecan yarattı.

Haber siteleri, Çavuşoğlu’nun açıklamasını, “Dramatik gelişme”, “Türkiye’den 8 asker için misilleme”, “Çavuşoğlu’ndan bomba” , “Ankara’dan 8 asker için şantaj” başlıkları ile duyurdu.

“ANLAŞMA ZATEN DONMUŞTU”

Hükümet ise söz konusu anlaşmanın 2016'dan bu yana işlemediğini açıkladı ve Çavuşoğlu'nun bu açıklamasında "geçmiş zaman" kullanmış olmasına dikkati çekti.

Başbakanlık bürosu, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra 8 Türk askerinin Yunanistan'a firar ettiği günden bu yana zaten hiçbir iadenin gerçekleşmediğini” açıkladı.

Ayn açıklamada, "Anlaşmanın işlerliğini kaybetmiş olması, Sayın Çavuşoğlu'nun anlaşmanın durdurulduğuna dair açıklamasında 'geçmiş zaman' kullanmasından da anlaşılıyor" ifadesine yer verildi ve "Türkiye'nin AB ile arasındaki göçmen iade anlaşmasının aynen yürürlükte olduğuna" dikkat çekildi.

Yunanistan ile ikili geri kabul protokolü 2001’de imzalandı ve 2002’den beri uygulanıyor. Protokol sayesinde, Türkiye, çeşitli ülke vatandaşı toplam 4 bin 945 göçmeni geri kabul etti.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler