Anasayfa


03-07-2018
Kammenos’dan "Makedonya" açıklaması
Savunma Bakanı Panos Kammenos, Makedonya ile varılan isim anlaşmasına ilişkin, referandum veya seçimler yoluyla Yunan halkının onayının alınması gerektiğini belirtti.
3 Temmuz 2018 Salı

Hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin başkanı Kammenos, düzenlediği basın toplantısında, Yunan ve Makedon hükümetleri arasında imzalanan "isim sorunu" anlaşmasına yönelik açıklamalarda bulundu.

Varılan anlaşmanın "kötü" bir anlaşma olduğunu ileri süren Kammenos, "Yunan halkının onayı olmadan anlaşmanın kabul edilmesine izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Anlaşmanın 300 sandalyeli mecliste onaylanması için 150 değil 180 vekilin onayının aranması gerektiğini ifade eden Kammenos, "180 milletvekilinin onayı olmazsa halkın karar vermesi gerekir. Bu da ya referandum ya da seçimle olur." dedi.

Kammenos, anlaşmanın meclisten geçmediği takdirde hiçbir bağlayıcılığının bulunmadığını savunarak "NATO'ya üyeliğe ilişkin Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya'da (FYROM) referandum tamamlanmadan veya meclisimizde onaylanmadan hiçbir prosedür gerçekleştirilemez." ifadesini kullandı.

KOCİAS: "İYİ BİR ANLAŞMA"

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, varılan mutabakatın "iyi bir anlaşma" olduğuna işaret ederek "Anlaşma, ulusal egemenlikten bir ödün vermediği için 180 vekilin onayı gerekli değil." ifadelerini kullandı.

Kocias, Yunanistan'ın krizden çıktığını vurgulayarak "Bu sorunu çözdük çünkü bizi mahkum eden sorunları çözmenin Yunanistan'ın çıkarına olacağına, halkımızla geleceğe bakabilmemizi sağlayacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

HÜKÜMETTE "MAKEDONYA" ÇATLAĞI

Hükümet ortakları SİRİZA ve ANEL arasındaki koalisyon Makedonya ile varılan isim sorunu anlaşmasından bu yana sıkıntılı günler yaşıyor. Bazı ANEL milletvekillerinin istifasının ardından koalisyonun milletvekili sayısının 152'ye düşmesi, hükümetin düşeceği yorumlarına yol açmıştı.

İçinde "Makedonya" ibaresi geçen bir isim anlaşmasına karşı olduğunu açıklayan ANEL partisi, hükümete karşı verilen gensoru önergesini ise reddetmişti.

İki ülke arasında 17 Haziran'da imzalanan anlaşmaya göre, Makedonya'nın adı "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilirken, bu ülkeye AB ve NATO üyeliği yolunda Yunanistan'ın koyduğu veto kaldırılacak.

Haberler


Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı