Anasayfa

11-07-2018
Srebrenitsa soykırımının 23. yıl dönümü
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic: "Srebrenitsa, engellemeye gücü olan ancak bunu yapmayan herkesin yüzünde kara bir leke olarak ebediyen kalacaktır."
11 Temmuz 2018 Çarşamba



İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 23. yıl dönümü sebebiyle anma töreni düzenlendi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Potoçari’deki eski akü fabrikasında düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Srebrenitsa soykırımının her geçen gün daha fazla inkar edilmesine artık tepki gösterilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Temmuz 1995’te sadece birkaç gün içerisinde 8 binden fazla çocuğun, yaşlının ve kadının katledilip toplu mezarlara gömüldüğünü anımsatan Boşnak lider, "normal bir insanın 20. yüzyılda Avrupa’nın orta yerinde böylesine korkunç bir suç işlenmesini zor anlayabileceğini" söyledi.

İzetbegovic, Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan eden Birleşmiş Milletler’in (BM) de toplu katliamları engelleyemediğini vurgulayarak, "Srebrenitsa, engellemeye gücü olan ancak bunu yapmayan herkesin yüzünde kara bir leke olarak ebediyen kalacaktır." dedi.

Uluslararası Savaş Suçları Mekanizması Genel Sekreteri Olufemi Elias da kurum olarak 1995'teki korkunç olayların unutulmaması ve inkar edilmemesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Adaletin sınırlı olduğunu, kaybedilenlerin geri gelemeyeceğini ve yaşananların silinemeyeceğini kaydeden Elias, "Ancak adalet geleceğe bakabilmek adına önemlidir." diye ekledi.

Türkiye'den törene katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Srebrenitsa insanlık vicdanına sürülmüş kara bir lekedir. 20. yüzyılın son çeyreğinde, bu büyük trajediye göz yuman, hareketsiz kalan ve bu insanlık suçunu kolaylaştıran herkes tarih önünde en az asli failler kadar sorumludur." dedi.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?

Srebrenitsa’nın, 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. 35 soykırım kurbanı 11 Temmuz Çarşamba günü toprağa verildi.

Bu arada, Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995’te başlayan soykırımda hayatta kalmak isteyen Boşnak sivillerin Tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı orman yolunda düzenlenen "Barış Yürüyüşü", katılımcıların Potoçari Anıt Mezarlığı’na ulaşmasıyla sona erdi. Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Barış Yürüyüşü’ne katılan binlerce insan, 8-10 Temmuz’da düzenlenen yürüyüşün ardından geldikleri Potoçari Anıt Mezarlığı’nda soykırım kurbanları için dua etti.

Haberler


Yunanistan, S-300’ü Ermenistan’anamı veriyor

Ampelokipi’deki patlamayla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı

Merkel kitabında Çipras’tan sempatiyle bahsediyor

Gümülcine İdadiye Azınlık İlkokulunda ‘Zeytinin Serüveni’ etkinliği

YTB Başkanı Eren, Atina’da eğitim gören gençlerle bir araya geldi

NATO Genel Sekreteri Rutte Atina’da

YTB Başkanı Abdullah Eren Atina’da resmi temaslarda bulundu

Yunan Silahlı Kuvvetleri için mobil uygulama geliyor

Son ankete göre YDP’deki düşüş devam ediyor

Ketenlik’te KEP bürosu açılacak

Belediye binasına Filistin’e destek pankartı astıran sendika başkanına soruşturma

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununu Belediye Başkanı Kontos’a aktardılar