Anasayfa


19-11-2018
Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı GÜNDEM’e konuştu
Batı Trakya’daki Türk azınlık belediye başkanlarıyla başlattığımız röportajlara devam ediyoruz.
19 Kasım 2018 Pazartesi

Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ile yaptığımız röportajdan sonra bu sayımızda Rodop ilende yer alan Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı’yla konuştuk.

Yassıköy Belediyesi’nin karakteristik özellikleriyle son derece önemli bir belediye olduğunu anlatan Belediye Başkanı İsmet Kadı, vatandaşların uyum ve huzur içinde yaşamalarının kendileri için en önemli amaç olduğunu söyledi. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında belediye olarak yapabilecekleri en iyi hizmeti hayata geçirdiklerini ifade eden Kadı, geride kalan üç yılı aşkın sürede önemli işler gerçekleştiğini söyledi.

“UFAK ÇAPLI SORUNLAR DIŞINDA BAŞARILI BİR DÖNEM OLDU”

“Geride bıraktığımız üç buçuk yıllık dönemi Yassıköy belediyesi açısından nasıl değerlendirirsiniz?” sorusunu yanıtlayan İsmet Kadı şöyle konuştu: “Belediyedeki dönemimizi genel anlamda olumlu değerlendiriyorum. Bizler için zor olmakla beraber güzel bir deneyim oldu. Belediyeyi çok zor şartlarda da yönetebileceğimizi gösterdik. Halkımıza ihtiyacı olduğu hizmetleri vermekte, ufak çaplı sorunlar dışında başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Bunu başarmamızda bölgeyi çok iyi bilmemiz ve deneyimli bir ekip olmamız önemli bir rol oynadı. Dikkat edilirse, bize yönelik eleştirilerde hizmet eksikliği hiç bir zaman öne çıkmıyor. Kısacası son dört yılda biz bu gemiyi çok dar boğazlardan başarı ile geçirdik ve son dönemde ülkemizde ekonomik alandaki biraz düzelmeyle birlikte bu gemiyi açık denizlerde yüzecek hale hazırladık. Yassıköy Belediyesi’ni bundan sonra daha iyi günler bekliyor. Vatandaşların uyum ve huzur içinde yaşamaları bizim için en önemli amaç.”

“MADDİ DESTEK BİR MİLYONDAN 312 BİNE DÜŞTÜ”

Sekiz yıldır devam eden ekonomik krizin Yassıköy Belediyesi’ni de olumsuz etkilediğini ifade eden İsmet Kadı, “Şunu açıkça söylemek lazım ki ülkemiz son sekiz yıldır ciddi bir ekonomik krizden geçti. Bu durumu rakamlara dökecek olursak 2007 yılında ilk kez belediye başkanı olduğumda sadece Susurköy Belediyesi olarak merkezi yönetimden aldığımız maddi yardım 1 milyon euro civarındaydı. 2014 yılından itibaren ise eski Arabacıköy Nahiyesi, Susurköy Belediyesi ve Yassıköy Belediyesi olmak üzere üç eski belediyeyi içinde barındıran Yassıköy Belediyesi olarak 312 bin euro maddi destek alabiliyoruz. Anlaşılacağı üzere devletten gelen yardım konusunda ciddi bir düşüş oldu.” dedi.

“SON DÖNEMDE BİRÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

Belediyenin hayata geçirdiği projeleri anlatan Belediye Başkanı Kadı şunları kaydetti: “Belediye yönetimi olarak son dört yılda bir çok projeyi hayata geçirdiğimizi söyleyebilirim. Bunların en başında, bana göre en önemli projelerimizden biri olan biyolojik arıtma tesisi projesi geliyor. Bu proje 12.5 milyon euroluk bütçeye sahip büyük bir proje. Bu proje iki aşamadan oluşuyor. Hatların ve sonrasında tesislerin yapılması. Hatların inşası sırasında bildiğiniz gibi Yassıköy’de ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu sıkıntılara rağmen hatların inşasının büyük bölümü tamamlanmış durumda. Projenin ikinci aşaması olan tesis inşasına ise yaklaşık bir ay önce başlandı. Bu tesis önümüzdeki yıl bitmiş olacak. Bu projedeki asıl sorun vatandaşlarımızın hatlara bağlanması konusunda yaşanıyor. Çünkü bu konuda ayrı bir ekonomik yük gelecek. Bunu Gümülcine Belediyesi’nin deneyimlerinden de yararlanarak halkımıza en az düzeyde yansıtarak bu aşamayı tamamlamak istiyoruz. Tahminim, önümüzdeki yılın sonuna doğru artık bu projenin çalıştırılması gerekiyor. Çalışma aşamasında da yine Gümülcine Belediyesi’nin biyolojik arıtma tesisindeki deneyimli elemanları ile irtibat halindeyiz. Bu tesisi olabilecek en düşük maliyetle çalıştırma uğraşı içindeyiz.

Bunun dışında belediye yönetiminde olduğumuz son dört yılda sekiz tane meydan düzenlemesi projesini hayata geçirdik. Bunlardan ilk üç tanesi 500 bin euroluk bütçe ile Bulatköy, Yassıköy ve Tatlısu (Glikoneri) köylerimizde yapıldı. İkinci aşamada ise tarım alanlarını genişletme fonlarından temin ettiğimiz 450 bin euro ile Susurköy, Palazlı ve Ortacı köylerimizde meydan düzenleme projelerimizi tamamladık. Bu projelerin içerisinde Susurköy ve Palazlı köylerimizde örnek teşkil edebilecek, belki de Rodop ili sınırları içinde başka yerde olmayan son derece modern, kalite belgesi almış çocuk parklarımızı yaptık.

Bunların yanı sıra 600 bin euroluk bütçe ile sulama sistemlerimizin modernizasyonunu sağlayacak teçhizatı temin etmiş durumdayız. Belediye genelinde yaklaşık 110 kilometre üzerindeki sulama hatlarımızı kontrol edecek mekanizma şu an itibariyle Susurköy’de yeni inşa ettiğim belediye binamızın içinde kurulmuş durumda. Bu proje ile bizler belki de belediyemizi bundan 10 yıl sonrasına hazırlamış durumdayız.

Yine bu zor dönemde Bulatköy – Çepelli köyleri arasında ve Susurköy’de toplam 4 bin 800 metre asfaltlama çalışması yaptık. Bu bizim için son derece önemli, çünkü bahsettiğimiz yollar çok yoğun kullanılan yollardı. Bunların dışında tasarruf amaçlı projelere çok önem verdik. Örneğin yıllık elektrik kullanımına ödediğimiz miktar 750 – 800 bin euro civarında. Bunun yarısını sokak lambalarına ödüyoruz. Biz bu konuda tasarruf sağlamak için sokak lambalarımızı led lambaları ile değiştiriyoruz. Toplam 1 milyon 76 bin bütçeli bu projeyi ülke genelinde sözleşme aşamasına getiren dördüncü belediye olduk. Bu proje bize önemli ölçüde tasarruf sağlayacak. Enerji tüketimimizi beşte bire düşürmüş olacağız. Ayrıca belediyemiz bu gibi projeler sayesinde bundan sonraki enerji tasarrufu projelerine finansman sağlama konusunda da avantajlı konuma gelecek. Bahsettiğim projenin ikinci aşamasında güneş enerji santralleri kurulması ile ilgili projemizi hazırladık. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman belediyemize yıllık 800 bin euroluk bir tasarruf sağlamış olacağız. İlk olarak üç adet santral çalışması son aşamaya gelmiş durumda. Yine tasarrufa yönelik bir diğer projemiz ise içme suyu sistemlerindeki kaçak ve arızaların erken uyarı sistemi ile tespitine yönelik projemizdir. Bu proje 1 milyon 499 bin euro ile onaylandı ve şu anda ihale aşamasında. Bu proje bize arızaları erkenden tespit edip halkımıza yansımadan sorunu çözme imkanı verecek. Bu projeyi Yunanistan genelindeki 70 belediye ile birlikte bakanlıktan aldık. Bu konuda milletvekillerimiz Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf’un da çok büyük katkılarını gördük. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Bunlara ek olarak şu anda 450 bin euro bütçeli Balabanköy’deki içme suyu hatlarının yenilenmesi projesinin yüzde 70’i tamamlanmış durumda. Ayrıca ‘Filodimos 2’ programı çerçevesinde çocuk parklarının yeniden düzenlenmesi ve kalite belgesi almış çocuk parklarının yapılması için projemiz hazır durumda. Bu proje ile 13 köyümüzde daha kaliteli çocuk parkları yapma imkanımız olacak. Bu projemiz ihale aşamasındadır. Yine ‘Filodimos 2’ programından yararlanarak okullarımızdaki eksikliklerin tamamlanması için 65 bin euroluk bir projeyi de ihale aşamasına getirdik.

Belediyemizdeki tüm su sayaçlarımızı dijital formda kayıt altına alacak bir sistemin kurulumunun planlamasını yapıyoruz. İçme suyu sistemlerinin eksikliklerini giderecek projelendirme çalışmalarımız devam ediyor.

Bana göre çok önemli bir diğer projemiz olan 2.5 milyon euro bütçeli yağmur suları için kanalizasyon projesini başlattık. Bu proje yaklaşık 10 köyümüzü kapsayan dokuz kilometre uzunlukta bir kanalizasyon projesi. Bu proje tamamlandığında vatandaşlarımızın karşılaştığı bu alandaki sorunların büyük ölçüde çözüleceğine inanıyorum.

Yassıköy’de yaklaşık 50 çocuğumuza hizmet verecek bir kreş inşası projesini tamamladık ve bu projeye de kaynak sözü almış durumdayız. Yine belediye binamızın bulunduğu bölgedeki arsada 500 metrekarelik kapalı alanı olacak yeni bir bina inşasının projesini hazırlıyoruz. Böylelikle tüm belediye birimlerini aynı çatı altında toplamayı hedefliyoruz. Halen Ayazma köyünde eski bir belediye binamız var. O binayı bir kütüphane ve kültür merkezi haline getirmeyi planlıyoruz.”

“EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ İSTİHDAM”

GÜNDEM’in. “Yassıköy Belediyesi’nin en önemli önceliği nedir?” sorusunu da yanıtlayan İsmet Kadı, bölgenin en büyük sorununun ve önceliğinin istihdam olduğunu vurguladı.

Belediye Başkanı İsmet Kadı şöyle konuştu: “Yassıköy Belediyesi olarak tabii bizim bir çok ihtiyacımız var. Ancak şu anda en önemli ihtiyacımız bölgemizde istihdama yönelik projelerdir. Bir çok gencimiz biliyorsunuz iş bulamadığı için belki de gelecekte ciddi sağlık problemleri yaşayabilecekleri işlerde çalışmak üzere yurt dışına gitmek zorunda kalıyorlar. Bizim en önemli problemimiz bence budur. Bu problemi bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Buna yönelik olarak hayvancılığın desteklenmesi, tarımın desteklenmesi için çalışmalar başlatılması gerektiğine inanıyorum. Tabii bizler belediye olarak bu alanda çok fazla imkana sahip değiliz. Biz imkanımız dahilinde bölgeye yatırım yapılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Belediyemize ait çok değerli arsaları bu uğurda yatırımcılara tahsis etmeye hazırız. Bu arsalarla ilgili olarak yatırımcılarla sürekli temas halindeyiz. Her yere açık ve net mesaj veriyoruz. İstihdam sağlayan projelerde belediye olarak yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazırız. Bunu yıllardan beri dile getiriyoruz.”

“160 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK PROJE”

Gümülcine – Sendelli yolu üzerinde bir projeyi hayata geçirmek istediklerini anlatan Kadı, “Bu konuda bir gelişmeden bahsedecek olursak; Sendelli – Gümülcine yolunda belediye olarak bizim 70 dönümlük bir arazimiz var. Bu arazi ile ilgili olarak biz yaklaşık bir buçuk yıldır yatırımcılar ile temas halindeyiz. Buraya çok güzel bir proje hazırlandı. Tabii bu projenin yapılabilmesi için yaklaşık üç buçuk milyon euroluk bir bütçe gerekiyor. Bu proje kapsamında buraya 60 yatak kapasiteli beş yıldızlı bir otel, 8 tane küçük otel tarzı ev, bir aquapark, bir süper market, iki adet sinema salonu, 500 kişilik düğün salonu, toplantı salonu, spor salonu, futbol ve basketbol sahaları içeren bir kompleks yapılmasını planlıyoruz. Bunu tabii belediye olarak biz değil, yatırımcı yapacak. Belediye olarak bizim bu projeye çok önem vermemizin sebebi yaklaşık 160 kişiye istihdam sağlayacak olmasındandır. Bu tür projelerin bölgemiz gençlerine iş imkanı sağlayacağına ve gençlerimizi bölgemizde tutmamızı sağlayacağına inanıyoruz. Bölgemizin en büyük sorunu olduğuna inandığım istihdam konusunda belediye olarak ne yapmamız gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz ve buna devam edeceğiz.” diye konuştu.

“YORULMAMIZI BEKLEYENLERİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATACAĞIZ”

Belediye Başkanı Kadı sözlerini şöyle tamamladı: “Son olarak şunları söylemek istiyorum. Biz ekip olarak toplam 12 yıldır bölge halkına hizmet etmeye çalışıyoruz. Onlara layık olmaya çalışıyoruz. Bu uğurda yorulmamızı umut edenleri hayal kırıklığına uğratıyoruz ve uğratmaya devam edeceğiz. Her yaptığımız işi insanımız için yapıyoruz, bundan da büyük gurur duyuyoruz. Canla başla çalışarak halkımıza daha iyi hizmet vermek için uğraşmaya devam ediyoruz ve edeceğiz.”

Haberler


Türk ve Yunan heyetleri İstanbul’da buluştu

Ev sahibi olmak hayal oldu!

DEB Partisi seçim çalışmalarına Şahin köyünden başladı

Şiir yarışmasında derece giren Ayça için okulunda tören düzenlendi

Türk ve Yunan kültür bakanları ’Romeo ve Juliet’i birlikte izledi

Kacır Selanik’te soydaşlarla görüştü

Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek