Anasayfa


21-11-2018
2019 bütçesi mecliste
2019 yılı bütçesi bugün (21 Kasım Çarşamba) günü meclise sunuldu.
21 Kasım 2018 Çarşamba

Yeni yılda GSMH’ya göre yüzde 3.6 bütçe fazlası öngörülüyor. Geçen yıl yüzde 2 olan ekonomik büyüme oranının ise bu yıl yüzde 2.5 olması bekleniyor.

2018 yılının başından bu yana özellikle mali göstergelerin olumlu seyri dikkate alındığında bütçe fazlalığının yıllık hedef olan %3,5'i önemli ölçüde aşacağı tahmin ediliyor. Bu çerçevede, hükümetin bu yıl da ihtiyaç sahiplerine yıllık gelirleri baz alınarak destek amaçlı “sosyal yardım” (kinoniko merisma) yapması bekleniyor.

Yeni bütçe emekli maaşlarında kesinti olmamasını öngörürken, bunun dışında çeşitli destek programlarını da içeriyor. Bu destek programlarına göre, serbest meslek sahipleri ve çiftçilerin ödediği sigorta miktarlarında 3’te 1 oranında indirim, yeni çalışanların sigorta primlerinin ödenmesinde destek, emlak vergisi olarak bilinen ENFİA’nın kademeli olarak yüzde 10 ile yüzde 30 oranı arasında azaltılması, kurumsal gelir vergisinin yüzde 29’dan kademeli olarak dört yıl içinde yüzde 25’e düşürülmesi, “Eve Yardım” programı çerçevesinde çalışan 3 bin kişinin sözleşmelerinin süresiz olarak uzatılması, Özel Eğitim okullarında 4 bin 500 öğretmenin kalıcı hale getirilmesi ile güçlendirilmesi öngörülüyor.

Basında yer alan bilgilere göre, yaşanan son olumlu ekonomik gelişmeler nedeniyle 2019 yılına yönelik destek programları bütçesi 750 milyon eurodan 900 milyor euroya çıkarıldı.

Bu arada, hükümetin sunduğu 2019 yılı bütçesinde emekli maaşlarında kesinti yapılamaması öngörülmesine rağmen bu konudaki nihai karar 3 Aralık tarihinde toplanacak Eurogrup’ta alınacak.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup