Anasayfa


13-03-2015
İki azınlık gencinden örnek girişim...
Batı Trakyalı iki genç Batı Trakya’da bir ilke imza attı. Ziraat mühendisi ve zootekni uzmanı olan iki genç, Batı Trakya’nın ilk Türkçe tarım ve hayvancılık web sitesini kurdular.
13 Mart 2015 Cuma

GÜNDEM / ÖZEL

Batı Trakyalı iki genç Batı Trakya’da bir ilke imza attı. Ziraat mühendisi ve zootekni uzmanı olan iki genç, Batı Trakya’nın ilk Türkçe tarım ve hayvancılık web sitesini kurdular.

Ziraat Mühendisi Salih Topal ile Zootekni Uzmanı Hamza Mehmet’in, “www.omatege.gr” adı altında kurdukları web sitesi bölgedeki çiftçi ve hayvan besicilerinin başvurabileceği bir kaynak niteliğinde. Geçtiğimiz haftalarda tam olarak faaliyete giren internet sitesinin facebook ve twitter adresleri de bulunuyor.

Batı Trakya’daki azınlık çiftçisi ile hayvan besicilerine hizmet etmek isteyen iki genç, bu girişimleriyle birçok kişi ve kuruma da örnek oluyor. Topal ve Mehmet, kendi olanak ve çabalarıyla hayata geçirdikleri web sitesinde, çiftçilere tarım ve hayvancılık alanında bilgi veriyor ve onları yeni gelişmelerden haberdar ediyor.

“www.omatege.gr” internet sitesi kurucu ve yöneticileri Salih Topal ile Hamza Mehmet, GÜNDEM’e konuştu.

SALİH TOPAL: “BÖYLE BİR SİTE OLUŞTURMAYI ÖĞRENCİLİK YILLARIMIZDAN TASARLIYORDUK”
Böyle bir internet sitesi oluşturma fikrinin öğrencilik yıllarından bu yana olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisi Salih Topal, “Ben Gümülcine’nin Ayazma köyündenim. İlkokulu kendi köyümde okudum. Ortaokulu Celal Bayar Azınlık Ortaokulu’nda, liseyi de meslek lisesinde tamamladım. Daha sonra üniversite sınavlarına katılıp, Florina Ziraat Fakültesi’ni kazandım. Dört yıl okuduktan sonra 2013 yılı Kasım ayında fakülteden mezun oldum. Yakında askerliğimi tamamladım. Şu anda bir taraftan çiftçilikle uğraşıyorum, bir yandan iş arıyorum ve bir yandan da bu internet sitesiyle ilgileniyorum. Batı Trakya’da bizim çiftçimize ve hayvan besicimize yönelik bilgilendirici bir internet sitesi veya başka türlü bir hizmetin olması gerekir diye daha öğrencilik yıllarımızdan beri konuşuyorduk. Arkadaşım Hamza Mehmet’le bu konuyu uzun süre aramızda değerlendirdik. Sonuçta böyle bir girişimi hayata geçirdik.” dedi.

“BATI TRAKYA ÇİFTÇİSİ İÇİN BU BÜYÜK BİR İHTİYAÇ”
Eğitimli insanların topluma hizmet etmesi gerektiğine inandığını ifade eden Salih Topal sözlerine şöyle devam etti: “Ben eğitimli insanların bu topluma bir şeyler vermesi gerektiğine inanıyorum. Eğitim olarak, ekonomik rahatlık olarak belli bir seviyeye gelmiş insanlar kendi toplumuna, köylüsüne, komşusuna, arkadaşına yardım etmeli. Eğitim almış bir insanla, eğitim görememiş bir insan aynı olamaz. Aynı olanaklara ulaşamaz. Aynı bilgilere ulaşama. Biz eğer üniversite bitirmişsek, belli bir mesleğimiz varsa, kendi insanımıza yardım etmek ve yol göstermek zorundayız. Bu internet sitesine de bu düşünceyle giriştik. Batı Trakya Türk azınlık çiftçisi tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Fakat kendi ekmek parasını kazandığı bu alanla ilgili olarak çok az şey biliyor. Bilgi birikimi de az, yeni gelişmelere ve haberlere ulaşma konusunda imkanı da az. Bir defa dil sorunu yaşayan çok sayıda insanımız var. Dolayısıyla tarım ve hayvancılık alanında azınlık çiftçisine Türkçe bilgi ve haber verecek bir birime büyük ihtiyaç var. Biz bu kurduğumuz internet sitesiyle bu ihtiyaca biraz olsun cevap vermeye çalışıyoruz. İnşallah başarılı oluruz.”

“TARIM VE HAYVANCILIKLA İLGİLİ OLARAK NEREDEYSE HER GÜN GELİŞME YAŞANIYOR”
“www.omatege.gr” internet sitesinde, tarım ve hayvancılık konularıyla ilgili güncel gelişmeleri, yasal düzenlemeleri, Avrupa Birliği (AB) kararlarını, kanun değişikliklerini ve diğer gelişmeleri Türkçe olarak aktarmaya çalıştıklarını vurgulayan Ziraat Mühendisi Salih Topal, “Bu konularla ilgili olarak neredeyse her gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Bir de Yunanistan’ın Avrupa Birliği üyesi olmasından kaynaklanan bazı konular var. Avrupa Birliği’nin aldığı bir karardan bizim çiftçinin haberi olmayabilir, fakat bu karar bizim çiftçimizi ve hayvan besicimizi doğrudan ilgilendiriyor. Biz bu konularda insanlarımıza bilgi ve haber vermeye çalışacağız. Elimizden geldiği kadar seminerleri ve toplantıları takip etmeye çalışıyoruz. Zaten bu hem benim, hem arkadaşım Hamza’nın da mesleği. Bunu yaparken hem kendi bilgi birikimimizi geliştiriyoruz, hem de insanlarımızı ilgilendiren konularda bilgi sahibi oluyoruz. Örneğin birkaç gün önce Dedeağaç’ta bir toplantıdaydık. Daha önce Selanik’e gitmiştik.” diye konuştu.

“KOOPERAFİTLEŞMEYİ ÖĞRENMEK ZORUNDAYIZ”
Tarım ve hayvancılık sektörlerinin bölge için gelecek vaadettiğine inandığını söyleyen Salih Topal, tarımda kooperatifleşmenin “olmazsa olmaz” koşul olduğunu vurguladı.
“İnsanımız kooperatifleşmenin önemini kavrayamadı” diye konuşan Topal şöyle konuştu: “Bizim bölgemiz tarım ve hayvancılık bölgesi. İnsanımızın çok büyük kesimi bununla yaşıyor. Zaten annesinden babasından böyle görmüş. Fakat gördüklerinin ötesine geçememiş. Bir defa kooperatifleşme şart. Adeta buna mecburuz. Yoksa yerimizde saymaya devam edeceğiz. Bu şekilde devam ederken belki batmayız, ama ileriye de gidemeyiz. Eğer tarım ve hayvancılık yapacağız diyorsak, o zaman mutlaka kooperatifleşmeyi öğrenmek zorundayız. Bugüne kadar halkımız kooperatif olayını, yani birlikte hareket olayını öğrenememiş. Buna inanmamış. Fakat bunu öğrenmek zorundayız. Kooperatifleşebilirsek tarımda da, hayvancılıkta da gelecek var. Eğer bugün azınlık çiftçi kesimi ağlanıyorsa ve gelecekten ümitli değilse, kooperatifleşmeye uzak durduğu içindir. Bu konunun altını çizmek istiyorum.”

HAMZA MEHMET: “ÇİFTÇİMİZ MERAK ETTİĞİ KONULARI SORABİLİR”
Batı Trakya’nın ilk Türkçe tarım ve hayvancılık sitesinin diğer kurucusu Hamza Mehmet, böyle bir girişimi hayata geçirdikleri için büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Gümülcine’nin Değirmendere köyünde dünyaya geldiğini anlatan Hamza Mehmet, ilkokulu kendi köyünde, ortaokul ve liseyi ise Gümülcine Celal Bayar Lisesi’nde tamamladığını belirtti. Üniversiteyi Florina’daki Zootekni Bölümü’nde okuyan Hamza Mehmet, 2012 yılında mezun oldu. Hamza Mehmet, halen bir veteriner yanında çalıştığını ve “www.omatege.gr” internet sitesinin yöneticiliğini yaptığını ifade etti.
İnternet sitesini Kasım ayında açtıklarını dile getiren Hamza Mehmet, son dönemde siteyi tam olarak faaliyete geçirdiklerini kaydetti. Batı Trakyalı çiftçilerin anlayamadıkları veya merak ettikleri konularla ilgili olarak “www.omatege.gr” internet sitesinden yardım isteyebileceklerini ifade eden Hamza Mehmet, “Biz bu siteyi hem insanlarımıza, yani çiftçilerimize bilgi ve haber vermek için, hem de anlamadıkları konuları sorabilmeleri için düşündük. Öğrencilik yıllarından beri kendi aramızda konuştuğumuz bir konuydu. Nihayet hayata geçirebildik. Tabii biz de yardım edebileceğimiz konularda elimizden geleni yapmaya hazırız.” dedi.

“İNSANIMIZA HİZMET ETMEK İSTİYORUZ”
Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası gereğince tarım ve hayvancılık sektörünü ilgilendiren konuların sürekli bir değişim içinde olduğunu anlatan Zootekni Uzmanı Hamza Mehmet şunları söyledi: “Biz bir ilki gerçekleştirdik ve bir tarım – hayvancılık sitesi kurduk. Bunu insanımıza hizmet etmek için yaptık. Çünkü bizim çiftçimiz kendi sektörüyle ilgili gerekli bilgiye sahip değil. Ve ne yazık ki gerekli bilgilere sahip olmadan işini yapmaya devam ediyor. Yani bir anlamda kör bir şekilde çalışıyor. Biz hayvancılık alanıyla, tarım alanıyla ilgili yayınlayacağımız haberlerle ve duyurularla bu hizmeti vermeye çalışıyoruz.”

“ÇİFTÇİLERİMİZDEN TAVSİYELERDE BULUNMALARINI BEKLİYORUZ”
İnternet sitesini bir karşılık beklemeden hayata geçirdiklerini belirten Hamza Mehmet, “Hiç kimseden bir karşılık beklemeden bu siteyi hayata geçirdik. Çiftçimizi ve hayvan besicimizi ilgilendiren konularda yayın yapıyoruz. İnsanlar bizi takip ederek bilgi edinebilirler. Ayrıca bize tavsiyelerde de bulunmalarını istiyoruz. Birbirimize yol göstermeliyiz diye düşünüyoruz. Ayrıca çiftçimizin kooperatifleşmeye önem vermesini ve bu alanda adımların atılmasını istiyoruz. Çünkü kooperatifleşme olmadan tarımda gelişme ve kalkınma olması çok zor.” ifadelerini kullandı.

Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret