Anasayfa


21-11-2019
Köylerdeki azınlık okulu ile vakıf malları ayrıştırılmak mı isteniyor?
Taşınmaz malların bildirimlerinin yapıldığı bu dönemde bazı bölgelerde, azınlık okullarının köylerdeki vakıf idare heyetleri (mütevelli) tarafından tapu kadastroya bildirimi kabul edilmedi.
21 Kasım 2019 Perşembe

Köylerdeki mütevelli heyetlerinin yaptığı azınlık okuluyla ilgili bildirimlerinin kabul edilmemesi tepki yarattı.

Gayrimenkullerin, Tapu – Kadastro Müdürlüklerine yapılan bildirimlerin devam ettiği bölgelerde, şahısların yanı sıra azınlık köylerindeki vakıf idare heyetleri (mütevelli) de köylerin vakıf mallarını tapu – kadastro müdürlüğüne bildiriyor.

Bu çerçevede, köylerdeki azınlık okullarının bildirimleri vakıf malı olması nedeniyle köylerdeki mütevelli heyetleri tarafından yapıldı. Ancak Rodop iline bağlı Çepelli köyündeki mütevelli heyetinin azınlık okulu için tapu – kadastro müdürlüğüne yaptığı bildirim kabul edilmedi. Çepelli köyü mütevelli heyeti başkanı Özcan Mehmet’in diğer malların yanısıra köydeki azınlık okulu için yaptığı bildirim Gümülcine’deki tapu – kadastro müdürlüğünce reddedildi. Olay, azınlık içinde tepkiyle karşılandı.

“TÜM GAYRİMENKULLERİN BİLDİRİMİ KABUL EDİLDİ, AZINLIK OKULUNUN BİLDİRİMİ KABUL EDİLMEDİ”

Konuyla ilgili olarak olarak GÜNDEM’e konuşan Çepelli köyü mütevelli (vakıf) heyeti başkanı Özcan Mehmet şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi bizim belediyemizde yani Yassıköy belediyesinde tapu – kadastro bildirimleri devam ediyor. Bu yılın sonuna kadar da devam etmesi öngörülüyor. Biz de köy olarak Çepelli’nin tüm vakıf mallarının bildirimini yapmak için gerekli çalışmaları yaptık. Avukatla ve mühendislerimizle konuştuk ve gerekli tüm belgeleri toplayıp, hazırlayıp dosyamızı hazırladık. Çepelli köyünü bilenler, köyümüzün dağınık bir yapısı olduğunu bilirler. Köydeki vakıf mallarımız da öyle. Cami, okul, mezarlıklar, mescitler, tarla ve arsalardan oluşan tam 25 parça gayrimenkul var. Tüm gayrimenkullerin evraklarını hazırlayıp, ölçümlerini yapıp, gerekli çalışmayı yapıp, tüm mallarımızı içeren dosyamızı Gümülcine’deki tapu – kadastro müdürlüğüne teslim ettik. Yani bildirimi yaptık. Bu taşınmaz mallar arasında köyümüzdeki okul da var. Zaten okul ile mezarlık birbirine yakın. Bildirimi yaptıktan yaklaşık 20 gün sonra cevap geldi. toplam 25 gayrimenkulün 24’ünü kabul etmişler, birini kabul etmemişler. Köyümüzdeki azınlık okulunun bildirimi reddedilmiş. Tabii ki biz derhal tapu – kadastro müdürlüğüne gittik. Vakıf malı olan okulumuz için yaptığımız bildirimin neden reddedildiğini sorduk. Bize okul için farklı bir bildirimin yapılması gerektiğini söylediler. Ve bize azınlık okullarının bildirimlerinin yapılması için hangi evrakların gerekli olduğunu gösteren bir liste verdiler. Halbuki biz bildirimleri yapmadan önce tapu – kadastro müdürlüğüne gitmiştik. Yapmamız gereken hazırlıklar ve çalışmalar hakkında bilgi almak için gitmiştik. Hatta okulumuzu da taşınmaz mallarımıza dahil edeceğimizi söylemiştik. Bize o zaman ‘okulu bu şekilde bildirmeyin, vakıf mallarına dahil etmeyin’ gibi bir şey söylemediler. Şimdi ise bizim elimize bir kağıt tutuşturup okulların tapu – kadastroya bildirimi böyle yapılacak diyorlar. Okulların köylerdeki vakıf mallarına dahil edilerek bildirilemeyeceği iddia ediliyor. Bu şekilde bildirimi yapılan başka okullar da varsa onların da bilgilendirileceğini söylediler. Biz köy mütevelli heyeti olarak, okulumuzun encümen heyeti olarak bunun sebebini anlayamadık. Köylerdeki azınlık okulları o köyün vakıf malıdır. Köyün ortak malıdır. Zaten okullarımızın neredeyse tamamı ya camiyle, ya mezarlıkla yan yanadır. Okulların çoğu da cami ile aynı bahçeyi paylaşır. Okul ile vakıf mallarının neden ayrılmaya çalışıldığını anlamış değiliz.”

Çepelli köyü encümen heyeti olarak bu gelişmeyi, encümen heyetiyle, mühendis, avukat ve köylüyle değerlendirdiklerini ve sürekli bir iletişim içinde olduklarını söyleyen Özcan Mehmet, bu değerlendirme sonucunda önümüzdeki günlerde gereken girişimleri yapacaklarını belirtti.

“AZINLIK OKULLARI KÖYLERİMİZDEKİ VAKIFLARIMIZA AİTTİR”

Bu arada konuyla ilgili olarak gazetemizin sorularını yanıtlayan Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı avukat Ercan Ahmet ise böyle bir uygulamanın kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Köylerdeki azınlık okullarının mülkiyetinin köylerdeki vakıflara ait olduğunu vurgulayan Ahmet, “Köylerimizdeki vakıfların yöneticileri mütevelli heyetidir. Dolayısıyla okul da vakıf malı olduğu için tapu kadastroya bildirim yapılırken tüm vakıf mallarıyla birlikte okullarımızın bildirimi de mütevelli heyetleri tarafından yapılır. Zaten ilgili yasa bunu açıkça söylüyor. Çepelli’de yaşanan olaya benzer başka yerlerde de yaşandı. Biz de Gümülcine’deki tapu – kadastro müdürlüğüne ilgili yasayı götürdük ve verdik. Olayın anlaşılması ve gereken işlemlerin yapılmasını istedik. Ve istediğimiz sonucu da almıştık. Şimdi yine benzer şeylerin yaşandığını duyuyoruz. Biz durumu değerlendirip gereken girişimleri yapacağız. Ancak azınlık okullarının köylerdeki vakıflara ait olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Zaten köylerimizdeki okullarımızın büyük çoğunluğu caminin yanında veya camiyle aynı bahçe içinde, aynı arsa üzerindedir. Bunu herkes bilir zaten. Okul binalarıyla alakalı olarak bir oldu – bittinin yaşanmasına mütevellilerimiz de, encümenlerimiz de, köylülerimiz de izin vermez. Bu konuda gereken açıklamaları önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız.” diye konuştu.

AKILLARDA YENİ SORU İŞARETLERİ YARATTI

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde İskeçe iline bağlı Topiros belediyesi tarafından bölgedeki azınlık okullarına gönderilen yazıyla, okullarda onarım çalışmalarının yapılabilmesi amacıyla okulların mülkiyet hakkının belediyeye devredilmesi talep edilmişti. GÜNDEM gazetesinin Topiros belediyesi tarafından gönderilen yazıyla ilgili haberinden sonra belediye yeni bir açıklama yayınlamış ve olayın yanlış anlaşıldığı ifade edilmişti.

Birkaç gün önce yaşanan bu olaydan kısa bir süre sonra, bu kez azınlık okullarının tapu – kadastro müdürlüğüne yapılan bildirimleri için uygulanmak istenen yeni yöntem akıllarda soru işaretleri yarattı.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler