Anasayfa

22-12-2020
Kuzey Makedonya’da ’21 Aralık Türkçe Eğitim Günü’ kutlandı
Kuzey Makedonya’da yaşayan Türklerin resmi bayramı olan "21 Aralık Türkçe Eğitim Günü" başkent Üsküp’te düzenlenen programla kutlandı.
22 Aralık 2020 Salı

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteğiyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen programa Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop katılanlar arasında yer aldı.

BAŞBAKAN ZAEV: "ÜLKEMİZDEKİ TÜRKLER, MÜKEMMEL İLİŞKİLERİMİZİN GÜÇLÜ BİR HALKASI"

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev hem şahsı, hem hükümeti hem de tüm Kuzey Makedonya vatandaşları adına Türkçe Eğitim Günü'nü kutladığını belirterek, 21 Aralık 1944'te Kuzey Makedonya’da ilk kez Türkçe eğitimin başladığını ve bu geleneğin yıllar içinde muhafaza edildiğini anımsattı.

Zaev, Türk toplumuna mensup vatandaşların çok kültürlü ve çok etnikli Kuzey Makedonya toplumunun gelişimine önemli katkı sunduğunu söyledi.

Ülkedeki Türk toplumuna mensup vatandaşların aynı zamanda Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki dostluğun güçlü bir halkasını teşkil ettiğini kaydeden Zaev sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, ülkemizin bağımsızlığını ilan etmesinin hemen başında dostluk elini uzatan ilk ülkeydi. Türkiye, o dönemde toplumsal hayatın her alanlarında iş birliğine ve yardım sunmaya hazır olduğunu göstermişti. Kuzey Makedonya vatandaşları bunu asla unutmayacaktır. İki ülke arasındaki dostluk, bölgemiz ve daha geniş coğrafyada iş birliğinin ne şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğine dair tartışmasız bir örneği teşkil etmektedir."

Zaev, iki ülkenin artık NATO’da da müttefik olduğunu kaydederek, "Küresel barış ve güvenliğin sağlanması yönünde gerçekleştirilen misyonlara müşterek katılım sağlıyoruz. Ayrıca Türkiye, ülkemizin ordusuna donanım bağışında bulunmuş en büyük bağışçılardan biridir. Türkiye sürekli olarak AB üyeliği hedefimize koşulsuz ve tam destek vermeye devam etmektedir." dedi.

ŞENTOP: "TÜRKÇE OLMASAYDI TARİHTEKİ VARLIÄžIMIZDAN BİLE SÖZ EDEMEYECEKTİK"
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, kendini evinde hissettiğini belirterek konuşmasına başladı. Şentop, "Bu bir mübalağa değil çünkü hem dil dediğimiz mucizevi yapı bizi içine alır, ruhumuzun ve varlığımızın bütün hissiyatıyla orada yaşarız hem ben kökenlerim itibarıyla bu topraklara aitim. Dil varlığımızın evidir. Aynı dili konuşan insanların arasında coğrafi mesafe ortadan kalkar. Halbuki aynı dili konuşmayan, konuşamayan iki insan aynı divanda otursalar bile aralarında bir uçurum vardır." diye konuştu.

Türkçenin önemine değinen Şentop, "Diyebiliriz ki Türkçe olmasaydı belki de bugünkü varlığımızı bırakın, tarihteki varlığımızdan bile söz edemeyecektik. Yazı dilimiz, edebiyatımız, eserlerimiz olmasa, birçok milletin başına geldiği gibi biz de tarihin durmayan akışı içinde unutulacak ve üzerimiz tozlu efsanelerle örtülerek rafa kaldırılacaktı." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, Osmanlı döneminde Rumeli’den yalnızca devlet ve siyaset adamları değil, sanat ve edebiyat alanında da değerli isimler yetiştiğine dikkati çekerek, "Yahya Kemal Beyatlı ve Mehmet Akif Ersoy gibi Türkçemizin ses bayrağı olan iki anıt şairimizin Türk edebiyatına yaptıkları katkıyı tarif etmek mümkün müdür?" ifadesini kullandı.

Şentop, 23 Aralık 1944’te yayın hayatına başlayan "Birlik" gazetesinin, Latin harfleriyle basılan ilk Türkçe gazete olması bakımından da ilginç olduğuna işaret etti.

Dünyanın büyük dil ailelerinden biri olan Türkçenin Balkanlar’daki varlığının sürmesi, sadece Kuzey Makedonya’da değil, Kosova, Bulgaristan, Batı Trakya, Bosna Hersek ve Romanya gibi Türk topluluklarının bulunduğu yerlerdeki Türkçe kültür ve sanat yayınlarını da değerli bulduklarını dile getiren Şentop, güçlü bağlarının bulunduğu Kuzey Makedonya’yı, Balkanlar içerisinde özel öneme sahip olan bir devlet olarak nitelendirdi.

Programın devamında Avrasya Yazarlar Birliği ve Balkan Yazarlar Birliği tarafından "Balkanlar Online Yazarlık Atölyesi 2019-2020 Eserleri Hikaye-Deneme-Şiir" adı altında toplanan kitabın tanıtım ve ödül töreni düzenlendi.

Program kapsamında ayrıca, TİKA, YEE ve MATÜSİTEB iş birliğinde ülke genelinde ilkokul, lise, üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen "Türk Dünyası Türkçe ile El Ele" konulu şiir, düzyazı ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Katılımcılar ayrıca, TÜRKSOY tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Kültür Başkentleri" fotoğraf sergisini de gezdi.

Program, "Kuzey Makedonya’da Türkçe Eğitimi ve Öğretimin Tarihsel Bağlamda Değerlendirilmesi: Dün, Bugün ve Yarın" konulu panelle sona erdi.

Haberler


İskeçeli Türk azınlık temsilcileri Gencerli’yi ziyaret etti

Rodop ve Smolyan yerel yönetimlerinden ekonomik iş birliği mesajı

DEB Partisi Bıyıklıköy’ü ziyaret etti

ABTTF ve BTAYTD, BM Azınlık Sorunları Forumu için Cenevre’deydi

Gümülcine S. Müftülüğünün ’Manevi Destek Programı’ devam ediyor

Topsidis’ten, Şahin’de yeni itfaiye istasyonu açıklaması

Selanik metrosu nihayet açılıyor

İskeçe’de gaz kaçağı faciası

SİRİZA’dan iki istifa daha

Yunan Çözümü Milletvekili Hitas’dan şaşırtan soru: ‘Trampa’yı sınır dışı etmeyi düşünüyor musunuz?’

Yunanistan - Türkiye Deniz Kuvvetleri bir araya geldi

İnhanlı Belediyesinden borç yapılandırma imkanı