25-12-2020
İskeçe Ova bölgesindeki iğne oyaları kitaplaştırıldı
Batı Trakya Türk Azınlığı'na özgü önemli bir kültür - sanat değeri olan İskeçe Ova bölgesine ait iğne oyaları, Sabriye Kasım Delioğlu tarafından kitaplaştırıldı. Kitabın editörlüğünü ise Türkiyeli tarihçi Dr. Neval Konuk yaptı.
Sabriye Kasım Delioğlu, kitapla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Batı Trakya Türk toplumunun, İskeçe Ova köylerine özgü iğne oyalı grepler; yaşam tarzındaki değişim, teknolojik gelişmeler sonucunda kullanımı azalmakla beraber, halen özel günlerde (düğünler/kutlamalar) kullanılmaktadır. İskeçe Ova köylerine özgü iğne oyalı grepleri, uzun yıllar bölgede hanımlarla yaptığım inceleme ile araştırmalar sonucunda bir kitap olarak içinde bulunduğumuz 2020'nin son günlerinde yayınladım. Bu duyuruyu da bu Cuma günü yaptığım için ayrıca çok mutluyum." ifadelerine yer verdi.
Kitabın amacını; "İğne oyalarının özelliklerini gelecek kuşaklara aktarmak" şeklinde özetleyen İskeçe Türk Birliği eski başkanlarından Delioğlu şunları kaydetti: "Bu çalışmanın önemi ve amacı; İskeçe Ova bölgesi köylerinde geçmişten günümüze ulaşan iğne oyalarının renk, motif ve kompozisyon özellikleri, geleneksel kültürdeki yeri ve kullanım alanlarının gelecek kuşaklara aktarılmasında ilk ve tek bilimsel kaynak olmasıdır. 246 sayfalık bu yayının ortaya çıkmasında katkısı olan herkese ve özellikle bilimsel niteliklerle eksiksiz olmasını sağlayan kitabın editörlüğünü yapan sevgili dostum sayın Dr. Neval Konuk'a da teşekkürü bir borç bilirim. Kitabım, İskeçe Ova bölgesindeki iğne oyalarını içermekle beraber, Balkanlar'daki ilk Türk el sanatları kitabı olma özelliğini de taşımaktadır. Tüm Batı Trakya Türk toplumuna ve Türk kültürüne katkısı ve okuyucusunun bol olması dileğimle."
Kitabın editörlüğünü yapan Dr. Neval Konuk da sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: "Balkanlar'daki ilk Türk el sanatları kitabı olma özelliği taşıyan kitabın yazarı İskeçe Türk Birliği başkanlarından Sabriye Kasım Delioğlu'dur. Editörlüğünü yaptığım kitabın, okuyucusu bol olsun. Rumeli kültürüne hizmete devam."