08-01-2021
Hüseyin Zeybek, medreselere yapılan müdahaleleri sordu
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına sunduğu soru önergesiyle, İskeçe ve Gümülcine'deki medreselerde görev yapan encümen heyetlerinin yetkilerine yeni kanunla ciddi değişiklikler getirilmesinin ve devamında her iki medresenin tabelalarının değiştirilme nedenini sordu.
Milletvekili Zeybek'in, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:
"İskeçe ve Gümülcine’de faaliyet gösteren Azınlık Medreseleri 3647/2008 sayılı kanunda öngörüldüğü gibi vakıf okulları olarak kurulmuştur. İlgili yasa, kontrol ve yönetim yetkisinin de seçimle belirlenen Encümen Heyetlerinde olduğunu vurgulamaktadır. Diğer işlemlerle ise söz konusu okulların işletilmesi ve Encümen Heyetleri üyelerinin belirlenmesi gibi konuların, Azınlık Okullarının yönetilmesini düzenleyen 694/1977 sayılı kanun hükümlerine tabi idi. Nitekim aynı kanunda 1. maddenin 2. fıkrasında bu okulların tanımlanmasında 'azınlık' teriminin kullanılacağı belirtilmektedir. Bu bağlamda, kuruluşlarından bu yana, İskeçe ve Gümülcine Azınlık Medrese Okulları, yukarıdaki kanunlarda açıklandığı gibi faaliyet gösteren okullar 'Azınlık (M/KO) okulları' olarak tanımlanmıştır.
Ancak kısa bir süre önce, Eğitim Bakanlığı’nın emriyle iki Azınlık okulunun adı 'Müslüman' olarak değiştirildi. Bu gelişme bundan sonra söz konusu okulların işleyişinde sorun yaratacaktır.
Tabii ki, Medreselerdeki isim değişikliği 694/1977 sayılı kanun sonrasında geldi. Özellikle, 4713/2020 sayılı yasanın 32. maddesi, Medrese okullarının Encümen Heyeti yetkilerinde değişiklikler öngörmektedir. En önemlisi de atanmış müftünün Encümen Heyeti Başkanı olarak tayini, diğer dört üyenin ise öğrencilerin velileri tarafından seçileceği öngörülmüştür. Encümen heyetlerinin sorumlulukları daha sonra Azınlık Medreselerinin isim değişikliği, yukarıda da belirtildiği gibi, bu okulların statüsünde tam değişikliğe gidilmektedir.
Eğitim Bakanlığı, Azınlık Medreseleri ile ilgili aldığı isim ve Encümen Heyetlerinin yönetim şeklindeki değişiklikleri keyfi olarak almıştır. Encümen Heyetleri yönetim haklarını kaybederken, bu okulların statüsüne devlet müdahalesi yapılmıştır.
Bunların ışığında:
• Medreselerin 'Azınlık' yerine 'Müslüman' olarak yeniden adlandırılması kararı memnuniyetsizlik yaratırken, değişikliğe gidilmeden önce Encümen Heyetine danışılmadı.
• 4713/2020 sayılı kanunla, Medreselerin Encümen Heyetlerinin yetkilerine 694/1977 sayılı kanun ile ciddi değişiklikler getirilmiştir.
• Encümen Heyetlerinin özerk yapısına müdahele edildiğinden Medreselerin yönetim şekli de artık seçimle belirlenen Encümen Heyeti yerine atanan başkan tarafından yönetileceğinden.
Sayın bakana sorulur?
1. Batı Trakya Medrese Okullarını 'Azınlık'tan 'Müslüman' olarak değiştirme kararınızı iptal etmeyi düşünüyor musunuz? Ve özellikle böyle bir zamanda isim değişikliğine gidilme nedeninin amacı nedir?
2. Azınlık Okulları ile Medreselerin statü farkını açıklayabilir misiniz?
3. Encümen Heyetlerinin kurulmasına ilişkin 4713/2020 sayılı Kanunla getirilen değişiklikleri nasıl açıklıyorsunuz ve bu değişiklikler hangi amaçlara hizmet ediyor?
4. Encümen Heyetlerinin yetkilerinin alınması, Medreselerin özerk yapısının değişmesinin nedenleri nelerdir, sizi bu değişiklikleri yapmaya zorlayan sebepler nelerdir?
5. Medreselerdeki Encümen ve isim değişiklikleri, diğer Azınlık Okullarında da bu tarz değişiklikler yapabileceğinizin habercisi mi?