28-01-2021
Encümenler Birliği'nden 29 Ocaklar açıklaması
Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği, 29 Ocak "Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü"nün yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayımladı.
29 Ocaklar'da Batı Trakya Türklerini sokağa döken uygulamanın bugün de devam ettiğine dikkat çeken Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği'nin açıklaması şöyle:
"Batı Trakya Türk Toplumu'nun baskılara, haksızlıklara ve ayrımcılıklara 'HAYIR' dediği 29 Ocak 1988'in üzerinden 33 yıl geçti. Batı Trakya Türk Azınlığı, 33 yıl önce bugünlerde maruz kaldığı antidemokratik uygulamalarına karşı tepkisini haykırmış ve insan gibi bir yaşam özlemini tüm dünyaya duyurmuştur.
Batı Trakya Türkleri açısından en büyük sıkıntı, tüm diğer baskıların etkisini de çoğaltmakta olan "kimlik reddi" sorunudur. İsminde "Türk" ibaresi geçen derneklerin 'Batı Trakya'da Türk YOKTUR' gerekçesi ile mahkeme kararıyla kapatılması da Batı Trakya Türklerini organize bir şekilde harekete geçiren en önemli olay olmuştur. 29 Ocak'ı Batı Trakya Türk'ü için 'Milli Direniş Günü' yapan da yine Türk kimliğinin reddi anlamına gelen 'Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği', 'Gümülcine Türk Gençler Birliği'nin' kapatılmasıdır.
Batı Trakya Türkleri, her yıl Türk kimliğine dönük saldırılara karşı direnişe geçtikleri günü '29 Ocak Toplumsal Dayanışma Günü ve Direniş Günü' ya da daha çok '29 Ocak Milli Direniş Günü' adlandırmasıyla anmaktadırlar. Anılan 29 Ocak 1988'de mahkemenin kapatma kararını protesto etmek ve Türklüğünü deklare etmek isteyen 20 bin Türk'ün tüm baskı ve engellemelere rağmen bir araya gelerek 'Türküz' diye bağırmasıdır. Anılan aynı zamanda 29 Ocak 1990'da örgütlü Yunan fanatiklerinin saldırılara rağmen yeniden bir araya gelebilmeleridir. 29 Ocak, Batı Trakya Türkleri için toprakları üzerinde yaşadıkları asimilasyona, vatandaşlık haklarının sınırlandırılmasına, azınlık haklarını alamamalarına,dini özgürlüklerinin sınırlandırılmasına , haksız uygulamalara maruz kalmalarına karşı gösterdikleri iradenin yıldönümüdür. 29 Ocak 1988'de Batı Trakya Türklerini sokağa döken uygulamanın maalesef bugün de devam etmesi, her bir anma programına yeni bir protesto niteliği kazandırmaktadır; tam 33 yıldır bu protesto kararlılıkla sürmektedir.
29 Ocak'ın 33.yıldönümünde hak ve kimlik mücadelemize katkıda bulunmuş tüm soydaşlarımızı saygı ile ve minnetle anıyor, bu mücadelenin bugün dahi çözüm bekleyen azınlık sorunlarının üzerine cesaretle gidilmesi noktasında yeni nesillere örnek olmasını temenni ediyoruz."