Anasayfa

29-01-2021
ABTTF: ’33 yıl sonra milli kimliğimiz hala inkar ediliyor’
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü vesilesiyle açıklama yayımladı.
29 Ocak 2021 Cuma

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü vesilesiyle açıklama yayımladı. Açıklamada 29 Ocak 1988’in üzerinden 33 yıl geçmiş olmasına rağmen, milli kimliğin inkar edilmeye devam ettiği vurgulandı.

ABTTF'nin açıklaması şöyle:
"Batı Trakya Türk toplumu 'Hak verilmez, alınır!' ilkesiyle hak ve özgürlükler mücadelesini yılmadan sürdürmektedir.
29 Ocak 1988 tarihi Batı Trakya Türk toplumunun kendisine uygulanan baskılara ve ayrımcılığa karşı tek bir ağızdan "Türk'üz" diye haykırarak Gümülcine sokaklarına döküldüğü gündür.

1960'ların başından itibaren hakları gasp edilen Batı Trakya Türklerine yönelik Yunanistan'ın siyasi ve sosyal baskıları 1980'lere gelindiğinde had safhaya ulaştı. 'Yunanistan'da Türk bulunmadığı' gerekçesiyle isimlerinde 'Türk' kelimesi geçen dernekler kapatıldı. Bu bardağı taşıran son damlaydı. Batı Trakya Türkleri yüzyıllardır var olduğu topraklarda yok sayılıyordu. Batı Trakya Türk toplumu, etnik 'Türk' kimliğinin reddedilmesine karşı çıkarak 29 Ocak 1988 tarihinde "Türk yoktur!" diyenlere inat "Türk'üz!" sloganlarıyla Gümülcine'de sokaklara taştı. Yunan polisi yürüyüşe sert şekilde müdahale ederken birçok Batı Trakya Türk'ü yaralandı.

29 Ocak 1990'da ise Yunan ırkçılar tarafından Batı Trakya Türklerine ait iş yerleri ve evler saldırıya uğradı, onlarca dükkan talan edildi. O zamanki Seçilmiş İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga da saldırganların hedefi olurken ciddi şekilde yaralandı. Batı Trakya Türk toplumunun o gün uğradığı maddi zararlar hala telafi edilmiş değildir.

29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990'da yaşananlar Batı Trakya Türk toplumunun tarihine Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü olarak geçti. 29 Ocaklar Batı Trakya Türklerinin hak arama mücadelesi tarihinde dönüm noktası, şanlı sayfalardır.

29 Ocak 1988'in üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen Yunanistan tarafından Batı Trakya Türk toplumunun etnik 'Türk' kimliği hala inkar edilmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınan üç davada Yunanistan'ın Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiği kararına rağmen Yunanistan 12 yılı aşkın bir süredir söz konusu AİHM kararlarını uygulamamaktadır. Batı Trakya Türk toplumun ilk derneği İskeçe Türk Birliği (İTB) kapatıldığı 1986'dan bu yana tam 35 yıldır hukuk mücadelesi vermektedir. Batı Trakya'daki özerk Türk okullarında Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilli eğitim verilmesine rağmen Yunanistan gerçeklere sırtını dönüp bölgede 'Türk' olmadığını iddia etmektedir. Yunanistan güneşi balçıkla sıvamak için gülünç bir çaba içerisinde olmayı sürdürmektedir.

29 Ocak 1988'de yaşanan olayların hemen ardından 28 Şubat 1988'de kurulan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), o günden bugüne Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası alandaki sesi olagelmiştir. ABTTF, yıllardır uluslararası platformalardı yürüttüğü çalışmalarla Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlükler mücadelesine destek olmaya, sorunlarının çözülmesi için çaba göstermeye devam etmektedir.

ABTTF Başkanlık Kurulu ve ailesi olarak Batı Trakya Türk toplumunun '29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü'nü en içten duygularımızla kutluyoruz!"



Haberler


İskeçeli Türk azınlık temsilcileri Gencerli’yi ziyaret etti

Rodop ve Smolyan yerel yönetimlerinden ekonomik iş birliği mesajı

DEB Partisi Bıyıklıköy’ü ziyaret etti

ABTTF ve BTAYTD, BM Azınlık Sorunları Forumu için Cenevre’deydi

Gümülcine S. Müftülüğünün ’Manevi Destek Programı’ devam ediyor

Topsidis’ten, Şahin’de yeni itfaiye istasyonu açıklaması

Selanik metrosu nihayet açılıyor

İskeçe’de gaz kaçağı faciası

SİRİZA’dan iki istifa daha

Yunan Çözümü Milletvekili Hitas’dan şaşırtan soru: ‘Trampa’yı sınır dışı etmeyi düşünüyor musunuz?’

Yunanistan - Türkiye Deniz Kuvvetleri bir araya geldi

İnhanlı Belediyesinden borç yapılandırma imkanı