Anasayfa


31-01-2021
Damianos, nüfus mübadelesini değerlendirdi
Gazeteci-yazar Damon Damianos, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan mübadele sözleşmesinin, 1919-1922 yıllarındaki Türk-Yunan savaşının bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirterek, "Türkiye'de yerleşik yaklaşık bir milyon Ortodoks ile Yunanistan'da yaşayan 500 bin Müslüman sırf ulusal homojenlik sağlanması adına zorla sürgün edildi." dedi.
31 Ocak 2021 Pazar

AA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus değişiminin iki ülkenin coğrafyasını ve nüfusunu önemli derecede değiştirerek tarihlerinde bir dönüşüm oluşturduğunu dile getiren Damianos, Batı Trakya'daki Müslüman-Türk nüfus ile İstanbul, Bozcaada ve Gökçeada’daki Türk vatandaşı Ortodoks Rumların nüfus değişiminden muaf tutulmasının ise Yunanistan ve Türkiye’nin ulusal devletleri içerisinde iki farklı ve resmi azınlık oluşturduğunu söyledi.

Damianos, statüleri 1923 Lozan Antlaşması ile belirlenen Türk ve Rum azınlığın durumlarının Türkiye ve Yunanistan arasında zaman zaman dalgalanan ilişkilerinden büyük oranda etkilendiğini belirterek, Türkiye'de 1955 ve 1964'te yaşanan olaylar nedeni ile Rum azınlığın nüfusunda dramatik bir azalma yaşandığını, son yıllarda Batı Trakya’dan da en az 60 bin Yunan vatandaşı azınlık mensubunun mal varlıklarını terk ederek Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldığını, ya da istemleri dışında vatandaşlıktan iskat edildiğini dile getirdi.

Türk ve Yunan halklarının aralarındaki farklılıklara rağmen daha iyi bir gelecek için umutlu olabileceğini ifade eden Damianos, şunları kaydetti:

"Tarih, yanlışların tekrarlanmaması yönünde ders alınması için vardır. Bugün, 21. yüzyılın üçüncü on yılını yaşarken ve önümüzde 1923 Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının yüzüncü yılı gibi güçlü bir sembol dururken, farklılıkların barışçı çözümüne ve istikrara yatırım yapmaktan başka yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Ayrıca, hatırlanacağı üzere, 1922-1924'teki ilk mübadil nesillerden hiçbiri önceden birlikte yaşadıkları yerlerdeki farklı ırk ve dinden olan vatandaşları hakkında şikayet ve nefretle söz etmiyordu. Soydaşlarını bağımsızlığa kavuşturma politikası tohumu ve farklılığa karşı hoşgörüsüzlük, milliyetçiliğin yükseldiği ve mübadele sonrası nesillerin hafıza kaybına uğradığı, Türk-Yunan çatışması kültürü ile sarmalanan ve savaş sonrası Yunanistan'da milliyetçiliğin devletin resmi ideolojisi olarak empoze edildiği ortamda ortaya çıktı."

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu