Anasayfa


27-03-2015
Yaka kirazı için büyük adım
Rodop iline bağlı Yassıköy Belediyesi Kültür Merkezi’nde, 25 Mart Çarşamba günü “Kiraz ve Meyvecilik Eğitimi” konulu bir seminer gerçekleştirildi.
27 Mart 2015 Cuma

Rodop iline bağlı Yassıköy Belediyesi Kültür Merkezi’nde, 25 Mart Çarşamba günü “Kiraz ve Meyvecilik Eğitimi” konulu bir seminer gerçekleştirildi.

Gümülcine’nin Yaka bölgesindeki kiraz üreticilerini bilgilendirmeye yönelik seminer, Batı Trakyalı işadamı, DCT Traiding Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Şirketi sahibi Levent Sadık Ahmet tarafından organize edidi.

Seminere konuşmacı olarak Türkiye’den Karabudak Tarım ve Hayvancılık San. Tic. A.Ş. Genel Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Gürler Cihangir Korkmaz katıldı.

“ÜRETTİĞİNİZ KİRAZIN ALIM SATIMINI YAPABİLİRİM”
İşadamı Levent Sadık Ahmet yaptığı açılış konuşmasında, tüm etkinliğe katılan çiftçilere ve Türkiye’den gelen ekibe teşekkür etti. Batı Trakya kirazını tanıtmak için sekiz yıl önce girişimlerde bulunduğunu anlatan Levent Sadık Ahmet, o dönemde Dr. Cihangir Korkmaz’la tanıştığını söyledi. Bu konuda yaptığı girişimleri, başta halkına ve ülkesine yararlı olma bilinciyle yerine getirdiğini kaydeden Ahmet, “Bu konuda çok iyi bir noktada değiliz ve işimizi iyi yapamıyoruz. Kiraz ve diğer konular hakkında Cihangir bey sizlerle bilgilerini paylaşacak. Şu an itibariyle benim sizden hiçbir beklentim yok. Ancak kiraz ticaretini buradan başlatırsam, üretmiş olduğunuz kirazın serbest piyasa koşullarında alım – satımını yapabilirim. Bu akşam buradaki amacımız, değerli kiraz üreticilerinin Cihangir beyin bilgilerinden yararlanması ve daha kaliteli kiraz üretimini sağlamaktır. Bunun neticesinde de satım işleminde sizlerin daha çok kazanç elde etmenizi sağlamaktır.” dedi.

Kiraz Koopertifi ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirten Ahmet, “Bu konuda inşallah bir noktaya varabiliriz. Umarım sıkıntılı günler, güzel günlere dönüşür. ” ifadelerini kullandı.

“VAROLUŞUNUZ, DAHA ETKİN ROL ALMA İSTEĞİMİZİ KAMÇILIYOR”
Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Gürler Cihangir Korkmaz ise konuşmasında, “Sizlerin bu bölgede var oluşunuz, bizlerin bu bölgede yapılacak faaliyetlerde daha etkin rol alma ihtiyacımızı ve isteğimizi kamçılamaktadır. Toplumlar topyekün kalkınarak varolabilir. Sizlerin kalkınma modeline baktığımızda bunun tarıma dayalı olduğunu görmekteyiz. Bu da arazilerinizde yapılan işlerin daha modern, daha sağlıklı, daha güçlü ve verim alanlarından daha kaliteli ürün alacak şekilde dizayn edilmiş modellerle mümkündür. Ben sizlerin bu işi çok daha iyi bir şekilde yapabileceğiniz öngörüsüne sahibim. 8 yıl önce de bu düşünceye sahiptim. Şimdi artarak bunu hissediyorum ve görüyorum. Çünkü insanlar bu işte bir gelecek görüyorlar. Artık para kazanmaya başlayan bir yapı var. Bizim görevimiz bundan sonra daha fazla nasıl gelir sağlayabiliriz sorusuna yanıt aramak olacaktır.” dedi.

“BİZLER BU HİZMET KARŞILIĞINDA BİR BEKLENTİ İÇİNDE DEĞİLİZ”
Sahip olduğu Agropergamos A.Ş. ile Levent Sadık Ahmet’in sahip olduğu DCT Traiding Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Şirketi’yle birlikte bölge kirazını daha iyi bir şekilde değerlendirmeyi amaçladıklarını söyleyen Korkmaz, “Burada şunu da belirtmek istiyorum. Bizler bu yaptığımız hizmet karşılığında bir beklenti içinde değiliz. Sizler burada eğer kaliteli mal üretirseniz, biz sizlere rakip değiliz. Böylece, bizler diğer alıcılarla rakip olacağız. Burada kazan – kazan prensibi esastır. Bu da doğru malı, doğru çeşidi üretirseniz, yüklü miktarda üretirseniz, bizlerin dışında diğer firmaların da dikkatini ve ilgisini buraya çekmiş olursunuz. Sonuçta doğal olarak kazanan sizler olacaksınız. Ancak mal yoksa, kalite yoksa, çeşit yoksa doğal olarak ilgi de olmayacak. Bu işten para kazanmanın esası, insanların almak istediği ve kişilerin kursağından giren kaliteyi, çeşidi, doğru malı üreterek bunun pazarlanabilir niteliğini arttıracak faaliyetleri hayata geçirebilmektir. Bu iki firmanın sizler için yaptığı budur.” diye konuştu.

“ÜRETİM İÇİN BU TOPRAK, BU BÖLGE AĞLIYOR”
Bölgedeki iklim koşullarının ve temiz toprak yapısının kiraz ve meyve üretimine son derece müsait olduğunun altını çizen Korkmaz, “Buradaki topraklar, üretim yapmak için adeta ağlıyor. Toprak ağlıyor, bu bölge ağlıyor. Bunu daha fazla ağlatacak lüksümüz yok. Böyle bir şey olmaması gerekir.” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİLER ELDE ETTİKLERİ SONUÇLARI DİĞER ÜRETİCİLERLE PAYLAŞMALI”
Bireysel kalkınma diye bir şeyin olmadığını, kalkınmanın ancak topyekün bir şekilde olabileceğini vurgulayan Korkmaz, bunun için de birlik olmanın gerektiğine dikkat çekti. Üreticilerin; gerek elde ettiği sonuçları, gerekse üretim aşamasındaki diğer bilgilerini diğer üreticilerle paylaşması gerektiğini dile getiren Korkmaz, böylelikle hedefe daha kısa sürede ulaşılacağını ifade etti.

Modern meyve yetiştiriciliği hedefi ile modern fidanların kullanılması gerektiğini kaydeden Korkmaz, bu doğrultuda ulaşılmak istenen hedefin de iyi bir süzgeçten geçirilmesinin şart olduğunu söyledi. Korkmaz, “Dış pazarın talebi doğrultusunda tür ve çeşitlerde meyve üretimi araştırma ve geliştirme çalışmaları, yeni amaç tespitleri konusunda bizler, sizlere bu bilgileri aktarmaya çalışıyoruz.” dedi.

Konuşmasının son bölümünde slayt gösterimi eşliğinde Batı Trakya’daki kiraz üretimi hakkında katılımcılara bilgi veren Korkmaz, seminere katılan çiftçilere ağaç bakımı, budama ve karşılaşılan hastalıklarla ilgili bilgi verdi.

Haberler


Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı