Anasayfa

18-02-2021
İnsan hakları avukatları, FRONTEX’in Ege'deki faaliyetlerinin durdurulmasını istedi
Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansının (FRONTEX), Yunanistan’ın insan hakları ihlalleri ve mültecileri açık denize geri itmesine destek verdiğine yönelik haberlerin artmasıyla, insan hakları avukatlarının, FRONTEX’in Ege Denizi’ndeki faaliyetlerini durdurmasını istediği bildirildi.
18 Şubat 2021 Perşembe

Yunan basınında yer alan haberlere göre, sığınmacılara hukuki destek sağlayan Midilli Hukuk Merkezi ve Sivil Toplum Kuruluşu Front-Lex tarafından, FRONTEX Direktörü Fabrice Leggeri’ye 34 sayfalık resmi uyarı yazısı gönderildi.

Yazıda, AB hukukuna aykırı olarak Yunanistan’ın mültecileri açık denize geri itmesine destek verdiği belirtilen FRONTEX’ten Ege Denizi’ndeki faaliyetlerini durdurması istendi.

Yunanistan’ın sığınmacıları geri ittiğine dair birçok görüntü daha önce uluslararası basına yansımıştı.

Alman Spiegel dergisinin yaptığı araştırma sonucunda ilk kez FRONTEX yetkililerinin, Yunan sınır muhafızlarının yasa dışı uygulamalarının farkında olduklarını ve bazı durumlarda kendilerinin de geri itmelere karıştıkları belirtilmişti.

Spiegel muhabirlerinin bazı uluslararası program yapımcıları ile birkaç ay boyunca Ege’de yaptığı araştırmada, yasaların çiğnenmesinin Avrupa sınırlarında günlük yaşam haline geldiğini ve AB’nin de buna izin verdiğini gözlemlediği aktarılmıştı.

Görüntülere, yazışmalara ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandırılan haberde, Yunan sınır muhafızlarının mültecileri açık denize geri ittikleri ve araştırmaların FRONTEX’in de yasa dışı operasyonlarda yer aldığını gösterdiği ifade edilmişti.

Haberler


Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten Batı Trakya’ya bayram ziyareti

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Plastik kapaklar umuda dönüşüyor

Batı Trakya Türk heyeti, Viyana’daki AGİT toplantısına katıldı

Pire Türk Şehitliği’nde 18 Mart anma töreni

Gümülcine Başkonsolosluğunda bayramlaşma töreni 20 Mart Cuma günü

Gümülcine Müftülüğü ve GTGB’den iftar programı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Gümülcine’de törenle anıldı

İskeçe işletmelerine Skroutz fırsatı

Dimetoka’da soydaşlardan birlik ve dayanışma iftarı

BTAYTD, Mucize Tiyatrosu ve GAT’tan iftar programı

5 milyarlık silahlanma atağı: İsrail sistemleri de dahil