Anasayfa

12-09-2022
Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Sinan Ahmet GÜNDEM'e konuştu
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Sinan Ahmet, bölgedeki tütün üretimi ve sektördeki sorunlarla ilgili olarak GÜNDEM'e konuştu.
12 Eylül 2022 Pazartesi

Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Sinan Ahmet, bölgedeki tütün üretimi ve sektördeki sorunlarla ilgili olarak GÜNDEM'e konuştu.

Sinan Ahmet kendilerine ulaşan verilere göre, 2022 yılında bir önceki yıla oranla tütün üretici sayısında yaklaşık 500 kişilik bir azalma olduğuna dikkat çekti. Emekliye ayrılanlar ve yurt dışına göç edenlerden dolayı üretici sayısında azalma olduğunu belirten Sinan Ahmet, tütün üreticisinin çok ciddi sorunlar yaşadığını vurguladı.

Geçen yıl 5 milyon 300 bin civarında olan üretim miktarının bu yıl tepe hastalığı nedeniyle düşeceğini ifade eden kooperatif başkanı Ahmet, "Özellikle Kozlukebir ve Şapçı belediyeleri bölgesinde tepe hastalığının etkili olduğunu görüyoruz. Gümülcine ve Yassıköy bölgelerinde de var ancak Kozlukebir bölgesi kadar etkili değil. Tepe hastalığının etkili olduğu yerlerde bu yıl üretimin yüzde 30 - 40 oranında azalması bekleniyor." dedi.

Bölgedeki tütün üretiminin hangi seviyede olduğunu ve hangi sorunlarla karşı karşıya olduklarını bakanlıklar ve yetkili kurumlarda yaptıkları görüşmeler sırasında aktardıklarını belirten kooperatif başkanı, "Bizde tütüncülük bir aile işletmeciliği olarak yapılıyor.

Ortalama olarak sahip olduğumuz arazi 11 dönüm. Dezavantajlı bir bölge olduğumuzu anlattık. Bölgemiz için farklı bir uygulamanın olduğunu söyledik. Mesela tütün ekilen en önemli bölgelerden biri olan Katerini'de çok yüksek miktarda arazi var. Artı araziler sulanabiliyor. Bizde sulanan arazi az. Biz bu sorunları ve aradaki farkı anlatmaya çalıştık." diye konuştu.
Tütün sektöründeki sorunun tüm bölgeyi ilgilendirdiğini ifade eden Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Sinan Ahmet, "Biz bölgemizdeki bütün yetkililerin buna inanmasını ve ona göre hareket etmesini istiyoruz. Yani bu sorunun bütün bölgeyi ilgilendirdiğini ve tütüncünün durumunun düzelmesi halinde büyük ölçüde bölge ekonomisinin de rahatlayacağını söylüyoruz. Milletvekili, yerel yönetici, eyalet başkanı, meclis üyeleri ve tüm yetkililerin bunu hep bir ağızdan dile getirmeleri gerekiyor. Bizim başarmak istediğimiz bu." ifadelerine yer verdi.

Tütün üreticilerinin satış döneminde çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Sinan Ahmet, "Tüccarların çıkardığı söylentilerde fiyatların düşük olacağı belirtilir. Bu söylentileri dikkate almamak lazım. Bizimle istişare etsinler. Simsarlarla değil. Unutmayın ki simsar kendi işini yapar. Bizimle gelin konuşun. Şu anda hala tütün toplanıyor. Ancak şimdiden tütün fiyatı çıkmış. Bu bizim aleyhimize. Buna itibar etmemek lazım. Üreticinin tüccarları biraz zorlaması lazım. Tüccarlar tarafında atılan yeme tütüncünün hemen düşmemesi gerekiyor. Teslim ettiği tütüne bakmayan, kilosunu takip etmeyen üretici dahi var. Üreticinin kendi malını, ürününü takip etmesi şart. Buna dikkat etmek lazım. Yani bize de düşen görevler var." dedi.

Prim konusuna da değinen Sinan Ahmet, yeni tarım politikası uyarınca prim sisteminin değişeceğini söyledi. Üç kalem üzerinden prim verileceğini kaydeden kooperatif başkanı şöyle konuştu: "Prim sisteminin değişeceği aşikar. 2023'ten itibaren bu değişikliğin hayata geçmesini bekliyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren üç kalem üzerinden prim verecekler. Birincisi işlenen tarlalar üzerinden. İkinci olarak hayvan besicilerinin otlaklarına verilecek primler ve ağaç ekili tarlalara prim verilecek. Ürün ayrımına gitmeden dönüm başına bazı destekler verilecek. 2022 yılı kasım ayında verilecek olan primler bugüne kadar bildiğimiz yöntemle verilecek. Ancak 2023 yılından itibaren prim sistemi değişecek. Prim sisteminin ayrıntılarını 2023 yılında öğrenebileceğiz. Bu sistem getirilirken, sektör olarak hassasiyetlerimizin ve taleplerimizin dikkate alınmasını bekliyor ve istiyoruz."

Haberler


Ketenlik’te KEP bürosu açılacak

Belediye binasına Filistin’e destek pankartı astıran sendika başkanına soruşturma

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununu Belediye Başkanı Kontos’a aktardılar

Kadına yönelik şiddet, toplumun her ekonomik grubu ve eğitim seviyesinden ferdini etkiliyor

GAT’tan kadına yönelik şiddet için farkındalık videoları

Mustafaoğlu: ‘Eşitlikçi bir dünya için kadınlarımızı ve çocuklarımızı koruyalım’

Şapçı Konferans Merkezi bakıma alınıyor

SİRİZA seçimlerinde İskeçe’de Famellos bir oy farkla birinci

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Demircikte etkinlik

Kasselakis partisinin adını açıkladı

Rodop’ta SİRİZA üyeleri Sokratis Famellos’u tercih etti

Bulgaristan, Şengen Bölgesi’ne tam katılıma hazırlanıyor