Anasayfa


03-05-2017
Batı Trakya Türk azınlığının sorunları İstanbul’daki sempozyumda ele alındı
İstanbul Üniversitesi, Türk Ocakları ve Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Balkanlar’da Türk Kültürü: Batı Trakya” konuşu uluslararası sempozyum, 27 Nisan Perşembe günü İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
3 Mayıs 2017 Çarşamba

Sempozyum, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan ve İstanbul Türk Ocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

“SEMPOZYUM, İKİ DEVLET ARASINDA DOSTANE MÜNASEBETLERİN ÖNEMLİ BİR UNSURU”
İstanbul Üniversitesi ile 2012 yılından bu yana çok farklı konularda sempozyumlar planladıklarını belirten Dr. Cezmi Bayram, “İstanbul Üniversitesi ile birlikte daha önce de Batı Trakya ile ilgili bir program yapmıştık. Batı Trakya, Türkiye’ye en yakın ve Türklerin yaşadığı bölge olmasına rağmen orası hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığımızı fark ettim. Bu sempozyumları yaparken aslında iki devlet arasında dostane münasebetlerin önemli bir unsuru olarak görüyoruz. Tabi iki devlet arasında bunun dostane bir unsur olabilmesi için ikisinin de bulunduğu yerde huzur içinde olması lazım. Burada Türk kültürünü gündeme aldığımız zaman düşündüğümüz şey milletimizin ortaya çıkardığı değerlerin hem kendi bölgesinde hem de dışarda yaşamasını, diğer kültürlerle etkileşerek yaşamasını sağlamak.” diye konuştu.

“BATI TRAKYA’DA YAŞAYAN KARDEŞLERİMİZİN KÜLTÜREL DEĞERLERİNİ HATIRLAMAYI VE HATIRLATMAYI HEDEFLİYORUZ”
İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Türkiye Cumhuriyeti devletinin sınırları dışında yaşayan kardeşlerimizin tarihlerini, kültürlerini araştırmak, öğrenmek ve bunları akademik kadrolarımızla da paylaşmak, geleceğe bu manada bir değer bırakabilmek adına planladığımız bir ilmi program ile karşınızdayız. Bu toplantıda biz Batı Trakya coğrafyasında yaşayan kardeşlerimizin kültürel değerlerini hatırlamayı ve hatırlatmayı hedefleyen bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmanın bütün Balkan coğrafyasını hedefleyen bir seri toplantı dizisinin ilki ya da ikincisi olduğunu da ifade etmek istiyorum. Bundan sonraki aşamada soydaşlarımın bulunduğu bütün Balkan coğrafyasını adım adım değerlendirmek, kültür unsurlarını tespit etmek ve ilim camiasıyla paylaşmak hedefimizdedir. Kültürel temelli çalışmaların insani zeminli araştırmaların insanları birleştireceğini ve çok daha huzurlu ve geleceğe dönük bir ortam hazırlamaya da katkı sağlayacağına inanıyoruz. Dolayısıyla bu çalışmalarda hem bilim insanlarımızda Balkan coğrafyasında yaşayan soydaşlarımızdaki ilgiyi arttırmak, hem de yayınlandıktan sonra kamuoyunda bu konuda bir farkındalık oluşturmak hedefliyoruz.”

“EĞİTİM VE KÜLTÜR BAŞLIĞI ALTINDA SUNULMAYACAK HİZMET YOK”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına, İstanbul Üniversitesi’nin akademik iddiasını ve birikimini ortaya koymak adına bu tür akademik toplantıların bir düzen içerisinde olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek başladı. Prof. Dr. Mahmut Ak, “Biz Rektörlük olarak tabi ki üniversitemizin akademik yönünü ortaya koyacak olan toplantıları desteklemek kararlılığındayız. Öyle ki her bir toplantıya gitme arzumuza rağmen toplantılara yetişemez durumdayız. Bu bizim tatlı bir şikayet ve rahatsızlık konumuz. Bu vesileyle İstanbul Üniversitesi’nin büyüklüğünü gösterecek toplantıların bir tanesiyle birlikteyiz. Üniversitemiz bildiğiniz gibi sosyal alanın yanında sağlık alanı ve teknik alanda da pek çok birimi ve iddiası olan bir üniversite. Biz bu ülkenin asıl unsuru olduğumuzu ve kendi geleneğinin, kültürünün taşıyıcısı olduğunu hiç unutmuyoruz. Dolayısıyla milletimize karşı olan bu sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere kendi tarihimizle ve kültürümüzle yakından ilgilenmeyi, bunlarla ilgili meseleleri tespit edip çözüm ve önerileri ortaya koyarak günümüz ve belki geleceğimizi planlayacak olan bir şeyleri ortaya çıkarmayı, bu fikirleri ortaya çıkaracak olan toplantıyı desteklemeyi bir görev olarak düşünüyoruz.” dedi.
Sempozyumun çok verimli sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut Ak, “Üniversitemizde Türkiye’nin büyüklüğüne ve gelecekteki dünyaya çok büyük hizmetler yapacağına inanan güçlü bir kadromuz var. Bu imarla bu konunun seçilmiş olmasını önemsiyorum. Eğitim ve kültür başlığı altında sunulmayacak hizmet yok. Bu bakımdan biz Batı Trakya’daki soydaşlarımızı ve o toprakların bekçisi gibi olan kardeşlerimizi yürekten kutluyoruz. Türkiye her zaman onların yanında. En güzel argümanlar eğitim-kültür alnındaki işbirlikleridir. Biz bu işbirliklerini geliştirdiğimiz sürece geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum çerçevesinde gerçekleştirilen oturumlarda Batı Trakya’da Vakıflar ve Müftülükler, Batı Trakya’da Osmanlı Mirası, Batı Trakya’da Din ve Tasavvuf, Batı Trakya’da Sosyal Yapı, Batı Trakya’da Gelenek, Batı Trakya’da İletişim, Batı Trakya’da Edebiyat ve Batı Trakya’da Halk Bilim başlıkları konuşuldu.
Sempozyum kapsamındaki oturumların ardından sempozyumun değerlendirilmesi İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan’ın başkanlığında yapıldı.
Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarının ele alındığı sempozyuma katılan akademisyeler, 28 Nisan Cumartesi günü Batı Trakya’ya geldi. Heyet, Rodop ve İskeçe illerinde azınlık kuruluşlarını ziyaret etti ve Kırköy Eğitim ve Kültür Derneği’nin organize ettiği kültür gecesine katıldı.

Haberler


Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi