06-05-2017
"Çocuklarımızın yeri azınlık okuludur"
Batı Trakya'daki Türk azınlık eğitim kurumları başkanları, çocukların azınlık okullarına gönderilmesi çağrısında bulundu.
GÜNDEM, ilkokullara kayıt döneminin başlaması nedeniyle Batı Trakya'daki üç eğitim kurumunun başkanıyla konuştu.
2 Mayıs Pazartesi günü başlayan ilkokula kayıt dönemi 19 Mayıs Cuma gününe kadar devam edecek. İlkokula kayıt yaptırmak isteyen öğrenci velilerinin bu süre içerisinde gerekli evraklarla azınlık ilkokullarına gidecek kayıt işlemini yaptırmalaları gerekiyor. Okula kayıt dönemi bu yıl ilk kez Mayıs ayına alınırken, Eylül ayında kayıt yapılıp yapılmayacağı ise açıklanmadı.
Gazetemizin sorularını yanıtlayan öğretmen dernekleri başkanları, çocukların azınlık okuluna kayıt yaptırmalarının önemini vurguladı.
SAMİ TORAMAN
BATI TRAKYA TÜRK ÖÄžRETMENLER BİRLİÄžİ BAŞKANI
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, azınlık okullarında eğitim almanın ve azınlık okullarında iki dilli eğitimin kazanılmış bir hak olduğunu vurguladı. Başkan Toraman öğrenci velilerine, "Çocuklarımızı lütfen kendi ana dillerinde eğitim veren okullara gönderin, bu kazanılmış bir haktır; bunun aksini kimse düşünmemeli. Bu okullar bizim okullarımız. " çağrısında bulundu.
Toraman, "Azınlık eğitimi, yani Türkçe ve Yunanca olarak azınlık okullarında yapılan eğitim, bizim kazanılmış hakkımızdır. Azınlık toplumunun bundan vazgeçmesi düşünülemez. Diğer yandan elbette ki bu ülkenin birer vatandaşı olarak bizlerin de daha iyi bir eğitim almaya hakkımız ve bu yönde talebimiz olabilir. Buradan tüm öğrenci velilerine sesleniyorum; azınlık eğitimi konusunda herkesi daha hassas olmaya davet ediyorum. Azınlık eğitimiyle ilgili taleplerimizi her ne şartta olursa olsun, dile getirmeye devam etmeliyiz. Bu konuda asla taviz vermemeli, hakkımızı sonuna kadar aramalıyız." diye konuştu.
"BU OKULLAR BİZİM OKULUMUZ, DOLAYISIYLA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
Azınlık üyesi genç anne babalara seslenen Toraman, "Bakın bu yıl kayıt dönemi erkene alındı. Mayıs ayında bu iş bitecek. Herkes bu mevzuda birbirini uyarsın. Çevremizdeki gençlere bunu söyleyelim, anlatalım. Bu okullar, yani azınlık okulları bizim kendi okulumuz. Bizim bir parçamız. Şunu da hatırlatmakta fayda görüyorum. Bizim okullarımız kötü okul değil. Bazı sorunlar olabilir. Bütün okullarda, bütüm ülkelerde ve tüm eğitim sistemlerinde sorunlar var. Etrafınızda gördüğünüz azınlık mensubu bilim adamları; doktorlar, avukatlar, mühendisler, ekonomistler, eczacılar, eğitimciler, iletişimciler neredeyse tümü azınlık ilkokullarından mezun. Bu okullar bizim okulumuz. Kültürümüzü, dilimizi, kimliğimizi, dinimizi öğreten, yansıtan, yaşatan eğitim kurumları." dedi.
"ÇOCUKLARIMIZIN YERİ AZINLIK OKULUDUR"
BTTÖB Başkanı Toraman sözlerini şöyle tamamladı: "Bizler, kendi değerlerimize ve kurumlarımıza sahip çıkmazsak bir gün bir başkası gelir ve bizim değerlerimize, kurumlarımıza sahip çıkar ve istediği gibi yönetir ve yönlendirir. Kazanılmış haklarımızı yok sayamayız. Toplumumuz mutlaka sorumlu bir şekilde davranmalıdır. Öğretmenler Birliği olarak tavsiyemizi bir kez daha vurgulamak istiyorum; azınlık insanımızın kendi okuluna sahip çıkmalı ve çocuğunu buraya göndermelidir."
SALİH AHMET
RODOP - EVRES İLLERİ SÖPA MEZUNU ÖÄžRETMENLER DERNEÄžİ
Rodop - Evros İlleri SÖPA Mezunu Öğretmenler Dermeği Başkanı Salih Ahmet, "Bizler azınlık dernekleri olarak ve öğretmen derneği olarak, eğitimci olarak çocuklarımızın azınlık okullarını tercih etmelerini istiyoruz. Azınlık okullarının çocuklarımız için hem dillerini daha iyi öğrenebilmeleri, hem de inançları açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.
"Azınlık okullarında Yunanca öğrenilemiyor" şeklindeki söylemlerin son derece asılsız olduğunun altını çizen dernek başkan Salih Ahmet, "Azınlık okullarının diğer okullardan hiç bir farkı yoktur. Bu okullar bizim okullarımızdır ve bizlerin bu eğitim kurumlarına sahip çıkması gerekir." görüşlerine yer verdi.
"AZINLIK OKULUNDA HEM YUNANCA, HEM TÜRKÇE VAR"
Okul kayıtlarına 2 Mayıs Salı günü başlandığını ve 19 Mayıs Cuma günü sona ereceğini söyleyen Ahmet, kayıt için gerekli evrak olarak Anaokulu Belgesi ile Sağlık Karnesi'nin yeterli olduğunu belirtti. Kayıt sırasında eksik evrakların olması halinde öğrencilere her türlü desteği ve imkanı sağlamaya hazır olduklarını ifade eden Salih Ahmet sözlerine şöyle devam etti: "Her zaman dediğim gibi azınlık okullarında hem Yunanca hem Türkçe eğitim olduğu için bunu büyük bir avantaj olarak görüyorum. Çünkü devlet okullarında Türkçe eğitim yok; sadece Yunanca var. Bizim okullarımız ise iki dilli eğitim veriyor. İki dilliliğin ise her açıdan birçok avantajı var. Burada eğer çocuk ana diline çok iyi hakimse, diğer ikinci bir dili de çok rahatlıkla öğrenebilir kanaatindeyim. Biz bunu hergün pratikte de, yani uygulamada da görüyoruz. Dolayısıyla Türkçe derslerinde başarılı olan bir çocuk, haliyle Yunanca derslerinde de başarılı olacaktır. Yıllardan beri görev yapan bir öğretmen olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim."
"BU BİR KÜLTÜR MESELESİ"
Salih Ahmet, "Bu aynı zamanda bir kültür meselesi. Bizler bu okulları ayakta tutmak ve yaşatmak zorundayız. Son yıllarda öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek birçok okulumuz kapatıldı. Bir okul kapanınca onun tekrar açılması çok zor. Okullar bizler için, özellikle de azınlık toplumu ve azınlık köyü için hayati öneme sahip. Okulun bizim için sosyal açıdan da çok büyük önemi var." dedi.
"ÖÄžRETMENLERE DE GÖREV DÜŞMEKTE"
Azınlık okullarındaki öğretmenlere de görev düştüğünü kaydeden dernek başkanı Ahmet, "Öğretmenlere de görev düşüyor. Yaptıkları önemli görevin bilincinde olmaları lazım. Öğretmenler ihtiyaçlara cevap verebilmeli. Yeni teknolojilere ayak uydurmamız lazım. Tabii öğrenci velilerine de düşen çok önemli görevler var. İnanıyorum ki iyi niyetle mevcut sorunların üstesinden gelebiliriz." diye konuştu.
Tüm velilere azınlık okullarını tercih etmeleri çağrısında bulunan dernek başkanı Salih Ahmet, kayıt işlemlerinin son güne bırakılmaması gerektiğini söyledi.
NURETTİN KIYICI
İSKEÇE İLİ SÖPA MEZUNU AZINLIK OKULLARI ÖÄžRETMENLER DERNEÄžİ
Gazetemizin sorularını yanıtlayan İskeçe İli SÖPA Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Derneği Başkanı Nurettin Kıyıcı, azınlık toplumunun en önemli meselesinin azınlık eğitimi olduğunu ifade etti.
İlkokula kayıt döneminin bu yıl ilk kez Mayıs ayına alındığını dile getiren Kıyıcı, "Bugüne kadar kayıtlar 1 Haziran tarihinde başlardı. Ve Eylül ayında okullar açıldığında da devam ederdi. Bu yıl çok farklı bir uygulama yapılıyor. Biraz acele oldu. 2 Mayıs Pazartesi günü ilkokula kayıtlar başladı. Özellikle bizim insanımız bu duruma hiç alışık değil. Hiç de hazırlıklı değil. 19 Mayıs Cuma günü de son gün. Çocuğunu okula kayıt ettirmesi gereken veliler lütfen acele etsin. Biz an önce gelip kayıtlarını yaptırsınlar. Tabii ki öğrenci velilerimize tavsiyemiz, çağrımız çocuklarını azınlık okuluna kayıt ettirmeleridir." diye konuştu.
Kıyıcı, "Bir çocuk hangi kültürde ve hangi dilde eğitim alırsa o kültürün insanı olur. Bizim okullarımız, yani azınlık okulları çift dilli. Türkçe ve Yunanca eğitim veriliyor. Azınlık çocukları bu okullarda hem kendi dilini ve kültürünü öğreniyor, hem de ülkenin dilini ve kültürünü öğreniyor. Çocukları kendi dilinden de, kendi kültüründen de, ülkemizin resmi dilinden ve kültüründen de mahrum bırakmamalıyız. Bu da azınlık okulu sayesinde olur. Bu yüzden de bir kez daha diyorum ki çocuklarımızı azınlık okullarına göndermeliyiz. Çünkü bu okullar bizim okullarımız, bizim kültürümüz."
"AZINLIK OKULUNDAN UZAKLAŞAN ÇOCUK ZAMANLA KENDİ KÜLTÜRÜNDEN UZAKLAŞIR"
Azınlık okulundan uzaklaşan çocuğun kendi kültüründen zamanla uzaklaşacağını belirten Kıyıcı, "Bir okul demek bir kültür demektir. Azınlık okullarında bazı sorunlar yaşanıyor olabilir. Bazı eksikler de olabilir. Ama şunu unutmayalım ki bütün okullarda eksikler var. Eğer bir çocuk kendi okulundan , yani azınlık okulundan uzaklaşırsa o zaman o çocuk zamanla kendi kültüründen de uzaklaşacaktır. Uzak kalacaktır. Özellikle de ilkokul için konuşuyorum. Çocuğun ilkokul eğitimini mutlaka azınlık okulunda alması gerekir diye inanıyorum. Aksi halde bizim çocuklarımız bize yabancı olacak, kültürümüze ve kimliğimize yabancı olacak. Aslında çocuklarımızın azınlık okulunda okuması bir fırsattır. Çocuk burada hem Türkçe'yi hem Yunanca'yı aynı anda öğreniyor. Bu çok önemli." ifadelerini kullandı.
"AZINLIK OKULUNUN ÖNEMİNİ TOPLUMA DAHA İYİ ANLATMALIYIZ"
Velilere azınlık okulunun öneminin yeterince anlatılamadığına inandığını söyleyen dernek başkanı Kıyıcı, "Azınlık eğitiminin ve azınlık okulunun bizim toplumumuz için önemi çok büyük. Ancak azınlık olarak biz bunu toplumumuza, özellikle genç anne babalara yeterince anlatamıyoruz. Azınlık okulunun önemi topluma çok daha güzel anlatılmalı. Bu sadece bizim derneğimizin işi de değil. Bu çok önemli bir mesele ve tüm toplumun görevi. Azınlık eğitimini ve azınlık okulunu insanımıza, halkımıza, milletimize çok daha iyi anlatmak zorundayız." dedi.
Kıyıcı, konuşmasının sorunda genç velilere çocuklarını azınlık okullarına gönderme çağrısını tekrarladı.