Anasayfa


16-07-2018
“İndirimler ekonomik durgunluğun önüne geçemez”
Rodop ili Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Mesut Hasan, indirim sezonunu ve piyasadaki beklentileri GÜNDEM’e değerlendirdi.
16 Temmuz 2018 Pazartesi

İndirimlerin bölgede yaşanan ekonomik durgunluğun önüne geçemediğini anlatan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Mesut Hasan, “Henüz başlardayız, ancak indirim sezonu yaşadığımız ekonomik kriz ve ekonomik durgunluğa çare olamaz. İmkansız değil ama çok zor. Çünkü çok ciddi ve çok derin bir ekonomik kriz yaşıyoruz. İndirim sezonu başlayalı henüz birkaç gün oldu. Mağazalar yeni yeni indirimlere başladı. Ucuzluk dönemi uzun sürecek. Ağustos ayının sonuna kadar devam edecek. Tabii artık öyle bir düzenleme var ki isteyen şirket veya dükkan yıl boyunca da indirim yapabilecek. Veya kampanya yapabilecek. Bu dönem esnafımız için ve tabii ki müşteriler için yani tüketici, halk için hayırlı olsun.Ancak rahatlıkla söyleyebilirim ki indirimler ekonomik krize ve durgunluğa çare olamıyor.” dedi.

BİRBUÇUK YIL İÇİNDE AÇILAN VE KAPANAN İŞLETME SAYISI

Son birbuçuk yıl içinde kapatılan ve açılan işyerleri hakkında da gazetemize bilgi veren Mesut Hasan sözlerine şöyle devam etti: “1 Ocak 2017 tarihinden 30 Haziran 2018 tarihine kadar olan veriler elimizde var. Yani son birbuçuk yıl içinde yaşanan işyeri açma ve kapatma rakamları. Son 18 aylık süre değerlendirildiğinde 296 işyeri ve şirketin kapandığını görüyoruz. Buna karşın 292 yeni işyeri açılmış. Ancak açılan işyerlerinin çok büyük çoğunluğu küçük işletmeler. Küçük sermaye ile kurulan işyerleri. Bunun aksine kapatılan işyerleri ise istihdam sağlayan veya belli bir geçmişi olan işletmeler. Yani henüz açılan işyerleri çoğalmadı. Beklenen ve özlenen manzara bu değil.”

“İNSANLAR MASRAFTAN KAÇINIYOR”

Başlayan indirim sezonunun piyasaya yeterince hareket getireceğine inanmadığını vurgulayan Rodop ili Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Mesut Hasan, “Bunun en önemli nedeni; insanlarda para olmaması. Herkes kıt kanaat geçiniyor. Olabildiğince masraftan kaçınıyor. Ben uzun yıllardır piyasanın içindeyim. Şu anda da esnaf ve sanatkarlar odasında başkan yardımcısıyım. Şu anda hareketli olan bir sektör yok. Çalışan ve hareketli olan sadece kahve sektörü ile gıda sektörü. Börek, çörek satan fırın ve pastaneler ile kahveciler çalışıyor. Yani vatandaş 5 euroya kadar olan harcamadan kaçınmıyor. 5 euro ve üzeri sözkonusu olduğu zaman herkes düşünüyor.” ifadelerine yer verdi.

“TARIM BÖLGESİ OLDUĞUMUZ İÇİN, EKONOMİK CANLILIK ÇİFTÇİNİN DURUMUNA BAĞLI”

Rodop ilinde ekonomiyi tarıma dayalı kesimin belirlediğini anlatan Mesut Hasan, “Bakın bir şey söyleyeyim. Bizim bölgemiz, yani Rodop ili tarıma dayalı bir bölge. Özellikle de azınlık insanı. Tarıma ve çiftçiye dayanan bir ekonomimiz var. Çiftçinin işi iyi giderse esnafın da işi nispeten iyi gidiyor. Fakat tarım sektörü sorun yaşıyorsa o zaman bütün bölgenin ekonomisi problem yaşıyor. Bu yıl bölgemizdeki tarım ürünlerinde bazı sorunlar yaşandı. En başta tütün üretiminde ciddi sıkıntı oldu. Birçok bölgede çok yaygın bir tepe hastalığı çıktı. Bu durum bu yılki üretimi etkileyecek. Sonra kirazda da istenilen verim alınamadı. Böyle olunca halkımız kendini çekiyor. Harcamalardan kaçınıyor. Şu anda bölgemizin ikinci en önemli ürünü olan pamuk var. İnşallah onda da bir sorun yaşanmaz. Dediğim gibi bölgemiz ağırlıklı olarak tarım bölgesi olduğu için, piyasanın hareketlenmesi için, ekonomik olarak canlılık olması için tarım sektöründen gelen haberlerin iyi olması gerekiyor. Çiftçi rahat olacak ki, ekonomik hareketlilik olsun. Şu anda böyle bir şey yok ne yazık ki.” diye konuştu.

“BÖLGE ADETA BOŞALIYOR”

Bölgemizde son dönemde yaşanan ekonomik nedenli göçe de değinen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Mesut Hasan, “Bölgemizden çok ciddi bir göç yaşanıyor. Gençlerimiz kaçıyor. Her gün birileri yurtdışına çıkıyor. Bunun en önemli nedeni işsizlik. Almanya, Hollanda, Finlandiya, Norveç ve daha birçok ülkeye giden yüzlerce, binlerce insanımız var. Özellikle de 20 – 40 yaş arası insanlarımız. Eskiden bu olay sadece İskeçe’nin Balkan kolunda yaşanıyordu. Şimdi bütün Batı Trakya’ya yayıldı. Bölgemiz adeta boşalıyor. Biz aynı zamanda işyerimizde pasaport işi de yaptığımız için yakından biliyoruz. Her gün birileri gelip yurtdışına gitmek üzere pasaport çıkartıyor. Bunlar turizm için gitmiyor, tatile gitmiyor. Ekmek parası kazanmak için gurbete gidiyor. Piyasanın tek umudu Almancılar oldu. Tüm çarşı Almancılar gelsin de biraz alışveriş yapsın diye bir beklenti içinde. O da olur mu, bilmem.” dedi.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup