Anasayfa


17-07-2018
Yunanistan-Makedonya isim anlaşmasına "Rus müdahalesi" iddiası
Rus asıllı Yunan iş adamı ve PAOK Başkanı İvan Savvidis'in, "isim anlaşmasına" karşı gösterileri desteklemek için Makedonya'da 300 bin euro dağıttığı ileri sürüldü
17 Temmuz 2018 Salı

Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim anlaşmasını engellemek amacıyla Rusya'ya yakın Yunan iş adamlarının, Makedonya'daki gösterileri teşvik etmek üzere ülkede para dağıttıkları iddia edildi.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin (OCCRP) açıklamasında, Rus asıllı Yunan iş adamı ve PAOK spor kulübü başkanı İvan Savvidis'in aralarında Makedon taraftar gruplarının da bulunduğu bazı oluşumlara en az 300 bin euro ödeme yaptığı belirtildi.

Açıklamada, bazı yollarla ülkeye sokulan nakit paranın, farklı partilerden politikacılara, radikal milliyetçi örgütlere ve Vardar spor kulübünün bir taraftar grubuna dağıtıldığı öne sürüldü.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev de gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen ay Meclis önünde Makedonya'nın isim değişikliğine karşı düzenlenen protestolarda gözaltına alınan "Komiti" adlı Vardar spor kulübü taraftar grubu mensuplarının polise verdikleri ifadelerde, "Rus iş adamlarının kendilerine (bu olaylara karışmaları yönünde) para verdiğini, onların hiçbir şeye karşı olmadıklarını söylediğini" kaydetti.

SAVVİDİS’TEN YALANLAMA

Savvidis tarafından yapılan açıklamada ise basında çıkan iddialar "tamamen asılsız ve iftira" olarak nitelendirildi. Ayrıca, haberi yayımlayan Buzzfeed adlı medya kuruluşuna dava açılacağı duyuruldu.

Yunan vatandaşı olan Rus asıllı İvan Savvidis, PAOK kulübünün başkanlığının yanı sıra Yunanistan'da bazı medya kuruluşları ve şirketlerin sahibi konumunda bulunuyor. Savvidis, takımı PAOK'un bu seneki şampiyonluk mücadelesinde olaylı bir maç sırasında sahaya silahla girmesi sebebiyle büyük tepki toplamıştı.

Yunanistan'da büyük tartışmalara yol açan anlaşmanın ardından "Yunanistan'ın milli güvenliğini tehdit edici hareketlerde bulunduğu" gerekçesiyle 4 Rus diplomattan 2'sine sınır dışı, 2'sine ise ülkeye giriş yasağı kararı alınmıştı.

Rus diplomatların, Makedonya ile sağlanan anlaşmayı bozmak amacıyla Yunan iş adamları üzerinden aşırı sağ gruplar, yerel yöneticiler ve bazı din görevlilerine rüşvet dağıtılmasını sağladığı iddia ediliyor.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup