Anasayfa


18-07-2018
ABTTF ve BTAYTD, Bolzano Tavsiyelerinin 10. Yılı toplantısına katıldı
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) 15-16 Temmuz tarihlerinde İtalya’nın Udine şehrinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Ofisi tarafından düzenlenen “Devletler Arası İlişkilerde Ulusal Azınlıklara Dair Bolzano / Bozen Tavsiyelerinin 10. Yıldönümü” başlıklı toplantıya katıldılar.
18 Temmuz 2018 Çarşamba



Batı Trakya Türk Azınlığı’nı Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) üyesi Sinan Kavaz ile ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık ve Uluslararası İlişkiler ve Lobi Grubu üyesi Fatma Ahmetcik’in temsil ettiği toplantıda, Batı Trakya Türk toplumunun ülkesi Yunanistan ve anavatanı Türkiye arasındaki ilişkiler bağlamında üstlendiği rol ve güncel sorunlar aktarıldı.

Toplantıda ABTTF ve BTAYTD temsilcileri söz alarak, ikili ilişkiler çerçevesinde ulusal azınlıkların sorunlarının ele alınması ve bu çerçevede çok taraflı mekanizmaların önemine ilişkin sorular yönelttiler.

Bolzano / Bozen Tavsiyeleri’nin 10. yılı dolayısıyla düzenlenen konferans kapsamında 15 Temmuz Pazar günü AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Lamberto Zannier resepsiyon verdi. 16 Temmuz’da Yüksek Komiser Lamberto Zannier, AGİT İtalya Dönem Başkanlığı Koordinatörü Vinicio Mati, İtalya Friuli Venezia Giulia Bölgesi Başkanı Massimiliano Fedriga, Udine Belediye Başkanı Pietro Fontanini’nin açılış konuşmaları yaptığı toplantıda Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk bir sunum gerçekleştirdi.

AGİT katılımcı devletler, uluslararası kuruluşlar ve uzmanları biraraya getiren toplantıda devletlerin diğer ülkelerde yaşayan akraba azınlıkları ile olan ilişkilerindeki gelişmeler değerlendirildi, yeni zorluklar ele alındı. Bu çerçevede ulusal azınlıklara ilişkin tartışmaların çözüme kavuşturulmasında ikili ve çok taraflı mekanizmaların etkisi ve önemi tartışıldı.

Akraba topluluklara verilen devlet faydaları kapsamında söz alan ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunun Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Lozan Antlaşması ile statüsü ve haklarının tanımlandığını belirterek, iki ülke ilişkilerinin seyrine bağlı olarak Batı Trakya Türk toplumunun durumunun da değişiklik gösterdiğini kaydetti. 1990’larda bireysel hak ve özgürlüklerdeki ilerlemeye karşın kolekftik olarak Yunanistan’da Türk azınlık tanımının tanınmadığını ve buna bağlı olarak isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ya da kayıt edilmediğini belirten ABTTF, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve bu kararların uygulanması amacıyla kabul edilen yeni yasaya karşın AİHM kararlarının yerine getirilmediğini söyledi.

Türkiye ve Yunanistan arasında ikili düzeyde işbirliği mekanizmaları bulunmasına karşın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözülmediğini belirten ABTTF, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aralık 2017’de bölgeyi ziyareti sırasında sokaklara atılan afişlerin tehdit içerdiğini ve Türklere ait evlere haç çizildiğini belirtti. Yunan makamlarının bölgede Türk azınlık olmadığı gerekçesi ile toplum temsilcileri ile diyalog kurmadığını söyleyen ABTTF, ikili ilişkiler çerçevesinde Batı Trakya Türk toplumunun sorunları konusunda da ilerleme sağlanmadığını ve uluslararası düzeyde de ulusal azınlıkların korunması için genel bir koruma mekanizması olmadığını belirtti.

Toplantıya katılan Yunanistan söz alarak, Batı Trakya’da Türk azınlığın varlığını bir kez daha reddederek bölgede Türk, Pomak ve Roman unsurlarından oluşan Müslüman azınlık olduğunu söyledi. Yunanistan’ın Lozan’a sadık olduğunu belirten temsilci, AİHM kararlarının uygulanması konusuna değinmeyip Batı Trakya’da canlı bir sivil toplum olduğunu söylemekten öte bir yanıt veremedi.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup