Anasayfa


18-07-2018
Kurban kesimleri için toplantı yapıldı
Batı Trakya’da kurban kesimleri, Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti’nde yapılan toplantıda ele alındı.
18 Temmuz 2018 Çarşamba



Eyalet Başkanı Hristos Metios’un başkanlığında gerçekleşen toplantıya Tarım Bakanlığı Veterinerlik Genel Müdürü Thomas Aleksandropulos da katıldı. Toplantıya ayrıra Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram ve bazı eyalet meclis üyeleri, milletvekilleri İlhan Ahmet ve Mustafa Mustafa, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Şapçı – Maronya Belediye Başkanı Yannis Stavridis, Eyalet Veterinerlik Müdürü Ahhileas Sahpacidis ve diğer yetkililer katıldı. Toplantı 16 Temmuz Pazartesi günü Gümülcine’de gerçekleşti.

Bölgemizde kurban kesimlerinin ele alındığı toplantıda, Tarım Bakanlığı ile eyalet veterinerlik müdürlüğünün hazırlayacağı yasal düzenleme tasarısının azınlık temsilcilerine sunulacağı ve düzenlemenin daha sonra kesinlik kazanacağı ifade edildi.

Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram Gümülcine’de yapılan toplantıyla ilgili olarak GÜNDEM’e konuştu. Gelecek Kurban Bayramı için yeni bir uygulamaya geçilmeyeceğine dikkat çeken Ahmet İbram, yeni düzenlemenin bir sonraki kurban bayramından itibaren geçerli olacağını söyledi.

Ahmet İbram şunları söyledi:

“Tarım Bakanlığı’ndan gelen genel müdürle 16 Temmuz Pazartesi günü Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’nde toplantı yapıldı. Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Hayvacılar Derneği Başkanları ile birlikte ana konusu kurbanlık meselesi olan bir toplantı oldu. Bilindiği üzere bütün Avrupa’da olduğu gibi Yunanistan’da da kesimhane dışında hayvan kesmek yasak. Son yıllarda özellikle son 2-3 yılda hayvanların sistemden silinmesi sorunu çok büyük boyutlarda. Avrupa Birliği’nden hayvan dernekleri kurbanların kesiminin üsülsüz yapıldığına dair bazı şikayetlerde bulunmuşlar. Burada da bu konuyla ilgili olarak savcılığa başvuruda bulunanlar olmuş. Bu konunun akabinde biz bu sorunun çözülmesi için bir buçuk yıldır uğraşıyoruz. Bilindiği gibi daha önce bu konunun çözümü için bazı öneriler oldu. Sonuç olarak şu anda Tarım Bakanlığı ile Eyalet Veterinerlik Müdürlüğü ortak bir çalışma yaptılar ve bunu bakanlık kararı ile Avrupa Birliği’ne sunacaklar. Kurbanlıkların nasıl kesileceği konusunda bir öneri hazırladılar. Öneride kısaca şu belirtiliyor. Doğu Makedonya Trakya Eyalet Bölgesi’ne özel olarak dini bayramlarda kesilecek kurbanlar için sadece bu günlerde çalışacak küçük, ekonomik yükü fazla olmayan belediyelerin veya bu işin ticaretini yapan hayvan besicilerin yapabileceği küçük kesimhaneler kurulmasıyla bu sorunun önüne geçilmesi öneriliyor. Yani bölgemizde aşağı yukarı 10-15 tane kesimhane yapılacak.”

“EVİNDE KURBANLIĞINI KESEN VATANDAŞ İÇİN BİR SORUN YOK”

Sözkonusu kesimhanelerin toplu kesimler için yapılacağını anlatan İbram, kendi evinde kurbanını kesen vatandaşlar için herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Ahmet İbram, “Şunu da belirtmek istiyorum. Kendi evinde kurban kesen kişilerle hiç kimsenin bir sorunu yok. Herkes kendi evinde kendi kurbanını kesebilir. Bunda bir sorun kesinikle yok. Buradaki asıl sorun toplu kesimlerde. Örneğin 40-50 tane büyük baş hayvan kesiminin yapıldığı ortamların sağlıklı olmadığı yönünde şikayetler var. Bu öneri ile bu sorunun önüne geçilmeye çalışılacak. Bir kişinin bayramda evine alıp kurban kesmesinde herhangi bir sorun yok. İsteyen kendi payına düşen kurbanını ister küçük baş ister büyük baş olsun kendi imkanlarıyla evinde kesebilir. Burada çözülmeye çalışılan konu toplu kesimlerde yaşanan hijyen sorunu. Günümüzde zaten bu işin ticaretini yapan kişilerin kendi kesimhane tarzı yerleri var. Bu öneri ile bu yerlerin şartlarının iyileştirilmesi ve standartlarının yükseltilmesi amaçlanıyor. Örneğin hayvanın kesildiği bölümün ayrı, temizlendiği bölümün ayrı, atıkların olacağı bölümün ayrı olduğu temizliğe önem verilen kesimhaneler kurulması amaçlanıyor.” dedi.

“HAZIRLANAN TASARI ÖNCE AZINLIĞA SUNULACAK”

“Bu kesimhaneleri yapmak isteyen kişilere kredi gibi maddi imkanlar sağlanacak mı?” şeklinde soruyu yanıtlayan eyalet başkan yardımcısı Ahmet İbram şunları kaydetti: “O konuda herhangi bir şey konuşulmadı. Ona açıklık getirebilecek durumda değilim. Ama tabii devlet önümüzdeki dönemde, eğer isterse bu konuda bir adım atabilir.

Bizim Tarım Bakanlığı’ndan gelen Genel Sekreter ve Eyalet başkandan isteğimiz bu konuyla ilgili herhangi bir yasa tasarısı hazırlanmadan ve meclisten geçirilmeden once ilk olarak azınlık insanı ile görüşülmesi çünkü bu dini bir konu öncelikle bizimle görüşülmesi gerekiyor. İlk olarak azınlık kurum ve kuruluşlarına sunulacak. Azınlık kurumlarının onay vermesi durumunda Avrupa Birliği’ne iletilecek ve buradan onay almak zorunluluğu var. Tabii bu süreç bir kaç ayı alabilir. Yani önümüzdeki bayramı etkileyecek herhangi bir olumsuz durum yok. Yani önümüzdeki bayram yıllardır nasıl oluyorsa yine aynı şekilde olacak.”

Bayramlarda kesilen ve daha sonra sistemden silinemeyen hayvanlarla ilgili konunun da ele alındığını ifade eden Ahmet İbram, “Sistemden silinemeyen hayvanlar konusu da toplantıda ele alındı. Şu anda isteyenler Veterinerlik Dairesine giderek bu hayvanları sildirebilir. Tabii burada biz ceza sözkonusu. Bu cezanın miktarı şu anda 300 euro olarak belirlenmiş durumda. Hayvan sayısından bağımsız olarak 300 euro. Bu cezayı ödeyen herkes hayvanlarını sildirebilir. Hatta bir kaç kişi bu yöntemi uygulayarak hayvanlarını sildirdi. Dediğim gibi bu teklif önceliklere azınlık olarak bizlere sunulacak. Bunun da bir kaç hafta içinde olması planlanıyor. Bizim onayımızı aldıktan sonra da dediğim gibi Avrupa Birliği’ne sunulacak ve oradan çıkacak karar beklenecek. Görünen o ki bu konuda bir çözüme doğru gidiyoruz.” diye konuştu.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup