Anasayfa

23-04-2020
Zeybek: "Kovid-19 salgınıyla mücadelede bilgi eksikliği var"
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Sağlık Bakanlığı ile Sivil Savunma Bakanlığı'na yönelik soru önergesi sundu.
23 Nisan 2020 Perşembe

Zeybek, koronavirüs salgınıyla mücadelede İskeçe bölgesinde yaşanan bilgi eksikliğini gündeme getirdi.

Soru önergesinde İskeçe bölgesinde, koronavirüs pandemisi ile ilgili olarak vaka sayısı, yapılan testler gibi bilgilerin Yunanistan'ın diğer bölgelerine göre farklılıklar gösterdiğini belirten Zeybek şu ifadelere yer verdi: "Hatırlatmak gerekirse, bundan kısa bir süre önce ilk vakalar Şahin köyünde kaydedildi. Sonuç olarak köy karantina altına alındı. Alınan karar da, bölgede yüksek epidemiyolojik belirtilere dayandırıldı. Bunun akabinde, İskeçe Belediyesinde de birtakım önlemler alındı.Yurt dışından gelen emekçiler ve öğrenciler şehirdeki otellerde karantinaya alınıp koronavirüs testleri yapıldı ve alınan sonuçlar negatif çıktı. Ancak, İskeçe ilinin değişik bölgelerinde olmak üzere yeni vakalar bulununca istisnai durumlar dışında belli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanarak tüm bölge karantina altına alındı. Son dönemlerde de vaka sayısında herhangi bir artış görülmemektedir. Serinmahalle (Drosero) bölgesinde yaşayan vatandaşlarımıza yapılan test sonuçlarının da negatif çıkması virüsün yayılma olasılığını azaltmıştır."

"BÖYLE BİR GİRİŞİMİN NEDEN, KİMİN TARAFINDAN NASIL PLANLANDIÄžI SORU İŞARETİDİR"
İskeçe Belediyesinin Filippos Amiridis Kapalı Spor Salonu'nu hastaneye dönüştürme projesinin bazı soru işaretleri içerdiğini vurgulayan Zeybek, "Karantina başladıktan sonra, İskeçe Belediyesi, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında yapılan birtakım bağışları değerlendirerek Amiridio kapalı spor salonunda 100 yataklı bir alan hazırladı. Böyle bir girişimin neden, kimin tarafından nasıl planlandığı da bir soru işaretidir. Toplanan bu bağışları sağlık sistemini desteklemek amacıyla kullanmak daha yararlı olurdu. Neyse ki hazırlanan bu alanı kullanmayı gerektirecek kadar vaka sayısında artış yaşanmadı." ifadelerini kullandı.

Milletvekili Hüseyin Zeybek bölgede koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında asıl yaşanan sorunun bilgi eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı. Alınan tek bilginin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü profesör Tsiodras ve Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Hardalias tarafından verilen günlük bilgiler olduğunu dile getiren Zeybek, "İlk başta Eyalet bu rolü üstlenmiş gibi görünse de, bölgemizde hiçbir yerel yönetim bu koordinasyonu üstlenip yürütememiştir." dedi.

"İSKEÇE HASTANESİ 2 NİSAN'DAN BU YANA AÇIKLAMA YAYINLAMADI"
İskeçe SİRİZA Milletvekili Zeybek, İskeçe Devlet Hastanesi’nin yayımladığı son basın bülteninin 19 vaka sayısı ile 2 Nisan 2020 tarihine dayandığını, o zamandan bu yana hastanenin yeni bir bilgi vermemesinin ea ilgi çeken bir diğer nokta olduğunu belirtti.

Zeybek, İskeçe halkının, karantina yönetim süreci ile ilgili endişelerini dile getirerek, 20 Nisan’da internet sitesi üzerinden imza kampanyası başlattığını, alınan sıkı tedbirlerin nedenini sorgulayıp, daha kapsamlı bilgi talep ettiğini belirtti. Zeybek ayrıca İskeçe halkına karşı farklı bir tutum sergilendiğini vurguladı. Zeybek, "Vatandaşların bu örnek davranışını, İskeçe Belediyesi’ndeki muhalefet grupları da izledi ve kapsamlı bir bilgi talep etti." ifadelerini kullandı.

İskeçe bölgesinde koronavirüs salgınına karşı verilen mücadele kapsamında, vatandaşlara yeterli bilgiler verilmeden sıkı önlemler ve karantina kararı alındığını vurgulayan milletvekili Zeybek şunları belirtti: "Vatandaşların doğru ve zamanında bilgilendirilmek istemeleri en doğal haklarıdır, aynı zamanda devletin bir yükümlülüğüdür. Toplumun bir gerçeği olan pandeminin panik yaratmamak adına devlet tarafından alınan önlem ve kararların daha şeffaf bir şekilde paylaşılması. Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesinde görülen vaka sayısı İskeçe bölgesi ile kıyaslandığında bir orantısızlık gözlemlenmektedir."

Milletvekili Hüseyin Zeybek, sağlık bakanlığı ile sivil savunma bakanlığına şu soruları yöneltti:

1- İskeçe ilindeki toplam vaka sayısı nedir? Geçen hafta itibariyle bölgede kaydedilen vakalar nelerdir?
2- İskeçe bölgesinde alınan katı karantina önlemlerini ne zaman kaldırmayı planlıyorsunuz?
3- İskeçe şehrinin epidemiyolojik haritası nedir, yüksek risk taşıyan bölge olmaya devam ediyor mu?
4- 326 kişiye uygulanan testler sonucunda hiçbir pozitif vaka bulunmayan Serinmahalle (Drosero) bölgesi neden hala polis tarafından koruma altındadır?
5- İskeçe Devlet Hastanesinde neden PCR yöntemi ile sistematik olarak testler yapılmamaktadır? Hastaneye yapılan para yardımları sonucunda, bu düzenek kurulabilirdi.
6- Mustafçova Belediyesine bağlı Zümbül ve Arnavut yerleşim bölgeleri ile ilgili karantina kararı hangi gerekçe ile alındı? Söz konusu köylerde nüfusun çok az olduğunu göz önünde bulundurursak, Serinmahalle bölgesinde olduğu gibi testler yapıldı mı?
7- İskeçe Devlet Hastanesinin dört kliniğinde enfeksiyon görülmesi sonrasında uygulanan prosedür neydi ve bu klinikler aktif hale geldi mi?
8- Amiridis kapalı spor salonunun yardımcı sağlık birimine dönüştürülmesi ile ilgili İskeçe Belediyesi tarafından Bakanlık onayı talep edildi mi?
9- İskeçe bölgesinde salgınla mücadele kapsamında yaşanan bilgi eksikliğinin sorumlusu kimdir, bu sorunu çözmek adına ne gibi girişimlerde bulunmayı planlıyorsunuz?

Haberler


Yağmur geliyor, hava sıcaklığı düşüyor

Ücretsiz öğleden sonra ameliyatları başlıyor

DEB Partisinden Bıyıklıköy kadınlarına ziyaret

Esnaf ve Sanatkarlar Odasının yeni yönetim kurulu belirlendi

Celal Bayar Lisesi Encümen Heyeti: ‘Yunan Azınlık Ortaokulu – Lisesi yakıştırmasını kabul etmiyoruz’

Gümülcine’de ‘Seçkin Arama Kurtarma Gücü’ oluşturuluyor

Halk Sağlığı ve Sosyal Hizmetler Haftası tamamlandı

Miçotakis: ’Türkiye ile diyaloğu sürdüreceğiz ancak tezlerimizde ısrarcıyız’

Hüseyin Zeybek: ‘Tarım dünyası için sonuçlar dramatik’

Batı Trakyalı arıcılar Muğla’da kongreye katıldı

Gümülcine Başkonsolosluğu kahveye bekliyor

Gümülcine Türk Gençler Birliğinden sağlıklı yaşam etkinliği