Anasayfa

08-05-2020
Anaokullarında İngilizce'nin öğretilmesi ile ilgili tasarıya ABTTF'den katkı
ABTTF Başkanı: "Ana dil öğrenimi olmadan kaliteli Yunanca ya da İngilizce öğretmek mümkün değil. İki dilli Türk anaokulları kurulmasına izin verilmesiyle birlikte Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocuklar içinde Türkçe'nin de olacağı devlet anaokulları ya da Türk anaokulları arasında tercih yapma imkanına da sahip olacak"
8 Mayıs 2020 Cuma

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nın okulların geliştirilmesi ve diğer hükümler başlıklı yasa değişikliği tasarısının 2. Maddesi'nde "Anaokulunda İngilizce Dil Etkinlikleri" ile ilgili olarak pilot uygulama kapsamında devlet anaokullarında İngilizce dilinde yapılması planlanan aktiviteler ile benzer olarak Batı Trakya Türk toplumunun yaşadığı bölgelerdeki devlet anaokullarında Türkçe'nin de öğretilmesini talep etti.

Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nın yürüttüğü danışma süreci kapsamında bakanlığa ilettiği görüşünde ABTTF, bilişsel ve pedagojik olarak ancak anadil eğitimi ile birlikte Yunanca ve İngilizce eğitiminin başarılı olabileceğini belirterek, Rodop, İskeçe ve Meriç illerindeki devlet anaokullarında Türkçe'nin eğitici ve yaracıtı aktiviteler aracılığı ile müfredata dahil edilmesini istedi.

Batı Trakya Türk toplumunun Lozan Antlaşması uyarınca anadilde eğitim hakkı ile birlikte kendi okullarını yönetme hakkına sahip olduğunu söyleyen ABTTF, 3518/2006 sayı ve tarihli yasayla ülkede anaokul eğitiminin zorunlu hale getirildiğini, ancak Batı Trakya Türk toplumuna ait okullarda iki dilli anaokullar kurulmasına izin verilmemesini eleştirdi. Bu şartlar altında çocukların yalnızca Yunanca dilinde eğitim veren devlet anaokullarına gitmekten başka seçenekleri olmadığını belirten ABTTF, bu durumun 2008'de bölgeyi ziyaret eden Eski BM Azınlık Sorunları Bağımsız Uzmanı Gay McDougall ile Avrupa Konseyi Irkçılık ve Eşitsizlikle Mücadele Komisyonu'nun(ECRI) 2015 tarihli Yunanistan raporunda da dile getirildiğini söyledi. ABTTF, adı geçen uluslararası raporlarda da ifade edildiği üzere iki dilli eğitimin Türkçe ve Yunancanın daha iyi öğrenilmesine olanak tanıyacağını belirterek bu yöndeki taleplerin hükümet tarafından kabul edilmediğini aktardı. AB Antlaşması ve AB Temel Haklar Şartı'nın ulusal azınlıklara mensup kişilerin hakları ve eğitim hakkı ile ilgili maddelerine de atıfta bulunan ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna ait okullarda iki dilli anaokullar açılması talebinin karşılanmasını istedi.

Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, "Batı Trakya'daki kuruluşlarımıza ilaveten çatı kuruluşu olarak biz de Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nın pilot uygulama kapsamında anaokullarda İngilizce'nin yaratıcı aktivitelerle öğretilmesi konusunda katkıda bulunduk, anadil olmaksızın çok dilli eğitimin kaliteli olamayacak olması nedeniyle Türkçe'nin de eğitici ve yaratıcı aktiviteler ile öğretilmesini istedik. Eğitimde özerk olan Batı Trakya Türk toplumu anadilde öğretim hakkı ile birlikte ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde okullara sahip ve burada çocuklarımız eğitimlerine devam ediyor. Bununla birlikte önemli sayıda çocuklarımız da devlet okullarına da kayıt oluyor. Batı Trakya Türk toplumu olarak sahip olduğumuz okul sistemi içerisinde iki dilli anaokullar istiyoruz, bu talebimizi yıllardır dile getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. İki dilli Türk anaokullarına izin verilmesi halinde bugün yaşananların aynısı yaşanacak. Yani hem iki dilli Türk anaokulları olacak, hem de devlet okullarını tercih eden ailelerimiz de olacak. 2008'de BM Eski Azınlık Sorunları Bağımsız Uzmanı Gay McDougall'ın raporunda belirttiği üzere iki dilli Türk anaokulları kurulmasına izin verilmesiyle birlikte Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocuklar devlet anaokulları ya da Türk anaokulları olmak üzere tercih yapma imkanına sahip olacak. Aksi durumda bugün yaşandığı üzere devlet dayatmacı bir anlayışla yalnızca Yunanca'nın hatta İngilizce'nin öğretilmesinin planlandığı fakat Türkçe'ye yer verilmeyen bir sistem uygulayarak anadilde öğrenim hakkını görmezden gelmeye devam etmiş olacak. Bu ise devlet okul sistemi ya da özerk okul sistemizde hiç bir koşulda kabul edemeyeceğimiz bir durum, buna sessiz kalamayız!"
açıklamasında bulundu.

Konu ile ilgili olarak ABTTF'nin Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'na ilettiği metne http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5131&cpage=18#comments linkinden ulaşabilirsiniz.

Haberler


İnhanlı Belediyesinden borç yapılandırma imkanı

BTAYTD’den Meme Kanseri Farkındalığı etkinliği

Gümülcine polisinden uyuşturucu ticareti operasyonu

Stuttgart Batı Trakya Türkleri Derneği yeni yönetimini seçti

Yağmur geliyor, hava sıcaklığı düşüyor

Ücretsiz öğleden sonra ameliyatları başlıyor

DEB Partisinden Bıyıklıköy kadınlarına ziyaret

Esnaf ve Sanatkarlar Odasının yeni yönetim kurulu belirlendi

Celal Bayar Lisesi Encümen Heyeti: ‘Yunan Azınlık Ortaokulu – Lisesi yakıştırmasını kabul etmiyoruz’

Gümülcine’de ‘Seçkin Arama Kurtarma Gücü’ oluşturuluyor

Halk Sağlığı ve Sosyal Hizmetler Haftası tamamlandı

Miçotakis: ’Türkiye ile diyaloğu sürdüreceğiz ancak tezlerimizde ısrarcıyız’