Anasayfa

27-05-2020
ABTTF, AGİT Ek İnsani Boyut Uygulama Toplantısı'na katıldı
Çevrimiçi düzenlenen toplantıda ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna yönelik ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük örneklerini gündeme taşıdı.
27 Mayıs 2020 Çarşamba

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk toplumunu temsilen 25-26 Mayıs tarihlerinde çevrimiçi düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ek İnsani Boyut Toplantısı'na katıldı. Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenen hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele konulu toplantıya ABTTF Brüksel Temsilciliği'nden Deniz Servantie katıldı.


Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Meseleleri Özel Raportörü Prof. Fernand de Varennes'in ana konuşmacı olarak yer aldığı toplantının 25 Mayıs'taki hoşgörü ve ayrımcılığın önlenmesi ve bileşik krizlerin etkisinin tartışıldığı çalışma oturumunda konuşan ABTTF, koronavirüs salgınının yol açtığı olağandışı dönemde Yunanistan'da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunun maruz kaldığı ayrımcılık örneklerini dile getirdi. Halihazırda AGİT bölgesinde yaşayan azınlıkları hedef alan nefret söyleminin artışta olduğunu not eden ABTTF, Yunanistan ve tüm AGİT katılımcı Devletlerine koronavirüs krizi döneminde yaşanan nefret temelli suçları ivedilikle kayıt alarak inceleme çağrısında bulundu.

26 Mayıs'taki ayrımcılığın önlenmesi için erken uyarı ve eylemin tartışıldığı üçüncü oturumda söz alan ABTTF, AGİT'in 1990 yılından beri geleneksel insan hakları ve normları konusunda önemli standartlar oluşturduğunu hatırlatarak, Yunanistan'da azınlık hakları ile ilgili sorunların devam etiğini kaydetti. Koronavirüs krizi döneminde Yunanistan'da Batı Trakya Türk toplumuna yönelik ayrımcılığın daha da ivme kazandığını belirten ABTTF, Batı Trakya bölgesindeki Türk köylerinde görülen yüksek orandaki korona vakaları nedeniyle Batı Trakya Türk toplumunun günah keçisi ilan edildiğini ifade etti. ABTTF, Yunanistan'da koronavirüs salgını ve salgın ile mücadele kapsamında alınan önlemlere dair resmi bilgilerin Batı Trakya Türk toplumunun ana dili olan Türkçe'de paylaşılmadığını vurgulayan ABTTF, Yunanistan'ı Kovid-19 salgını döneminde ayrımcılığa karşı sonuç odaklı önlemler almaya çağırdı.

Yanıt hakkını kullanan Yunan delegasyonu, Yunan devletinin resmi görüşünü tekrar ederek, Yunanistan'ın yalnızca "Batı Trakya'daki Müslüman azınlığı" tanıdığını belirtti ve azınlığın geleneklerine saygı gösterildiğini iddia etti.


Haberler


DEB Partisinden eğitim eşitsizliğine dikkat çeken video

Çocuk Yardımının ödeme tarihi belli oldu

Beşiktaş’ın yeni teknik direktörö Ole Gunnar Solskjaer

Yunanistan Milli Savunma Üniversitesi kurmayı planlıyor

Gümülcineli azınlık temsilcileri mahkeme koridorlarında

Horozlu mezarlığı davası ertelendi

Tekirdağ ve Keşan iş dünyası Batı Trakya’da

‘Tarımsal Kalkınma Konferansı’nın programı belli oldu

Mümin Hasan: ‘2025’in ilk toplantısı dernekler İçin çok olumlu geçti’

Hafta sonu ve tatillerde de nöbetçi mahkemeler hizmet verecek

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası kabine değişikliği gündemde

Dışişleri Bakan Yardımcısı Frangoyannis istifa etti