Anasayfa
<
14-11-2016

Havada kasımpatı kokusu var...
Bugün hüzünlüyüm. Sokaklar, caddeler hüzün kokuyor bugün. Kasımpatı kokuyor…

Bugün hüzünlüyüm… Acıklı bir Selanik türküsü dökülüyor dudaklarımdan…
“Bülbülüm altın kafeste
Öter aheste aheste
Ötme bülbül yarim hasta
Ah neyleyim şu gönlüme
Hasret kaldım sevdiğime”
Kimsenin duymadığı bu mırıltı, kasımpatı kokularına karışıyor.
Bugün hüzünlüyüm… 10 Kasım… Selanik’te dünyaya gözlerini açan, Türkiye’nin ötesinde bir dünya lideri olan Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü.
Biz Batı Trakyalılar, onu hemşehrimiz olarak kabul ediyoruz. Kendimize yakın hissediyoruz. O da bir Rumelili. O da suyun bu tarafından…


* * *

Ekim ayı sonlarında açmaya başlayan kasımpatı, Kasım ayı süresince ve hatta Aralık ayı başlarına kadar çiçek verir. Soğuğa dayanıklı bu çiçek, melankoliyi temsil eder.

Mustafa Kemal Atatürk’ün doğa ve çiçek sevgisi malum. Doğanın yavaş yavaş uyumaya başladığı sonbahar döneminde sanki ilkbaharmış gibi cıvıl cıvıl çiçeklerini açan kasımpatlarını Atatürk çok severmiş.
Hatta, kasımpatlarının Atatürk’ün hayatında bir etkisi olduğu söylenir ve bu noktada bir Hintli mihracenin hediye ettiği ipek halının öyküsü anlatılır.
Bilindiği gibi, Atatürk’ün sık sık gittiği Pera Palas Oteli’ndeki 101 numaralı oda, günümüzde hala müze olarak kullanılıyor. Bu odada Atatürk’ün anıları ile bezenmiş, kullandığı eşyalar sergileniyor.
Atatürk’ün sağlığında kendisine Hintli bir mihracenin hediye ettiği ipek halı da bu eşyalardan biri.

İşte kehanet dolu halının hikayesi (alıntıdır):
“Mihrace halıyı hediye ederken Atatürk’e ‘Bu halının üzerinde sizin hayatınızı yönlendirecek motif var’ diyor. Ama o zaman bir anlam veremiyorlar. Ölümünden sonra bu halı incelendiğinde üzerindeki motifler dikkat çekiyor. Halının üzerinde bir saat motifinin olduğu görülüyor ve saat 09:07’yi gösteriyor. Atatürk’ün ölüm saati 09:05 ancak beyin kalpten 2 dakika daha fazla yaşamaktadır. Halının her iki tarafında 10 adet fil, orta yerinde çokça kasımpatı motifleri ve yine orta kısımda 10 kollu bir şamdan var. Anlaşıldığı gibi
10 Kasım saat 09:07.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamının her anında kasımpatının bir anlamı vardı. Ölümünde olduğu gibi...”
Saygı ile anıyoruz…

14 Kasım 2016 Pazartesi 15:51