Anasayfa
<
06-09-2018

Kabine değişikliği üzerine...
Başbakan Aleksis Çipras’ın kabinede revizyona gideceği haberleri uzun zamandır siyasi kulislerde konuşuluyordu. Nihayet, beklenen değişiklik gerçekleşti. Hükümet Sözcüsü Canakopulos yeni kabineyi Salı günü öğleden sonra açıkladı.

Yeni kabinede, ilk kez Eylül 2015 seçimlerinde SİRİZA’dan milletvekili seçilen Stathis Yannakidis’e, Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcısı olarak görev verildi.

Başbakan Çipras’ın genç siyasetçilerin önünü açması, siyasetçi yaş ortalamasını bir hayli düşürdü. Çoğumuzun “çocuk” diye nitelendirdiği kişiler, ülke siyasetinde önemli noktalarda görev alıyor ve sorumluluklar üstleniyor.

Siyasete genç dinamiklerin katılmasını ve siyasetin belli bir yaş ortalamasının tekelinden çıkarılmasını her zaman takdirle karşılamışımdır.

Kabinedeki son değişikliklerle ülkenin ekonomisini yönetecek kadroda görev verilen Yannakidis de henüz 33 yaşında. 1985 Kavala doğumlu olan Yannakidis, Trakya Dimokritos Üniversitesi ekonomi bölümünden mezun. Stergios Piçiolas’tan boşalan Ekonomi ve Kalkınma Bakan Yardımcılığı görevine getirilen Yannakidis’in mecliste de milletvekili olarak ilk dönemi.

Bölgemizden birine kabinede yer verilmesi tabii ki çok güzel. Ancak Salı günü yapılan kabine değişikliği, 25 Ocak 2015 seçimlerinden sonra dile getirdiğim serzenişleri yeniden aklıma getirdi. O dönem gerçekleşen seçimlerde azınlık oyları ciddi bir şekilde SİRİZA’ya yönelmiş ve SİRİZA Rodop ilinde yüzde 49, İskeçe ilinde de yüzde 45 oranında oy almıştı.

SİRİZA’nın aldığı oy oranının bu denli yüksek olmasında kuşkusuz azınlık oylarının önemi çok büyüktü. Neredeyse yüzde 80 civarında SİRİZA’ya yönelen azınlık seçmeni, iktidara gelen partiden de üç azınlık milletvekili seçmeyi başardı.

Azınlık ekonomik sıkışmışlığın yanı sıra yıllardır çözüm bekleyen azınlık sorunlarına el atacak tek siyasi iradenin sol olabileceği umuduyla SİRİZA’ya yönelmişti. Azınlık olarak SİRİZA’ya verilen güçlü desteğin, o dönem kabineye yansımaması ise azınlık üzerinde hayal kırıklığı yaratmıştı.

O dönemde kaleme aldığım yorumlarımda, azınlığın beklentisinin SİRİZA’ya verilen toplu desteğe Çipras’ın da bir jestle karşılık vereceği yönünde olduğunu, o dönem azınlık vekillerinden birine en azından bir bakan yardımcılığı görevi verilmesi yönünde bir beklenti doğduğunu dile getirmiştim. Ancak bu beklenti gerçekleşmemiş, SİRİZA’nın yüzde 50’lere yakın oy aldığı İskeçe ve Gümülcine’de bakan yardımcılığı SİRİZA’ya değil, azınlık ve demokratik çevrelerin çekince gösterdikleri Panayiotis Sguridis’e gitmişti.

Kabinede yapılan son değişikliklerle, Ocak 2015 seçimlerinde Rodop ilinde, Eylül 2015 seçimlerinde de İskeçe ilinde rekor oy alan SİRİZA’nın azınlık milletvekillerine neden kabinede görev vermediği sorusunu yeniden aklıma takıldı.

Bunun bana göre bir tek açıklaması var. O da ülkemiz devlet politikasının böyle bir demokratikleşmeye ve açılıma hazır olmadığı. Ne kadar üzücü değil mi?

6 Eylül 2018 Perşembe 14:51