Anasayfa
<
20-10-2018

Kocias – Kammenos ve Çipras
SİRİZA’nın ANEL ile yaptığı evlilik, başından beri yanlış bir evlilikti. Huyu huyuna, suyu suyuna uymayan bu beraberlik, doğal olarak her mantıklı insana, “ayrı dünyaların siyasi partileri nasıl olur da aynı hükümet çatısı altında geçinip gitmeyi göze alıyorlar?” sorusunu sordurttu. Belli ki bu beraberliğin temelinde “derin” mevzular vardı.
SİRİZA – ANEL beraberliğinde dönem dönem anlaşmazlıklar çıksa da, bu anlaşmazlıklar basına, kamuoyuna yansısa da koalisyon ortaklığı bugüne kadar devam etti.
Makedonya ile isim konusunda yaşanan son gelişmeler, iki devlet arasında atılan imzalarla birlikte bu ortaklığın tehlikeye düşebileceği de konuşulmaya başlandı. Hatta siyasi kulislerde, SİRİZA’nın yeni hükümet ortaklarıyla devam edeceği üzerine senaryolar gündeme geldi.
Evet, kriz bekleniyordu beklenmesine. Ama bence kriz beklenen değil, beklenmeyen cepheden geldi.
Kammenos, Prespes Anlaşması meclise geldiğinde bu anlaşmayı parti olarak desteklemeyeceklerini açıklayarak konuyla ilgili net tavrını ortaya koydu. Kammenos’un geçen hafta ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaret de SİRİZA içerisinde rahatsızlıklara neden oldu. Bir taraftan ABD’ye Yunanistan’da yeni üsler kurma davetinde bulunan Kammenos, diğer taraftan da Washington'a düzenlediği ziyarette Makedonya ile gerçekleştirilen isim anlaşmasına alternatif plan sunduğunu açıkladı.
Prespes Anlaşması’nın baş mimarı ve dış politika konularının sorumlusu olarak Nikos Kocias’ın bu durumdan rahatsız olması gayet doğaldı.
Salı günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı işte böyle bir ortamda gerçekleşti. Kocias, Kammenos’tan, Makedonya ile imzalanan ‘Prespes Anlaşması’ yerine bir ‘B Planı’ önerisi hakkında hesap sordu. Kammenos’a “Kendi siyasi ve kişisel çıkarlarını korumak için hükümetin ve ülkenin zararına olan dış politika icraa etmeye çalışıyorsun” dedi. Kammenos da Kocyas’ı Macar asıllı Amerikalı işadamı George Soros’un “adamı olmak” ile suçladı.
Aslında burada iplerin kopmasına sebep olan Başbakan Çipras’ın iki bakana karşı eşit mesafede durması oldu.
Kocias, yalnızlığını Çipras’a küçük yazılı bir not ileterek aktardı. Ancak Çipras, bakanlar kurulu toplantısındaki Kammenos – Kocias tartışmasına siyasi anlaşmazlık yerine kişisel düzeyde bir anlaşmazlık olarak yaklaştı. Bu da Kocias’ın kırılmasına ve öfkelenmesine sebep oldu.
Bunlar Atina basınında yer alan siyasi kulisler. Ancak Kocias’ın twitter hesabından, “Şairin dediği gibi ve an gelir kiminle gideceğine, kimi bırakacağına karar verirsin. Başbakan, bakanlar kurulu toplantısında tercihini yaptı. Ben de kendi tercihimi.” paylaşımında bulunması basına sızan bu haberleri fazlasıyla doğruluyor.
Başbakanlık ile Dışişleri Bakanlığı arasında daha önceye dayanan görüş ayrılıkları olduğu kesin. Sesli bir şekilde dile getirilmese de Başbakan’ın Kocias’ın Türkiye ve Kıbrıs gibi konulardaki performasından memnun olmadığı yine kulislerde konuşulanlar arasında yer alıyor.
Son gelişmeler ayrıca, her ne kadar uyumlu bir evlilik olmasa da, Çipras – Kammenos ikilisinin bir şekilde birlikte olma yolunu bulduklarını da ortaya koyuyor.
SİRİZA, sol oluşumların birleşimiyle kurulan bir siyasi yapı. Kocias da PRATTO hareketinin lideri olarak SİRİZA’da (Mecliste PRATTO hareketinden gelen dört milletvekili mevcut) yer alıyor.
Kocias ve kendisiyle ortak hareket eden milletvekillerinin desteğini çekmesi halinde hükümetin düşebileceği bile konuşulanlar arasında.
Şimdilik bilgiler, Kocias’ın PRATTO hareketinin lideri olarak aktif bir şekilde çalışmalarına devam edeceği ve milletvekilliğinden istifa etmeyeceği yönünde.
Kocias’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan istifasıyla yaşanan hükümet içindeki kriz burada bitiyor mu, yoksa bu kriz yeni artçı depremlerin habercisi mi önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

20 Ekim 2018 Cumartesi 10:21