Anasayfa
<
20-07-2019

Yunanistan’da YDP dönemi...
26 Mayıs tarihinde yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, SİRİZA hükümetinin sandık başında uğradığı yenilginin başlangıcı oldu. Yeni Demokrasi Partisi (YDP), iktidardaki SİRİZA’ya 9.37’lik fark atarak Yunanistan haritasını maviye boyadı.
AP seçimlerideki yenilginin ardından Başbakan Aleksis Çipras’ın erken seçim kararı almasıyla, ülke geçen pazar yeniden sandık başına gitti.
Tahmin edildiği üzere, 8.32’lik puan farkıyla SİRİZA seçimleri kaybetti. Yunanistan haritası, Girit Adası, Pire, Atina’da bazı seçim bölgeleri ile Ahaia, Arta ve İskeçe illeri dışında yine maviye boyandı.
İskeçe’de SİRİZA’nın birinci parti olmasında, azınlığın oyları kuşkusuz belirleyici oldu. İçişleri Bakanlığı’nın resmi olmayan sonuçlarına göre, azınlık milletvekili adayı Hüseyin Zeybek 9.622 oyla yeniden milletvekili seçildi.
Batı Trakya Türk azınlığı Eylül 2015 erken genel seçimlerinde tarih yazmış ve 1946 yılından sonra ilk kez azınlıktan dört vekilini meclise göndermeyi başarmıştı.
Bu seçimlerde aynı başarı kıl payı farkla kaybedildi. Özgür Ferhat, ilk kez adaylık yarışına katılmasına rağmen başarılı bir performans ortaya koydu.
Azınlık için bir ilk, bu kez İskeçe’de elde edilen sonuçla yaşandı. İskeçe’de azınlık, 68 yıl aradan sonra Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran’la mecliste iki milletvekiliyle temsil edilecek.
7 Temmuz seçimleri YDP’yi tek başına iktidara taşıdı. Şimdi merak edilen konu, YDP hükümetinin ekonomi ve dış politika konularında nasıl bir yol izleyeceği. Doğrusu, Miçotakis’i her iki alanda da zorlu kararlar bekliyor.
SİRİZA, iktidara gelirken ekonomik açıdan bir enkazı devralmıştı. Geçen süre içerisinde nispeden ekonomik krizin etkileri azalsa da, Miçotakis’in bu konuda yine de eli rahat değil.
Seçmenlere önemli oranda vergi indirimi ve yüksek büyüme sözü veren Miçotakis bakalım vaatlerini yerine getirebilecek mi?
Aslında, yeniden masaya oturmayı planladığı kreditörlerin geri adım atması neredeyse imkansız görünüyor. AB’den gelen ilk mesajlar da bunu gösteriyor.
Yunanistan’ın borçlarını geri ödemesi konusunda Miçotakis’in daha gevşek mali disiplin vaadine, Euro Grubu Başkanı Mario Centeno’nun yanıtı oldukça net: “Taahhüt taahhüttür.”
Harvard Üniversitesi mezunu Miçotakis’in çözmesi beklenen bir diğer önemli sorun da işsizlik. İşsizliğin yüzde 28’den 18’e gerilediği söylense de, Yunanistan Avrupa’da hala en yüksek düzeyde yer alıyor.
YDP hükümetinin dış politika konularında da Türkiye ve Kuzey Makedonya ile ilişkilerde nasıl bir politika izleyeceği merakla bekleniyor.
Prespa Anlaşması konusunda Miçotakis’in yürüttüğü sert muhalefeti hatırlayacak olursak, ilişkilerde zorlu bir dönem yaşanacak tahmini yapılabilir.
Miçotakis ve kurmayları, seçim öncesinde anlaşmanın milliyet ve dil maddelerine ilişkin değişiklik vaadinde bulunmuşlardı. Miçotakis’in, AB ve ABD’nin desteklediği Prespa Anlaşması konusunda Batılı ülkeleri karşısına alma riskine ne derece girebileceğini tabii zaman gösterecek.
Türk – Yunan ilişkilerine gelince… Son dönemde Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle gerilen ilişkilere, YDP, iktidara geçer geçmez sert bir uslüpla dahil oldu.
Dışişleri Bakanlığı görevini devralan Nikos Dendias’ın yaptığı ilk açıklama Türkiye’ye yönelik oldu. Türkiye’nin Akdeniz’de yaptığı sondaj çalışmalarını “Kıbrıs karasularından yapılan yasadışı sondaj” olarak nitelendiren açıklamaya Türkiye’nin yanıtı da, “Yunanistan Dışişleri Bakanı, bir devlet adamının konuşması gereken üsluptan son derece uzak bir üslupla konuşmuştur.” oldu.
Parti içerisinde özellikle Türkiye konusunda “şahin” tutumları bulunan aşırı sağ ve muhafazakar çevrelere sahip olan Miçotakis hükümetinin Türkiye ile ilişkilerinde, başlangıcın aksine, umut ediyoruz ki aklı selim hakim olur.
Ekonomi, dış politika derken, YDP içerisindeki bölünmüşlükleri de gözden kaçırmamakta yarar var. Bakanlar Kurulu’nu oluştururken Miçotakis’in parti içi dengeleri korumaya çalıştığı yorumları yapılsa da, YDP içindeki gruplaşmaların hükümetin gelecek icraatlarında ve politikalarında etkin olması kaçınılmaz.
Krizin etkilerinden ve kemer sıkma önlemlerinden bunalmış olan Yunan halkının derdine deva umuduyla iktidara getirdiği SİRİZA artık ana muhalefet oldu. SİRİZA’nın yarattığı hayal kırıklığına YDP bakalım çare mi olacak, yoksa yeni hayal kırıklıklarını mı beraberinde getirecek?..

20 Temmuz 2019 Cumartesi 21:34