Anasayfa

07-06-2022
'Mustafa Kemal Atatürk'ün Sofya Günleri' sergisi açıldı
Arşiv belgelerinden oluşan sergide, Atatürk’ün Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da askeri ataşe olarak görev yaptığı dönemde yazdığı raporların yer aldığı tarihi belgeler ilk kez bir araya getirildi.
7 Haziran 2022 Salı



Bulgaristan’da "Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya Günleri" konulu arşiv belgelerden oluşan serginin açılışı yapıldı.

Bulgaristan Devlet Arşivler Sergi Salonu’nda düzenlenen serginin açılışını Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ve Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök yaptı.

Açılışa Türkiye Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ve Bulgaristan Arşivler Ajansı Başkanı Mikhail Gruev de katıldı.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Bulgaristan Arşivler Ajansı iş birliğinde titiz bir çalışmayla hazırlanan "Mustafa Kemal Atatürk’ün Sofya Günleri" sergisinde, Atatürk’ün Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da askeri ataşe olarak görev yaptığı dönemde yazdığı raporların yer aldığı tarihi belgeler ilk kez bir araya getirildi.

Etkinlik kapsamında ayrıca, Sofya Büyükelçiliği Resmi Konutunda muhafaza edilen "Atatürk Odası", sergide yer alan belgelerin tıpkıbasımlarının daimi olarak sergilenmesi amacıyla yeniden tefriş edildi. "Atatürk Odası"nın açılışı da yapıldı.

Atatürk’ün Sofya görevi sırasında hazırladığı 100’ün üzerinde rapor ve bu döneme ait resmi yazışmalar arasından seçilen 20 belgenin örnekleri, "Atatürk Odası"nda kalıcı olarak sergilenecek.

Sergide, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivlerinde muhafaza edilen, Mustafa Kemal Paşa’nın askeri ataşe olarak 1913-1915 yıllarında Sofya’da görev yaptığı 15 aylık döneme ait 24 belge yer alıyor.

Haberler


Alantepe etkinlikleri başladı

Batı Nil virüsü nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti

Eski bakandan Çipras’a eleştiri

FUEN TAG Sözcüsü Habipoğlu’ndan Kuzey Makedonya ziyareti

Bahçeköy (Kipi) sınır kapısı modernizasyonu ekim ayında başlıyor

Türkiye, Yunanistan’ın Batı Trakya ve Oniki Adalar’daki hak ihlallerini BM’ye taşıdı

Öfkeyle kalkan doğru mu söyler?

Zelenski: “Barış görüşmeleri Türkiye, İsviçre veya Avusturya’da yapılabilir”

Sahil bölgesinde sivrisineklere karşı ilaçlama yapılacak

YDP milletvekili Vesiropulos kalp kirizi sonucu hayatını kaybetti

23 Ağustos’ta “Kara Ay” gökyüzünü karartacak

Göç Bakanlığından STK’lara yeni yaptırımlar