Anasayfa


01-08-2018
Tayinli müftüler için mecburi emeklilik
Hükümetin meclise getirdiği, İskeçe ve Gümülcine'de atanmış müftülerin zorunlu olarak emekliliğe sevk edilmesini öngören yasal düzenleme kabul edildi.
1 Ağustos 2018 Çarşamba

Başbakan Aleksis Çipras’ın talimatıyla Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan ve 1 Ağustos Çarşamba günü meclis genel kuruluna getirilen düzenlemede, Gümülcine tayinli müftüsü Cemali Meço ve İskeçe tayinli müftüsü Mehmet Emin Şinikoğlu’nun yaş haddinden zorunlu olarak emekliye sevkedilmeleri öngörülüyor.

SİRİZA – ANEL – DİSİ ‘EVET’ OYU VERDİ

Eğitim Bakanlığı’nın meclise getirdiği yasa değişikliğine hükümet ortakları SİRİZA ve ANEL’in yanı sıra Demokratik İttifak da “evet” oyu verdi. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi çekimser oy kullanırken, Altın Şafak Partisi ile Merkez Birlik Partisi “hayır” oyu verdi.
Söz konusu düzenlemenin kabul edilmesiyle, 81 yaşındaki Meço ile 78 yaşındaki Şinikoğlu en geç iki ay içerisinde emekliliğe sevk edilecek. Uygulanan yasal prosedüre göre, hükümetin boşalan Gümülcine ve İskeçe’deki müftülük makamlarına geçici olarak "müftü naibi" atayacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili medyada daha önce yer alan haberlerde, tayinli müftüler Meço ve Şinikoğlu’nun, Eğitim Bakanı Kostas Gavroğlu tarafından Atina’ya çağrılarak istifa etmelerinin istendiği, ancak Meço ve Şinikoğlu’nun, 2022’ye kadar görevde kalmaları konusunda kararname bulunduğunu ileri sürerek istifa etmeyi reddettiklerini ileri sürülmüştü.

MÜFTÜLERİN BELİRLENME YÖNTEMİ YASAL DÜZENLEMEDE YOK

Bu arada, hükümetin müftülüklerle ilgili olarak meclise getirdiği yasa değişikliğinde, müftülerin seçimi konusunda yeni bir düzenlemeye gidileceğine ilişkin haberler doğru çıkmadı. Meclis komisyonunda görüşülen yeni yasal düzenlemede müftülerin nasıl belirleneceği konusunun yer almadığı dikkat çekti.

“İERODİDASKALOS YASASI”

Öte yandan yasa değişikliğinde 240 imam (ierodidaskalos) yasasıyla ilgili olarak da bir madde yer aldı. Düzenlemede; Gümülcine ve Şahin medreselerinden mezun olanlara veya din görevlisi olarak 10 yıl görev yapmış olma şartıyla ilkokul ve ortaöğretim mezunlarına “ierodidaskalos” kadrosunda yer almasına imkan veren maddenin geçerlilik süresi üç yıl daha uzatıldı.

BATI TRAKYA’DA MÜFTÜLÜK SORUNU

Basında çıkan haberlerde, hükümetin, Atina’da yangın faciasının yaşandığı dönemde böyle bir karar almasının kafalarda soru işaretleri yarattığı ifade edilirken, Başbakan Çipras’ın, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hatırı için böyle bir harekette bulunduğu" değerlendirmesi yapıldı.

Konuyla ilgili haberlerde, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı Trakya’da müftülerin atanması uygulamasına son verilerek, dini liderlerin Müslüman cemaat tarafından seçimle belirlenmesini istediği vurgulandı.

Çipras, daha önce yaptığı açıklamada, atanmış müftülerin Batı Trakya'daki azınlığın büyük bir bölümü tarafından tanınmadığını ifade ederek, bu konunun Yunan vatandaşı Müslümanlarla istişare edilerek kalıcı şekilde halledilmesi gerektiğini belirtmişti. Eğitim Bakanı Kostas Gavroğlu da "Azınlık toplumunun geçmişte çılgınca politikalar, baskılar ve kabul edilemez yasalara maruz kaldığını" ifade ederek, hükümetin Müslüman azınlığa saygılı bir politika izlemek niyetinde olduğunun altını çizmişti.

Bilindiği gibi Batı Trakya’da devlet müftüleri tayinle işbaşına getirirken, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ise 1990’ların başında İskeçe ve Gümülcine’de merhum Mehmet Emin Aga ile İbrahim Şerif’i müftü olarak seçti. Aga’nın 2006 yılında vefat etmesinden sonra ise yapılan seçimlerde Ahmet Mete İskeçe müftüsü olarak seçilmişti.

Yunanistan devleti müftüleri atama yöntemiyle belirlerken, Batı Trakya Türk Azınlığı bu yönteme karşı çıkarak müftülerin seçimle işbaşına gelmesini istiyor. 1 Ağustos Çarşamba günü kabul edilen yasa değişikliğiyle Gümülcine ve İskeçe tayinli müftülerinin emekliye sevk edilmesinden sonra nasıl bir yol izleneceği merakla bekleniyor.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler