Anasayfa

01-10-2018
Makedonya’daki referanduma katılım yüzde 36’da kaldı
Makedonya’da (FYROM) Pazar günü yapılan referandumda kullanılan oyların yüzde 98’i sayılırken, resmi olmayan sonuçlara göre katılım yüzde 36,8 seviyesinde kaldı.
1 Ekim 2018 Pazartesi

Makedonya’da (FYROM), Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen anlaşmanın kabulüne ilişkin yapılan istişare referandumunda oyların yüzde 98’i sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre katılım yüzde 36,8 seviyesinde kaldı.

Devlet Seçim Komisyonu (DİK) tarafından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Makedonya’nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin referandumda oyların yüzde 98’i sayıldı. Buna göre, sandığa gidenlerin yüzde 91,4’ü "evet", yüzde 5,6’sı ise "hayır" oyu kullandı.

Başarılı olabilmesi için kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlasının oy kullanması gereken referandumda, katılım oranı yüzde 36,8’de kaldı.

DİK Başkanı Oliver Derkovski, düzenlediği basın toplantısında, en kısa zamanda resmi olmayan sonuçları bütünüyle açıklayacaklarına inandığını belirterek, resmi sonuçların ise gün içinde kamuoyu ile paylaşılacağını aktardı.

Derkovski, "Yasalara göre referandumun başarılı olduğunu ilan edebilmemiz için yüzde 50’nin bir fazlası katılım ve ’evet’ oylarının daha çok olması gerekiyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, bu koşullardan birinin yerine getirilemediği ve referandumda karar alınamadığı çok açık." ifadelerini kullandı.

Makedonya’nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin hukuki bağlayıcılığı olmayan bu istişare referandumunda halka, "Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı kabul ederek Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine var mısınız?" sorusu yöneltildi.

Haberler


Seçek’te 672 yıllık gelenek coşkuyla yaşatıldı

Atina yakınlarında yangın söndürme çalışmaları sırasında iki helikopter çarpıştı

Refika Habipoğlu son yolculuğuna uğurlandı

73 orman yangınıyla mücadele sürüyor

Geleneksel Şahin Vakfı Kermesi başladı

Rodop ilinde yangın riski en yüksek seviyede

GAT Festivali 2 Ağustos’ta

AB ülkelerinde bu yıl orman yangınlarında kayıp 435 bin hektarı buldu

Irmak Arıcı’nın yerine Güliz Ayla sahne alacak

Elektronik fatura 1 Ekim’den itibaren tüm işletmeler için zorunlu olacak

BAKEŞ’ten yeni kitap: ’Kum Saatine Sıkışan Hayatlar’

Gümülcineli Prof. Dr. Ömer Devecioğlu son yolculuğuna uğurlandı