Anasayfa

05-07-2020
Yunanistan'a yeni iltica sistemi nedeniyle eleştiri
İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxford Açlıkla Mücadele Komitesi (Oxfam) ve Yunan Mülteciler Konseyi (GCR), yeni iltica sisteminin Yunanistan'ın Ege adalarındaki kamplarda bulunan savunmasız sığınmacıları daha büyük bir risk altına soktuğunu belirterek Yunanistan'a uyarıda bulundu.
5 Temmuz 2020 Pazar

İki kuruluş tarafından 1 Temmuz Çarşamba günü yayımlanan raporda, Yunanistan'daki yeni iltica sisteminin insanlara güvenlik ve koruma sunmaktan ziyade onları sınır dışı etmeye yönelik olarak tasarlandığı, Mayıs ayında yapılan değişikliğin ardından sertleştirilen yeni iltica yasasıyla iltica başvuru hakkının altının oyulduğu kaydediliyor.

Yunanistan'daki yeni iltica sistemi nedeniyle şiddet ve zulümden kaçan insanların adil iltica başvuru prosedüründen faydalanma şanslarının çok az olduğunun not edildiği raporda, çocuklu ailelerin dahi insanlık dışı şartlarda tutulduğu ifade ediliyor. 33 binden fazla sığınmacının Ege Denizi'nde Yunanistan'a ait beş adadaki kamplarda yaşadığının belirtildiği raporda, 70 bin sığınmacının da Yunan ana karasındaki diğer barınma yerlerinde kaldığı, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) aşırı kalabalık mülteci kamplarına ulaşması halinde bu kamplarda yaşayan insanların yıkıcı bir sağlık krizi ile karşı karşıya kalma riskinin büyük olduğunun altı çiziliyor.

Oxfam'ın Avrupa'daki göçmen kampanyasından sorumlu direktörü Evelien van Roemburg, Yunanistan'ın yeni iltica yasasının Avrupa'nın çatışma ve zulümden kaçan insanları korumaya yönelik insani taahhüdüne karşı apaçık bir saldırı olduğunu vurgulayarak, Avrupa Birliği'nin (AB) bu suistimalde suç ortağı olduğunu çünkü yıllardır Yunanistan'ı yeni göç politikaları için bir test alanı olarak kullandığını kaydetti. Van Roemburg, Oxfam'ın Yunanistan'ın iltica sisteminin AB tarafından Avrupa'nın gelecekteki iltica reformu için bir taslak plan olarak kullanılmasından büyük bir endişe duyduğunu da ekledi.

Haberler


Azınlık temsilcilerinin Arvanitis aleyhine açtığı dava görüşüldü

Milletvekili Baran İskeçe Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi sorununu meclise taşıdı

Özgür Ferhat: “Fuel Pass yerine vergiler düşürülsün”

Batı Trakya’da müftülük sorunu yeniden gündemde

ABTTF Başkanı Habipoğlu’ndan Çınar Camii davasında yargılananlara destek mesajı

Doğu Makedonya - Trakya için turuncu alarm; şiddetli yağış ve fırtına bekleniyor

İTB Gençlik Buluşmaları’nın konuğu Çiğdem Asafoğlu oldu

Dendias, BAE Dışişleri Bakanı ile Körfez’deki saldırıları görüştü

Tempi davası öncesi basın örgütlerinden şeffaflık çağrısı

Başkonsolos Ünal’dan Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneğine ziyaret

Üsküp’te Balkan dini kurumlar toplantısı

Fuel Pass için başvurular başlıyor