Anasayfa


14-07-2020
Genimata azınlık sorunlarını da dinledi
Değişim Hareketi (KİNAL) Başkanı Fofi Genimata, Gümülcine’de Chris § Eve Oteli’nde yerel kurum ve kuruluş temsilcileriyle biraraya geldi. Azınlık kurum ve kuruluşlarını da dinleyen Genimata, azınlığın özellikle eğitim ve tütün konusundaki sorunlarını yakından takip edeceğini söyledi.
14 Temmuz 2020 Salı



İLHAN AHMET
KİNAL Başkanı Fofi Genimata’ya Gümülcine ziyareti sırasında eşlik eden Milletvekili İlhan Ahmet, PASOK’un azınlıkla ilgili demokratik yeniliklerle özdeşleşmiş bir parti olduğunu söyledi. İlhan Ahmet bu duruma örnek olarak yasak bölgenin kaldırılmasını, azınlık öğrencilerine üniversiteye girişte kontenjan uygulamasını gösterdi. İlhan Ahmet, Celal Bayar Lisesi’nin yeni binasının temellerini de Yorgo Papandreu’nun attığı ve SÖPA’nın Papandreu’nun iktidarı döneminde kapatıldığını sözlerine ekledi.

AZINLIK TEMSİLCİLERİ KONUŞTU
Chris § Eve Oteli’nde yapılan toplantıda, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin ve Rodop – Evros SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı İdris Hasan sorunlar hakkında bilgi verdi.

BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı, azınlık kurum ve kuruluşlarını dinlediği için Genimata’ya teşekkür etti ve azınlığın başta eğitim olmak üzere müftülük, vakıf idare heyeti seçimleri gibi sorunları hakkında bilgi verdi.

İki dilli anaokulları açılmasını isteyen Baltacı, İskeçe azınlık lisesinin bina sorununu da gündeme getirdi.

İskeçe Merkez Azınlık İlkokulu Encümenler Birliği Asbaşkanı sıfatıyla da toplantıya katılan Baltacı, Genimata’ya sorunları içeren iki rapor sundu.

SÖPA Derneği’nin yeni Başkanı İdris Hasan, konuşmasında kapatılan azınlık okulları sorununa ağırlık verdi. Kapatılan okulların yeniden açılmadığına vurgu yapan İdris Hasan, söz konusu uygulamayla azınlık çocuklarının eğitim kalitesinin daha da düştüğüne dikkat çekti.

Tütün Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, tütüncülerin karşılaştığı sorunları aktardı. Hükümetin tütün üreticilerine haksızlık yaptığını söyleyen Kooperatif Başkanı, Genimata’ya bir rapor sundu.


“YAKINDAN TAKİP EDİYORUM”
KİNAL Başkanı, azınlık temsilcilerinin dile getirdiği konuları, özellikle de eğitim ve tütün sorunlarını yakından takip ettiğini söyledi. Milletvekili İlhan Ahmet’in de yardımıyla mecliste bu konuda müdahalelerde bulunacaklarını ifade etti. Genimata, 2018 yılı tütün tazminatlarının ödenmesi için sonuna kadar mücadele edeceğini kaydetti.


AYASOFYA AÇIKLAMASI
Trakya’da Hristiyan ve Müslümanların barış içinde yaşamalarına dair dünyada bir örnek olmaktan gurur duyduklarını söyleyen Genimata, tüm vatandaşların haklarına saygı duyulduğunu ifade etti. Bu durumun komşu ülke Türkiye’de geçerli olmadığını ileri süren Genimata, Ayasofya ile ilgili son gelişmeleri de eleştirdi. Ayasofya’nın dünya kültürünün bir sembolü olarak kalması gerektiğin söyleyen KİNAL Başkanı, “Bütün medeni dünya, dini inançlardan bağımsız olarak, şimdi Erdoğan'ın hem saldırgan hem de kışkırtıcı olan kabul edilemez kararını değiştirmek için tepki göstermelidir.” dedi.


SINIR KAPILARI
Chris § Eve Oteli’nde yaptığı konuşmada Genimata, hükümetin sınırların açılması konusunda izlediği politikayı da eleştirdi. Genimata, Nimfea kapısının başından itibaren açık olması gerektiğini söyledi.

Başbakan Miçotakis’in Trakya’nın kalkınması için önerdiği partiler arası komisyona KİNAL olarak evet dediklerini belirten Genimata, sadece Trakya için değil Doğu Makedonya - Trakya için böyle bir kurula onay verdiklerini söyledi. Genimata, daha önce kurulan partiler arası komisyonlardan farklı olarak, yeni komisyonun sorunları tespit edecek ve çözecek bir yapıda olmasını istedi.


Haberler


Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’

Atina’da ‘Nekbe’nin 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi