Anasayfa

04-08-2020
"Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğine bir darbe daha"
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, medreselerle ilgili düzenlemeye tepki gösterdi.
4 Ağustos 2020 Salı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, medreselerle ilgili düzenlemeye tepki gösterdi. Sözkonusu yasanın iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Habipoğlu, "Özerk yapıdaki medreselerimizin yönetimini tayinli müftü naiplerine veren yasanın derhal iptal edilmesini talep ediyor, Yunan hükümetini Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalarına derhal son vermeye çağırıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Konuyla ilgili olarak ABTTF'nin açıklaması şöyle: "Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nca hazırlanan 'Özel eğitimin iyileştirilmesi ve diğer acil hükümler' başlıklı yasa, Yunanistan Parlamentosu'nda kabul edilerek 29 Temmuz 2020 tarihli resmi gazetede yayımlandı. Yeni yasayla Gümülcine ve İskeçe'deki iki medresenin encümen heyeti başkanlığına, devlet tarafından görevlendirilen ve Batı Trakya Türk toplumunun tanımadığı tayinli müftü naiplerinin getirilmesi öngörülüyor.

Yeni yasaya göre Gümülcine tayinli müftü naibi ile İskeçe tayinli müftü naibi Gümülcine ve İskeçe'deki medreselerin encümen heyeti başkanı olacak. Encümen heyetindeki diğer dört üye ise öğrenci velileri tarafından seçilecek. Yasada ayrıca halihazırda medreselerde görev yapan öğretmenlerin tazminatları ödenerek 31 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmelerinin sonlandırılacağı belirtiliyor.

Öte yandan Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın ortak kararıyla, Batı Trakya'daki tayinli müftülere bağlı olarak görev yapacak 120 din öğreticisinin alınacağı açıklandı. Batı Trakya Türk toplumunun başından beri şiddetle karşı çıktığı '240 İmam Yasası' kapsamında alınacak din öğreticilerinin bir kısmının gerek görülmesi halinde Gümülcine ve İskeçe'deki medreselerde de görevlendirilebileceği açıklandı. '240 İmam Yasası'na göre din öğreticilerinin görevi, Batı Trakya'daki camilerde Kur'an kursu dersleri vermek veya devlet okullarında öğrenim gören Batı Trakya Türk toplumu mensubu çocuklara İslam dinini Yunanca dilinde öğretmek olarak tanımlanıyor."

HABİPOÄžLU: "YASANIN DERHAL İPTAL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu şu ifadelere yer verdi: "Yunan hükümeti, meclisten geçirdiği yeni yasayla Batı Trakya Türk toplumunu eğitim özerkliğini hedef alan sinsi uygulamalarına bir yenisini daha eklemiştir. Türk toplumuna ait olan medreselerin kontrolü encümen heyetlerinin bilgisi ve rızası olmadan tayinli müftü naiplerine verilmiştir. Hemen ardından da medreselerde görevlerinden uzaklaştırılan eğitim kadrosu yerine din öğreticilerinin getirilmesi kararını almıştır. Lozan Barış Antlaşması'na göre Batı Trakya Türk toplumu kendi okullarını kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahiptir. Gümülcine ve İskeçe'deki medreseler de özerk statüde dini eğitim veren Türk okullarıdır. Özerk yapıdaki medreselerimizin yönetimini tayinli müftü naiplerine veren yasanın derhal iptal edilmesini talep ediyor, Yunan hükümetini Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalarına derhal son vermeye çağırıyoruz."




Haberler


Rodop ili temcilcileri ile Başbakanlık Ofisi arasında toplantı

Koyunköy yakınlarındaki yangın korkuttu

Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda kupa yarın sahibini bulacak

Yeni trafik kanunu yürürlüğe girdi

Bu yıl ısınma amaçlı mazotun daha ucuz olması bekleniyor

Türkiye finalde!

Altın Şafak lideri Mihaloliakos için tahliye kararı

BTTADK’nın yeni eğitim yılı mesajında hak vurgusu

Yassıköy Belediyesinden Gastronomi Festivali ve Yöresel Tatlı Yarışması

Salih Murat, Kuzey Makedonya’da ’Yılın En İyi Milletvekili’ seçildi

Hüseyin Zeybek Meclis OPEKEPE komisyonunda yer aldı

EuroBasket 2025’te Türkiye – Yunanistan yarı final maçı bu akşam