Anasayfa


05-08-2020
Kipi sınır kapısında evrak bilmecesi
Kipi sınır kapısından yapılan giriş – çıkışlarda evrak kargaşası sürüyor.
5 Ağustos 2020 Çarşamba

İki hafta önce başlayan form doldurma işlemiyle ilgili net ve kesin bilgi olmaması, Türkiye’den Yunanistan’a veya Yunanistan’dan Türkiye’ye yolculuk eden vatandaşları zor durumda bırakıyor.

İlk olarak yurt dışından Yunanistan’a gelen Yunanistan vatandaşlarının da doldurması gerektiği açıklanan “Yolcu Formu”nun (Passenger Locator Form) daha sonra Yunanistan’dan çıkış yapacak olanlar için de istendiği bildirildi. Ancak PLF’in Yunanistan’a giriş yapacaklar için hazırlanan bir form olması nedeniyle çıkış durumunda nasıl doldurulacağı kafalarda soru işaretleri yarattı.

“İPEFTHİNİ DİLOSİ BİLMECESİ”
Yunanistan’dan Türkiye’ye yolculuk yapan vatandaşlardan istenen özel beyanname (ipefthini dilosi) de ciddi sorun yaratan bir diğer evrak oldu. Kipi gümrük kapısındaki yetkililerin, Türkiye’ye giden Batı Trakyalı Türklerden 15 Ağustos’a kadar dönecek olanlardan elektronik olarak bir beyanname (ipefthini dilosi) doldurmalarını ve bunu gümrükte göstermelerini istedikleri belirtildi. Türkiye’ye gidenlerden neden böyle bir beyannamenin istendiği ve hangi amaca yönelik olduğu ise açıklanmadı.

Hatta sınır kapısında görevli bazı polis memurlarının Türkiye’ye çıkış yapan vatandaşlardan hiç evrak istemedikleri, bazılarının KEP’lerde hazırlanan belgeleri kabul ettikleri, bazılarının ise elektronik ortamda doldurulmuş “ipethini dilosi”de ısrar ettikleri öğrenildi.

Ayrıca, sınır kapısında Yunan vatandaşı Batı Trakyalı soydaşlara Türkiye’de ikamet edip etmediklerinin sorulduğu ve Türkiye’den alınan ikamet tezkeresini göstermelerini istedikleri bilgileri de geldi. Sınır kapısında görevli olan memurların böyle bir yetkilerinin olup olmadığı ve söz konusu evrakları hangi amaçla istedikleri de soru işareti yarattı.

Soydaşların evrak beyanı ve gümrükte yaşadıkları muamele nedeniyle sorun yaşadıkları ve bazı durumlarda tartışmaların yaşandığı bildirildi. Bazı soydaşlar ise eksik veya yanlış evrak gerekçesiyle gümrükten geri çevrildi.

“AZINLIK MİLLETVEKİLLERİ HAREKETE GEÇMELİ”
Gazetemizle ve bölgedeki azınlık temsilcileriyle irtibata geçen çok sayıda soydaş, azınlık milletvekillerinin Kipi gümrük kapısındaki yetkililerle görüşerek yaşanan sorunu gidermeleri için girişimde bulunmalarını talep etti. Koronavirüs salgını nedeniyle bazı evrakların önceden internet ortamında doldurulmasının doğal ve makul karşılanması gerektiğini belirten soydaşlar, ancak Kipi gümrük kapısında yaşananların farklı boyutlara ulaştığını vurguladılar ve soruna acil çözüm getirilmesini istediler.

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu