Anasayfa
<
13-02-2017

Komşu komşuya muhtaç...
Yunanistan'da 2012 yılında başlayan geçici vize uygulaması, özellikle kuzeydoğu Ege adalarını Türk turistler için cazip hale getirdi. Midilli, Sakız, Rodos, İstanköy, Sömbeki, Sisam ve Meis adaları için 2012 yılından bu yana Nisan-Ekim ayları arasında geçerli olan uygulamayla, limanda vize verilerek Türk turistlerin adalara seyahatlerinde önemli bir kolaylık sağlanıyordu. Bu da doğal olarak Yunan adalarına büyük bir Türk turist akımı sağladı.

Bir taraftan ekonomik krizle, diğer taraftan mülteci sorunuyla boğuşan adalarda,

geçici vize uygulamasının kaldırıldığı haberi bomba etkisi yarattı.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun "kapıda vize" uygulamasına bu yıl onay vermediği haberi, Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrugalos'un Lesvos, Sakız, Samos, Oniki Adalar milletvekillerine gönderdiği bir mektupla ortaya çıktı. Yunan tarafının tüm ısrarlara rağmen AB Komisyonu'nun yeni turizm sezonu için geçen yıllarda geçerli olan uygulamaya geçit vermeyeceğini duyuran Katrugalos, Türk turistleri bölgeye çekmeyi sürdürebilmek için Türkiye'deki Yunan konsolosluklarındaki personel sayının arttırılması ve vize işlemlerinin kolaylaştırılmasını önerdi.

Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizin yanı sıra mülteci akımından olumsuz etkilenen ada turizmine deyim yerindeyse Türkiye'den gelen turistler can simidi olmuştu.

Mültecilerin geçit trafiği üzerinde yer alan adalar mülteci akınına uğrayınca, Avrupalı turistlerin tercih listesinden çıktı. Ekonomik krizin getirdiği vergiler de zaten yara alan turizmin durumunu iyice ağırlaştırdı.

Bölgeye gelen turistlerin yarısını Türklerin oluşturduğunu düşünecek olursak, AB Komisyonu'nun aldığı kararın adalar için ne kadar yıkıcı olduğunu anlamak yeterli.

Geçen yıl Temmuz ayında Lesvos adasına 6.841 Avrupalı turist geldi. Oysa 2015 yılının aynı dönemdeki Avrupalı turist sayısı 18.373'tü. 2015 yılında adaya Avrupa'dan yapılan 130 uçak seferi de geçen yıl 47'ye düştü.

Buna karşılık, 2015 yılına oranla rakamlar biraz daha düşük olsa da, Lesvos adası Türkiye'den önemli bir turist potansiyeli aldı. Geçen yıl 40 binin üzerinde Türk turistin Lesvos'u ziyaret ettiği tahmin ediliyor.

Durum böyle olunca, adalardaki yetkililer de kolları sıvadı. Lesvos Belediye Başkanı Spiros Galinos, Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopulos'a bir mektup göndererek yardım istedi.

YDP'nin Oniki Adalar ve Sakız milletvekilleri Türk turistlerin adaya gelişini kolaylaştıracak vize merkezleri kurulması önerisinde bulundular.

"Mültecilere izin var, turistlere yok" diyerek AB'ye tepkisi gösteren adalılalar, cömert ve bonkör Türk turistleri de kaybetme endişesine düştü.

Son durumlar gösteriyor ki, komşu komşunun külüne muhtaç. Ne varsa, yine yanı başında olanda var.

Aynı coğrafyayı paylaşanların, aynı havayı soluyanların birbirini anlaması da, birbirine destek çıkması da çok daha kolay.

İki ülke arasında son günlerde yaşanan gerginlikler bir tarafa, Ege'nin iki kıyısında yaşayan bu insanların birbirine ihtiyacı var.

Ayvalık'taki sarsıntı, hemen karşısındaki Midilli de aynı şekilde hissediliyor. Aynı denizi, aynı, aynı gökyüzünü paylaşıyorlar. Aynı güneş ışıkları ile uyanan, aynı anda geceye gömülen, aynı coğrafyanın insanlarının birbirine ihtiyacı var. Özetle, birbirimize ihtiyacımız var...

13 Şubat 2017 Pazartesi 16:32