15-07-2015
RAMAZAN’IN SON ON GÜNÜ
Merhameti sonsuz Rabbimiz tarafından bizlere affımıza vesile olacak özel günler ve geceler ikram edilmiştir. İçinde bulunduğumuz Ramazan-ı Şerifin son on günü de böyle müstesna günlerdendir. Hepimizin bildiği gibi "Cehennemden azat günleri" olan Ramazan'ın son on gününü şanına layık şekilde ihya etmek için müstesna davranışlar sergileyelim.
Hadislerin de ortaya koyduğu üzere Hz. Peygamber (sav) Ramazanın son on gününe diğer günlerden daha fazla önem verirdi.
Hz. Aişe (ra) bu hususu, "Allah Resûlü (sav) Ramazanın son on günü girdiğinde ibadetini yoğunlaştırır, gece boyunca ibadet eder hatta gece ibadetine katılmaları için ailesini de uyandırırdı" ifadeleriyle anlatmaktadır. (Buhari)
Hz. Peygamber’in (sav) Ramazanın son on gününe verdiği önemin bir göstergesi de i’tikâftır. İtikaf, Kurân'da ve sünnette var olan bir ibadettir. Ramazan'ın son on gününde bir Müslüman'ın dış dünya ile ilgisini keserek Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle belli kurallara uymak suretiyle Cuma namazı kılınan bir mescitte kalmasına itikaf denir. Bu nafile, sünnet bir ibadettir. Efendimiz (sav) her yıl itikaf yapmıştır.
İtikaf, kişinin kendisiyle bir iç hesaplaşmasıdır. Bizi kulluk için bu dünyaya gönderen rabbimize karşı ne durumda olduğumuzu tespit etmek ve eksik yönlerimizi tamamlamak adına çok güzel bir nefis muhasebesidir. Bir durum değerlendirmesidir.
Hz. Peygamber (sav) bu dönemi tamamen ibadetle geçirmek için mescitte kalarak değerlendirirdi. Allah Resûlü (sav) vefatına kadar buna devam etmiş sonrasında da eşleri ve ashabı bu ibadeti sürdürmüşlerdir.
İbn-i Ömer, Enes ve Aişe (r.anhum)'dan şöyle rivayet edilmiştir: "Rasulullah vefatına kadar Ramazan'ın son gunünde i'tikafa girer ve derdi ki: "Kadir gecesini Ramazanın son on gunünde arayın". Vefatından sonra da hanımları i'tikafa girdiler." (Buhari-Müslim-Tirmizi-Muvatta-Nesai-Ebu Davud- İbn Mace)
"Nebi (s.a.v) i'tikafa girmek istediği zaman, sabah namazını kılar sonra i'tikaf mahalline girerdi." -Yani 20. günün sabahı- (Buhari-Muslim)
İmam Zühri şöyle demiştir: "İnsanların i'tikafı nasıl terk ettiklerine şaşıyorum. Oysa Rasulullah (s.a.v) bazı şeyleri bazen yapar bazen de terkederdi. Fakat vefat edinceye kadar i'tikafı terketmemiştir."
"Hz. Peygamber (s.a.v) her Ramazanda on gün i'tikafa girerdi. Vefat ettiği yılda ise yirmi gün i'tikafa girdi." (Buhari-Ebu Davud-İbn Mace)
Aişe (r.anha)'dan rivayetle, kendisi şöyle buyurmuştur: "Sünnet olan, i'tikafa girenin hasta ziyaret etmemesi, cenazede bulunmaması, hanımına dokunmak dahil ona yaklaşmaması ve mutlak gereken bir ihtiyacı hariç mescidden çıkmamasıdır. Oruç olmadan i'tikaf olmaz. Büyük ve toplayıcı bir mescidde de bulunmadıktan sonra i'tikaf gerçekleşmez." (Ebu Davud-Beyhaki)
İ'tikafın en faziletlisi Ramazan'ın son on gunünde girilendir. Bunun sebebi, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesine rastlamak ihtimalidir.
Kadir gecesini ihya etmek 80 küsur senelik bir ibadet sevabı kazandırıyor. Özellikle Yasin-i Şerif ve Ayet el Kürsi gibi ayetlerin her bir harfine binlerce sevap yazılan bir gecede ve Kur'an'ın indiği bir gecede Kur'an okumak en sevaplı bir iştir. Öyleyse o gecede ibadet, dua ve Kur'an okumaya kilitlenelim. O geceyi kadrine yaraşır şekilde değerlendirmeye bakalım.
Kadir gecesi pek çok hikmetine binaen gizlenmiştir. Efendimiz (sav) "son on günde ve tek olan gecelerde arayınız" buyuruyor. Alimlerin çoğuna göre Kadir Gecesi'nin 27'nci gecesi olduğu Kabul ediliyor. Buna göre bu yıl 13 Temmuz Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan geceyi Kadir Gecesi niyetle değerlendirelim.
Verilmesi borç olan zekat ve Hanefilerce vacip bir ibadet olan Sadaka-i Fıtır dediğimiz fitreler bayramdan önce verilmelidir. Ramazan ayında yapılan bağışların, yapılan hayırların bire bin sevap kazandırdığı unutulmamalıdır. Çevremizdekilere de hatırlatalım. Sadaka-i Fıtır (fitre) vermek oruç tutmayan çocuklar için de ödenmesi gereken mali bir ibadettir. Ayrıca hastalık ve yaşlılığından dolayı oruç tutamayanların vereceği fidyelerin de bu son günde verilmesi çok yerinde bir ibadettir. Fakirlerin bayrama hazırlanmaları için onlara destek olmak, sevindirmek demektir.
Bu gün ve bu geceleri hakkıyla değerlendirmeyi Rabbimiz nasip eylesin. Kadir Gecenizi ve Ramazan Bayramınızı tebrik ederim.
15 Temmuz 2015 Çarşamba 14:43