Anasayfa
25-12-2018
Yılbaşı yaklaşırken
"Yılbaşı" tabiri milâdî yılın ilk ayının ilk günü olan 1 Ocak kastedilir. Yılbaşı kutlamaları denilince de eski yılın sona erip yeni yıla geçildiği 31 Aralık/1 Ocak gecesi yapılan eğlence ve faaliyetler anlaşılır. Ancak yılbaşı eğlenceleri, ilk bakışta yeni yıla girişin kutlamaları gibi gözükmekle birlikte bunun hıristiyan noel bayramıyla da yakın ilgisi bulunmaktadır.

Hıristiyanlıkta milâdî takvimin başlangıcı Hz. έsâ'nın doğum tarihi esas alınmış ve bu giderek bütün dünyada da benimsenmiştir. Bu bakımdan hıristiyanlar aralık ayının son haftasını, doğumun arefesini teşkil etmesi bakımından, en önemli dinî bayramları olarak kabul etmişlerdir. Dinî bir atmosfer içinde geçen Noel bayramı akabinde ise, yeni yıla giriş büyük bir çılgınlıkla, lüks ve israfla kutlanır.

Müslüman toplumlarda "yılbaşı kutlaması" adı altında düzenlenen eğlence toplantıları ise, hiçbir kültürel ve geleneksel temele sahip değildir. Toplumumuzda öteden beri yılbaşı kutlamalarıyla ilgili olarak yapılan uyarılar ve gösterilen hassasiyet de buradan kaynaklanır.

Maalesef biz Müslüman Türklerden de bazılarımız gaflete düşüp bu kutlamalara ve eğlencelere katılmakta, çocuklarımızı da önceden hazırlanan hediyeleri Noel Baba getirdi gibi safsatalarla eğlendirmeye çalışmaktayız. Bir de bazı anaokullarda Müslüman Türk çocuklarına noel kutlamalarının yapıldığını üzülerek duymaktayız. Bu konuda ailelerin duyarlı davranmaları ve dinimize, örfümüze ters düşen bu gibi davranışlardan çocuklarını uzak tutmaları gerekir. Bu noel ve yılbaşı ki; Müslümanlıkla uzaktan yakından hiçbir alakası olmayıp bilakis küfür kokan bir adet olduğu için hem dinimize, hem de özünü dinimizden alan örf ve adetlerimize tamamen zıttır.

Biz dini ve milli hasletleremize sahip çıkmaya çalışan Müslüman Türkler olarak, bizi yok etmeye yönelik kültürünün arkasından gidemeyiz. Onların ahlak, yaşam, moda ve gidişatları bizim için örnek ve ölçü olamaz. Hamd olsun ki biz Müslüman'ız ve özünü İslâm'dan almış olan milli kimliğimiz Türk'tür. Kimliğimiz, hayat tarzımız, ahlakımız bellidir.

Sevinçleriyle, üzüntüleriyle bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2019 yılına girmekte olduğumuz bu günlerde, bir yandan ömrümüzden bir yıl daha eksildiği için sevinmeli miyiz, yoksa ölüme bir adım daha attık diye bir burukluk için mi olmalıyız? Aslında yeni yıla, geçmiş günlerde yaşanmış tecrübelerden ders alarak gelecekte nasıl daha başarılı oluruz diye kendimizi sorgulayarak yaşanabilir bir çevreye kavuşmak için kendimize, ailemize ve topluma karşı olan sorumluluğumuzun bilincini arttırmanın gayreti ve yarın bizi ahirette karşılayacak olan güzel amellerimiz arttırmanın düşüncesi içersinde girmeliyiz.

İslam dini, temel kuralları itibariyle haram ve helal sınırlarını koyarken, insana faydalı olanları helal kabul etmiş, zararlı olan içki, kumar ve zina gibi şeyleri yasaklamıştır. Müslümanlar, yılbaşını, hem bu dünyada hem ahirette pişman olacağı haram davranışlardan kaçınarak geçirmesi gerekir.

Yılbaşı eğlenceleri tamamen bugünkü Batı kültüründen doğmuş bir gelenektir. Onun için yılbaşı ve Gayrı Müslimlerin diğer bayram günlerinde de onlara uymak gayesi ile onların yaptıklarını yapmak, o günlerde bayram niyetiyle çocuklara elbise almak ve yılbaşı niyetiyle pişirilen hindileri ve diğer yemekleri yemek caiz değildir. Bu hareketler büyük günahlara sebebiyet verdiğinden dolayı uzak durmamız gerekmektedir. Peygamberimiz (s.a.s.) "Kim, (düşüncede, yaşayışta, giyinişte) bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardan olur."

Yüce Mevlâ'mız Kur'an-ı Keriminde, İslâm mensuplarına şu ayeti bildirir:
"İyilik ve (Allah’ın yasaklarından) sakınma üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah’tan korkun; çünkü Allah’ın cezası çetindir." (Maide suresi: 2)

Geride bıraktığımız yılın muhasebesini yaparak yeni yılda daha başarılı olamak için insanlığa faydalı olacak yeni projeler üretmeliyiz. Bu çerçeve doğrultusunda geçen yılın inşallah hakkımızda hayırlı olduğunu temenni ederken, 2019 yılının da hepimiz için mutluluk, helal kazanç, huzur ve barış getirmesini Cenâb-ı Hak'tan niyâz ederim.

25 Aralık 2018 Salı 12:38