Anasayfa
19-12-2018
Ülke gündemi ve erken seçim tartışmaları
Ülke gündemi son günlerde erken seçime doğru meyletmeye başladı. Makedonya (FYROM) ile varılan Prespes anlaşmasının her iki ülke meclisinde de onaylanma tarihi yaklaştıkça erken seçim tartışması da alevlendi.

Başbakan Aleksis Çipras kamuoyundaki erken seçim söylentilerine bugüne kadar hep aynı şekilde yanıt verdi: “seçimler zamanında yapılacak yani eylül – ekim 2019’da gerçekleştirilecek.” Sık sık erken seçim çağrısı yapan başta ana muhalefet olmak üzere herkese aynı cevap verildi. Başbakanın bu açıklamasının karşısında da erken seçime heveslenenler daha ileriye gidemediler.

Ancak, Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorununu gidermek amacıyla varılan Prespes anlaşması süreci ilerledikçe durum da değişmeye başladı. Başta Amerika olmak üzere büyük güçlerin de baskısıyla ortaya çıkan Prespes anlaşması ilk önce Makedonya’da bazı sorunların yaşanmasına neden oldu. Sonuç itibarıyla komşu ülkede bu süreç devam ediyor ve ilerliyor. Anlaşmanın Makedonya meclisine gelmesi ve oylanması 15 Ocak gibi olacak. Başbakan Zoran Zaef muhalefetten de bazı milletvekillerinin desteğiyle bu anlaşmayı onaylatmak niyetinde. Hatta Prespes anlaşmasına olan desteği arttırmak ve ülkesi içinde anlaşmaya olan direnmeyi zayıflatmak için anlaşmanın “Makedon” kimliğini kabul ettirdiğini üstelik Yunanistan’daki Makedon azınlığına da kazanımlar getirdiğini açıkladı.

Zaef’in bu açıklamaları kendi ülkesinde olumlu bir hava yaratmış olabilir belki, ancak Yunanistan’da Prespes anlaşmasına olan muhalif ruhu kışkırttı. Bu açıklamalardan sonra sözkonusu anlaşmaya daha önce olumlu oy vereceği yönünde ifadeleri olan örneğin Potami partisi milletvekillerinin bir kısmının bu kararlarını gözden geçirdiklerine dair haberler yayınlandı. Komşu ülkeden yapılan açıklamaları fırsat bilen hükümetin aşırı milliyetçi ortağı ANEL partisinin lideri Panos Kammenos, anlaşma karşıtı görüşlerini bir kez daha ifade etme fırsatı yakaladı. Hatta anlaşma Yunan meclisine geldiğinde bakanlıktan istifa edeceğini ve partisine mensup bakanları da hükümetten çekeceğini bir kez daha yineledi. Gerçi Kammenos’un “hükümetten ayrılacağım” açıklamaları zincirine 13 Aralık Perşembe günü bir yenisi daha eklendi. Fakat ufak bir ayrıntıyla! Sabah yapılan açıklama, öğle saatlerinde bir ölçüde değiştirildi. Zira Kammenos, Larisa’da yaptığı açıklamada “Prespes anlaşması FYROM meclisine gelince bakanlıktan istifa edeceğim” dedi. Ancak birkaç saat sonra açıklamasını “Anlaşma Yunan meclisine gelince bakanlıktan istifa edeceğim” şeklinde değiştirdi. Anlaşılan istifanın zamanlaması konusunda Kammenos’un aklı hayli karışık.

Tabii Kammenos’un sadece “istifa” olayının yanısıra sorgulanan bir diğer meselesi daha var. Kendisi ve partisinin anlaşma onaylanmak üzere meclise gelince hükümetten ayrılacağı ancak hükümeti düşürmeyerek destek vermeye devam edeceğini açıkladı. Bu da doğal olarak bir çok soru işaretinin doğmasına neden oluyor. Yoğun bir şekilde karşı çıktığı ve meclise gelmemesi için uğraş vereceğini söylediği Prespes anlaşmasını hayata geçirmek isteyen Siriza’ya vermeye devam edeceği desteği nasıl açıklayacak? “Bunun mantığı ve tutarlılığı nerede?” diye soranlara nasıl bir cevap verecek.
İşte tüm bu parametreleri değerlendirince ve son günlerde hükümetin düşük gelir seviyesindeki vatandaşlara ve çiftçilere vereceğini açıkladığı sosyal yardım, tazminat ve yardım paralarını da dikkate alınca erken seçimin ayak seslerinin sanki pek uzakta olmadığı izlenimi doğuyor.

Siriza ve başbakan Çipras, hükümet ortağı Anel’in hükümetten ayrılmasına rağmen, diğer partilerden gelebilecek destek ile Prespes anlaşmasını Mart ayında meclisten geçirmek isteyebilir. Bu durumda ihtiyaç duyduğu 6 – 7 milletvekilini bulabilir. Ancak ondan sonra Eylül’e kadar olan altı aylık süreyi bir azınlık hükümeti gibi veya diğer partilerden gelebilecek “emanet” destek sayesinde götürebilir mi? Yoksa Mart – Nisan gibi erken seçime gider mi? Ya da Mayıs ayında yerel ve AP seçimleriyle birlikte milletvekili seçimlerini de yapar mı? Siriza yerel seçimlerde nasıl bir performans sergiler? O performans olası erken seçimi etkiler mi veya tetikler mi? Tüm bu ihtimalleri şimdiden kesin bir dille kestirmek hayli zor. Ancak ülke siyasi arenasında çok bilinmeyenli denklemin olduğu bir döneme girdiğimizi söylemek mümkün.

Fakat siyasi anlamda son derece ilginç bir yıl olacağı kesin.

19 Aralık 2018 Çarşamba 12:00