Anasayfa
09-04-2019
Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi
Bu yıl Mayıs ayı tam anlamıyla seçim ayı. 26 Mayıs’ta yapılacak belediye ve eyalet seçimlerinin yanısıra beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri de gerçekleştirilecek. Bu seçimlerde AB’ye üye ülkelerdeki Avrupa Birliği vatandaşları oy hakkına sahip. Ülkeler nüfuslarına göre Avrupa Parlamentosu’nda temsil ediliyor. Örneğin en büyük nüfusa sahip Almanya AP’ye 96 milletvekili seçerken ülkemiz Yunanistan 21 milletvekili seçiyor.

Avrupa Parlamentosu seçimleri vatandaşın yaşadığı sorunlarla ilgili olarak siyasi iktidara, ülkeye, hatta Avrupa’ya “mesaj” gönderdiği bir seçim yarışı oluyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hükümet veya yerel yöneticiler belirlenmiyor. Bu seçimde başbakanı, ülkenin meclisinde görev yapacak milletvekillerini veya belediye başkanlarıyla, eyalet başkanlarını seçmiyoruz. Hükümet veya yerel yöneticilerin belirlendiği bir seçim yarışı olmamasından kaynaklanan özellik nedeniyle bu seçimler ülke insanının mesaj verme, şikayetini bildirme ve “ben de buradayım” veya “şu beklentilerim ve taleplerim” var dediği bir seçim yarışı oluyor.

Vatandaşı olduğumuz Yunanistan 1981 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi. Bugüne kadar Yunanistan’da sekiz kez Avrupa Parlamentosu seçimleri yapıldı. İlk AP seçimi 1981 yılında gerçekleştirildi. Son AP seçimleri ise bundan beş yıl önce 2014 yılında yerel seçimlerle birlikte yapıldı.

BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI HEP GÖRMEZDEN GELİNDİ

Bugüne kadar yapılan AP seçimleri (2014 yılındaki hariç) liste usulüyle yapıldı. Son birkaç seçime kadar siyasi partiler, listelerine Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan aday almadılar. Son AP seçim yarışlarında ise azınlıktan da aday alan partiler, seçimlerin liste yöntemiyle yapıldığı dönemlerde bu adayları seçilecekleri yere koymadı. 2014 yılında başlayan uygulamayla ise AP adayları zait usulüyle seçilmeye başlandı. Ancak tüm ülkenin tek bölge ve tek oy pusulası yöntemiyle yapılan seçimlerde azınlığın siyasi partilerden Avrupa Parlamentosu milletvekili seçmesi neredeyse imkansız. Batı Trakya Türklerine sadece oy potansiyeli olarak bakan siyasi partilerin, Avrupa Parlamentosu’na azınlıktan milletvekili göndermek şöyle dursun, AP seçimlerinden sonra azınlığımızın, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği’nin bir parçası olduğu gerçeğini dahi unuttuğu aşikar. Azınlıktan “öylesine” birer aday alan siyasi partiler ne hikmetse seçimleri takip eden 5 yıl boyunca Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın sorunlarını, beklentilerini, örneğin geri kalmışlığını Avrupa Birliği’ne ve Avrupa Parlamentosu’na taşımayı “unutuyor” her nedense!

Bugüne kadar Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yıllanmış sorunlarına çözüm getirmesini beklediğimiz hükümetler ve bu hükümetleri kuran partilerin uygulamalarından sürekli hayal kırıklığına uğradığımız ne yazık ki şüphe götürmez bir gerçek. Klasik olacak ama bir kez daha sıralayalım; azınlık eğitimi, milli kimliğin inkarı, vakıflar, müftülük sorunu, 19. madde mağdurları, örgütlenme özgürlüğü gibi uzun yıllar çözüm bekleyen sorunların yanına, ekonomik kriz, ekonomik geri kalmışlık ve buna bağlı olarak sürekli artış gösteren büyük göç sorunu da eklendi. Azınlık gençleri, birer – ikişer yurtdışına gitmek için adeta sıra bekliyor. Ülkenin en yoksul bölgeler sıralamasında ilk sıradayız. En yüksek işsizlik rakamlarının olduğu bölgeyiz. Hele hele dağlık bölgede bir ferdi yurtdışında olmayan aile kalmadı. Çocuklar babasız büyümek zorunda. Anneler, hem babalık, hem annelik görevini yapmak zorundalar.

İşte tüm bu sorunları, çözümsüzlükleri, vurdumduymazlıkları, azınlığımızı dikkate almayan, Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu’nu ötekileştiren, hedef gösteren, tehdit olarak gören, iten ve izole eden, talep ve beklentileriyle ilgili isteklerine dahi cevap vermeyen anlayışa gereken tepkiyi vermek, yaşadığı devlete, devletin hükümetine, siyasi sistemine, ülkeyi yönetenlere, bu ülkenin kaderini elinde tutan siyasi partilere bir mesaj göndermek için Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi partisi olan Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi 26 Mayıs 2019 tarihinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor. Atina’ya bu mesajı gönderirken, aynı zamanda Avrupa’ya ve Avrupa Parlamentosu’na da “Avrupa’da biz de varız” diyerek, ekonomik ve sosyal anlamda geri bırakılmamıza dikkat çekerek bu duruma çözüm bulunması için çağrıda bulunacak siyasi mesajın gönderileceği bir seçim olacak 26 Mayıs AP seçimleri. Şimdiden hayırlı olsun…


9 Nisan 2019 Salı 11:11