Anasayfa
21-01-2020
Çocuğumuzun hayali arkadaşı
Bir çok ebeveyn, çocuğunun tek başına oynarken, yanında bir arkadaşı varmış gibi, onunla konuştuğunu söyleyerek endişeye kapılır. Ancak bu gayet normal bir durumdur. Hatta bu hayali arkadaşın bir adı bile vardır. Çocuk bazen “anne bizim karnımız acıktı” diye seslenebilir. “Siz kimsiniz” diye sorduğumuzda da gayet rahat, “görmüyormusun Ali ile ben, işte” diye cevap verebilir.

Hayali arkadaş, hayal ile gerçek arasındaki farkın çok belirgin olmadığı okul öncesi dönemde sık görülen bir durumdur. Çocuğun gelişiminde de önemli rol oynar. Yapılan araştırmalara göre hayali arkadaşı olan çocukların, zeki, yaratıcı ve hayal güçlerinin son derece gelişmiş olduğu tespit edilmiştir.

Çocuğun gelişiminde hayali arkadaşın pek çok faydaları vardır. Bu arkadaş çocuğun korkularını yenmesinde yardımcı olur. Onun problem çözme becerisini arttırır.

Çocuğun duygularını öğrenebilmek için, onun hayali arkadaşıyla olan konuşmalarını dinlemek iyi bir ipucudur. Özellikle aile içinde yaşanan sıkıntılı dönemlerde, anne – baba ayrılığı, yeni bir kardeşin gelişi, aile içinde yaşanan ölümler, sağlık problemleri, yeni bir eve taşınma, çocuğun yuvaya başlaması ya da okul değiştirmesi gibi olayların yaşandığı zamanlarda hayali arkadaşla oynanan oyunlar daha sıklaşabilir. Bu sayede çocuk iç sıkıntılarını dışarıya atarak rahatlamaya çalışmaktadır. Çocuğun hayali arkadaşıyla konuşmaları, ona hissettirmeden dinlendiğinde sıkıntılarını öğrenmek kolaylaşır. Çocuk bazen annenin yerine geçerek, annenin davranışlarını taklit eder, bağırır, azarlar. Ya da baba evde baskı uyguluyorsa, o da hayali arkadaşına aynı şekilde davranır. Ebeveyinler kendi davranışlarını bu şekilde izleyerek hatalarını anlayabilirler.
Aile çocuğa hiç bir zaman bu arkadaşıyla ilgili sorular sormamalıdır. Çünkü o zaman çocuk gizlemeye çalışıp tepki verebilir. Bu da çocuğun yaratıcılığına engel olabilir.

Ailenin bu konuda endişe duyması gereken durum ise, çocuğun başka arkadaşlarının olmaması ya da başka çocuklarla arkadaşlık kuramama durumudur. O zaman bunun sebeplerinin araştırılması gerekir. Zira, başka çocuklarla oynamak istemeyen, arkadaşları olmayan, tek başına kalmayı tercih eden çocuğun başka sorunları olabileceği düşünülerek, bir uzmandan yardım istemek daha doğru olacaktır.

6 yaşından sonra artık hayali arkadaşın devreden çıkması gerekir. Çocuk artık ilk okula başlamasıyla birlikte, yaşıtları ile daha fazla zaman geçirmenin ve oyun oynamanın daha eğlenceli olduğuna inanarak, hayali arkadaşını unutur. Ayrıca ilkokula başlamayla birlikte, çocuğun birçok sosyal ve spor faaliyetlerine katılması için aile çocuğu teşvik ederek bunu sağlamalıdır. Çünkü çocuğun gerek okulda derslerinde, gerekse arkadaşlık ilişkilerinde başarılı olabilmesi için sosyalleşebilmesi son derece önemlidir.

Çocuklarınızla aktiviteler eşliğinde, mutlu bir hafta geçirmenizi dilerim.

21 Ocak 2020 Salı 17:34