Anasayfa
03-12-2019
Çocuğumuzu ödüllendirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Çocuklarda istenmeyen davranışlar görüldüğünde, anne babalar genellikle hemen cezalandırma yolunu seçerler. Ancak iyi davranışlar sergilendiğinde nedense çocuk her zaman takdir görmez. Halbuki doğru olan, bebeklikten itibaren çocuğun doğru davranışlarının ödüllendirilmesidir.

Bebek, yaptığı her yeni hareket sonrası, annesinin yüzüne bakar. Eğer doğru bir harekette bulunmuşsa anne onu desteklemelidir. Eğer yanlış bir harekette bulunmuşsa, mesela ona zarar verebilecek bir eşyaya dokunmuşsa, kendisine zarar gelmemesi için anne kaşlarını çatarak ya da başını sallayarak bebeği uyaracaktır. Bunun sonucunda da bebek, yaptığı bu hareketin yanlış olduğunu anlayarak, bunu tekrarlamaktan vazgeçecektir. Biraz daha büyüdüğünde de yine anne babanın tepki ve davranışları, onun hareketlerinin şekillenmesine yol açar.

Çocuğu ödüllendirme şekli, çocuğun yaşı ve ailenin durumuna göre farklılıklar gösterir. En iyi ödüllendirme, duygusal ödüllendirmelerdir.
Aslında çocuğa hediye almak, en doğru ödüllendirme şekli gibi görünür. Ancak bu şekilde maddi ödüller zamanla çocukta doyumsuzluğa neden olabilir. Çocuk memnun ve mutlu olmamaya başlar. Dolayısıyla en sağlıklı ödül şekli anne babanın çocuğa sarılması, öpmesi, onun kendileri için ne kadar değerli olduğunu anlatan sevgi sözcükleridir. Çocuk anne babasının kendisini ne kadar çok sevdiklerini, onunla gurur duyduklarını söyledikçe ruhsal bir doyuma erişir. Özgüveni artar ve mutlu olur. Elbette çocuğa hediyeler de alınmalıdır, ancak bunlar daha seyrek olarak yapıldığında daha çok makbule geçer. Önemli olan çocuğa verilen sevgidir.

Nitekim, pek çok anne babadan çocuğa her istediği oyuncağı aldıklarını, yine de çocuğun daha fazlasını istediğini duyarız. Ona küçüklüğünden beri kontrolsüz ve sınırsız bir şekilde alınan hediyeler çocuğu doyumsuzluğa götürür. Her istediğini elde edebilen bir çocuk, doyumsuz bir yetişkin adayıdır, aynı zamanda. Dolayısıyla çocuklarımızı ödüllendirmemiz gerektiğinde, onları sevgiyle kucaklamamız çoğu zaman yeterli olabilecektir. Ancak, oyuncak alınacağı zaman da onun sosyal ve zihinsel gelişimine destek olabilecek özellikte, az sayıda oyuncak alınması yeterli olacaktır.

Çocuğu mutlu edebilecek diğer bir ödül şekli onun ailesiyle birlikte geçirebileceği keyifli saatlerdir. Bunlar, birlikte yemeye gitmek, sinema, tiyatro oyunları izlemek ve çeşitli bazı sosyal aktivitelerdir. Oyun parklarına gitmek, birlikte oyunlar oynamak çocuk için en güzel ve en keyif verici onu mutlu edebilecek ödüllendirme şekilleridir.

Çocuğumuza her zaman sevgimizi göstererek onunla iyi vakit geçirmeye çalışmak, anne babalar için önemli bir görevdir. Ancak çocuk doğru ve güzel şeyler yaptığında, ödülü hakettiğinde ona daha sıcak bir yaklaşım, kendisinin davranışlarının düzelmesi ve iyi yönde gelişebilmesi için dürtü olacaktır.

Çocuğun mutlu olabilmesi, özgüveninin gelişebilmesi ve başarılı bir birey olarak toplumda yer alabilmesi için kendisinden sevgimizi esirgememeliyiz. Ona ne kadar çok sevgimizi gösterebilirsek, o kadar başarılı ve mutlu bir birey olarak gelişmesini sağlarız. Unutmayalım ki çocuğumuz için en güzel ödül, ona sıklıkla söyleyeceğimiz “seni çok seviyoruz” cümlesidir.

Çocuklarınızla sevgi dolu bir hafta geçirmenizi diliyorum.

3 Aralık 2019 Salı 14:46