Anasayfa
03-03-2020
Çocuklarda konuşmanın geçikme nedenleri
Bebek doğduğunda anne baba en çok onun sesini duymayı bekler. Zmanla ilk kelimeleri duymak da büyük bir keyiftir. Ancak konuşma biraz geciktiğinde de hemen endişeler başlar.

Çocuk doğduğu andan itibaren sürkli bir psikomotor gelişim süreci içindedir. Konuşma da bu gelişimin bir parçası olduğu için, çocuğun kendini ifade edebilmesi her şeyden önce sinir sistemi, dil kasları, ağız, damak, dudak ve diş yapısının doğuştan normal olması, zeka ve öğrenme kapasitesinin normal seviyeye gelmesine bağlıdır. Bunlardan herhangi birinin eksikliği, çocuğun konuşmasını olumsuz etkileyerek geciktirecektir.

Çocuklar genellikle ilk 6 ayda heceler çıkartmaya başlarlar: ma – ma, ba – ba, da – da, gibi. 12 aydan itibaren ise kelimeler çıkmaya başlar: anne, baba, dede gibi. 18. aydan itibaren de cümle kurmaya başlarlar: anne gel, baba ver, gibi. Bu normal bir gelişim sürecidir. Ancak, bazı çocuklar daha erken ya da daha geç konuşabilirler. Bazen genetik faktörler de konuşmanın gecikmesinin bir nedeni olabilir, yani aileye çekim. Ancak çocuk yaşıtlarından çok geri kaldığında bir uzmana danışmakta fayda vardır. Zeka olarak yaşıtlarından geri olan çocuklar da yaşıtlarından daha geç konuşurlar. İşitme sorunu olan çocuklar da duymadıkları için konuşamazlar. Ayrıca kendisiyle pek ilgilenilmeyen, konuşulmayan ya da anne babası da pek konuşkan olmayan çocuklarda da bazen konuşma gecikebilir. Bir çok anne evde işlerini yapabilmek için çoğu zaman çocuğu televizyonun karşısına oturtup uzun süre bırakabilir. Bu durum çocuğun pasifleşmesine yol açar. Bu yüzden de ailelerin 4 yaşına kadar çocuklarını ekrandan uzak tutabilmesi son derece önemlidir. Aynı şey tablet, telefon için de geçerlidir. Bunun yerine çocukla daha fazla konuşmak, onunla karşılıklı sohbet etmek, ona sorular sormak, masallar anlatmak çok önemlidir. Mesela, anne günlük işlerini yaparken bir taraftan da yaptığı bazı işleri çocuğa anlatarak ona uyaranlar vermelidir. Bu durum çocuğa da haz verecektir.

Çocuğun konuşmasının gelişebilmesi için yaşıtlarıyla sık sık birlikte olması, oynaması faydalıdır. Çocuğun konuşmasını hızlandırmak için varolan sorunları çözdükten sonra yapılması gereken bazı temel görevler vardır:

Öncelikle çocuğa sevgi ve huzur dolu bir aile ortamı sunabilmek son derece önemlidir.

Onunla ilgilenip kendisini çok sevdiğimizi hissettirmeliyiz. Bebek anne karnındayken anne onunla konuşmaya başlamalı ve doğumdan sonra da bu konuşmalar devam etmelidir. Yeni doğmuş bebek için, annesinin sesini dinlemek çok rahatlatıcı ve güven vericidir. Anne ona yumuşak sesle konuşarak ninniler, şarkılar söylemeli, masallar anlatmalıdır.

Çocuk konuştukça konuşmasını beğendiğimizi ona hissettirilmeli ve konuşmaya devam etmesi için teşvik edilmelidir. Yanlış kelimeler kullandığında da ona gülmeden, hatasını yüzüne vurmadan kelimeleri düzeltmek son derece önemlidir. Çocuğun masallar, hikayeler anlatmasını isteyebiliriz. Bu şekilde çocuğun konuşması pekiştirilerek ona yardımcı olunabilir.

Bizler de çocuğumuza düzgün bir şekilde konuşarak örnek olmaya çalışmalıyız.

Çocuklarınızla bol sohbetli güzel bir hafta geçirmeniz dilekleriyle…



3 Mart 2020 Salı 16:00