Anasayfa
04-11-2019
Çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilmelidir?
Tuvalet eğitimi genelde 1,5-2 yaş arasında verilmektedir. Daha erken bir tuvalet eğitimi vermek veya geç kalmak, çocuklarda tuvalet alışkanlığı problemlerine yol açabilir. Bu döneme gelen çocuk, tuvalet eğitimine hazır olduğunun bazı işaretlerini verir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: Çocuk, 1-2 saat kuru kalabilir, tuvaletinin geldiğini farkeder ve ara sıra gündüz uykularından kuru kalkmaya başlar. Çocuk genel gelişim seviyesi olarak yaşına uygun seyir izliyorsa, bu eğitimi almaya hazır demektir.

Çocuğun tuvalet eğitimi başlangıçta lazımlık ile yapılırsa daha iyi olur. Bu durum, çocuğun tuvalete alışmasını kolaylaştırır. Çocuk, tuvaleti geldiğinin tahmin edildiği bir zamanda lazımlığa oturtulur. Tuvaletini yaptığında da ödüllendirilir. Bu konuda çok ısrarcı ve disiplinli olmamak gerekir. Zamanla çocuğun tuvalet alışkanlığı düzene girecektir. Uygun yönlendirme ile olayı zamana bırakmak gerekir.

Çok titiz, aşırı katı uygulamalar, çocukların anneye öfke duymalarına, öz güvenlerini kaybetmelerine sebep olabilir. Sürekli bez bağlamak ve çocuğun yaşına uygun davranmamak (bebeksi davranışlarını desteklemek) da tuvalet alışkanlığının gecikmesine neden olabilir. Aynı zamanda bedensel ve genetik etkileri de unutmamak gerekir. Belli bir yaşa, 5 yaş gibi, gelindiği halde, çabalara rağmen hala bu alışkanlığın kazanılmamış olması durumunda ise bir uzmana başvurmak gerekir. Çünkü bu yaştan sonra altı ıslatma problemi tedavi edilmelidir.

Bazı anneler, çocukları büyüdüğü halde bez bağlamaya devam ederek çocuğun tuvalet eğitimini geciktirirler. Çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanması için böyle bir uygulama sakıncalıdır.
Çocuğun lazımlığa tuvaletini yaptığında uygun bir ödüllendirme yerinde olur: Aferin, akıllı çocuk, temiz çocuk gibi sözler veya başını okşama, öpme, kucaklama gibi ödüller.

Tuvalet eğitimini bir pazarlık ve bir işkence haline getirmemek gerekir.

Yukarıda sayılanları yaptıktan sonra, hala çocuk bu alışkanlığı kazanmamışsa, 2-3 ay eğitime ara verip, hazır olunca yeniden başlamak uygun olur.

Kardeş doğumu, aşırı ilgilenme ya da çocuğa az vakit ayırma, ilgilenmeme gibi stres oluşturabilecek etkenler, tuvalet alışkanlığının kazanılmasını olumsuz etkiler. Bunlara dikkat ederek ve çocuğumuza her zaman olduğu gibi bu süreçte de sevgiyle yaklaşarak bunu başarmaya çalışmalıyız. Çocuğa bağırmak ya da onu cazalandırmak yapılabilecek en büyük yanlıştır.

Segiyle geçireceğiniz bir hafta dilerim.

4 Kasım 2019 Pazartesi 15:36