Anasayfa
07-04-2015
Tatilde kitap okuyalım
Okulların iki haftalık tatil süresinde çocuklarımızı kitap okumaya teşvik ederek, onları aynı zamanda bilgisayardan uzak tutabilmek çok faydalı olacaktır.

Bir çocuk ne kadar çok okursa, bilgisi ve genel kültürü de o kadar fazla gelişecektir. Bu da çocuğumuzun kişilik ve özgüveninin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ne yazık ki azınlığımız fertlerinde, gözlemlediğim kadarıyla okuma alışkanlığının pek olmaması çocuklarımızın da kitap okumayı pek sevmemesine neden olmaktadır. Çünkü çocuklar, genellikle aileyi örnek aldıkları için, öncelikle biz büyükler, kitap, gazete, dergi okuyarak onlara örnek olabilmeliyiz. Her eve haftada bir kaç kere gazete ve derginin girebilmesi çocuğun okumayı sevmesi ve okumaya teşvik edilmesi için çok fayda sağlayacaktır.

Ayrıca anne babanın her zaman okudukları bir kitabın olması ve bu kitabın oturma odalarında çocuğun gözü önünde bulunması bile onun kitaba olan ilgisini arttıracaktır. Bilgili ve kültürlü çocuklar yetiştirebilmek için bu tür ayrıntılara özen göstermek son derece önemlidir. Çünkü toplumumuzun sosyo kültürel gelişimi için “okumak” en önemli faktörlerden biridir. Bilinçli, güçlü bir azınlık toplumu olabilmek için bilgi ve genel kültürümüzü geliştirebilmek gerekir. Bilgili bir toplum özügüveni gelişmiş, haklarını savunabilen bir toplumdur. Dolayısıyla da çocuklarımızı okumaya alıştırmak başlıca görevimiz olmalıdır. Çocuklarımızın kitaba ilgi göstermelerini sağlayabilmek için, öncelikle onların yaşını göz önünde bulundurarak kitap seçilmelidir. Ayrıca çocuğun ilgi alanı da kitap seçmemiz için bilmemiz gereken bir ayrıntıdır.

Çocukların hangi yaşlarda ne tür kitaplardan hoşlandıklarını anlamak için bazı araştırmalar yapılmıştır. İlkokul çocuklarının, daha çok şaşırtıcı olaylarla ilgili, hayvanları konu alan, başka çocukların yaşamlarını anlatan kitapları sevdikleri ortaya çıkmıştır. İlkokulun ilk yıllarında daha çok hayvanların konu edildiği, komik kitaplar tercih edilirken, son sınıflara doğru, serüven romanları ve spor konulu kitaplar tercih edilmektedir. Kızlar erkeklerden farklı olarak daha çok aileyi konu alan, ya da romantik konuları içeren kitapları tercih etmektedirler.

Anne babalar çocuklarına kitap alacakları zaman ya onu da beraberlerinde götürmeli, ya da ilgisini çekebilecek konuları iyi bilmelidirler. Azınlığımız çocuklarının dil gelişimi ve düzgün bir Türkçe konuşabilmeleri için, doğru bir dille yazılmış hikaye, roman ve şiirler okumaları çok önemlidir. Çocuklarımızın anadilimizi iyi kullanabilmeleri için ilkokuldan itibaren masal kitaplarıyla başlayıp, sınıfları büyüdükçe hikaye ve romanlara geçmeleri gerekir. Çünkü dilin gelişimi için okumak şarttır.

Her çocuğun daha okumaya başlamadan bir “başucu kitabı” olmalıdır. Bu okul öncesinde resimli bir kitap, ilkokul döneminden itibaren de masal, hikaye, roman şeklinde devam edebilmelidir. Ancak aynı şey anne babada da olmalıdır. Bu başucu kitapları okumak için iyi bir teşvik yöntemidir. Çünkü çocuğumuza kitap okumayı aşılayabilmek için biz büyükler de onunla birlikte okumalıyız. Onun dil gelişimine katkı sağlayabilmesi için, okuduğu kitabı bize anlatmasını isteyerek kendisiyle kitabın konusu ve kahramanlarıyla ilgili tartışmalar yapabiliriz. Anlamını bilmediği kelimeleri öğrenebilmesi için de sözlüğe bakmasını tavsiye ederek onu araştırmacılığa da yönlendirebiliriz. Ayrıca çocuklarımıza azınlığımızın tarihi ile ilgili kitapları araştırıp okumalarını tavsiye ederek, onların kendi kültürünü ve özünü tanımalarına yardımcı olabiliriz.

Ailelerin yanısıra, öğretmenlerin de çocukların okumayı sevmesi, okuma alışkanlığı kazanabilmeleri için, tatillerde kitap tavsiyelerinde bulunarak, bunları okuyup özetlemelerini istemeleri çocuklara fayda sağlayacaktır.

Son olarak, çocuklarımızı bilgisayarın sanal dünyasından uzaklaştırıp, kitap okumaya yönlendirebilmek için çaba göstermek, her anne babanın görevi olduğu kanaatindeyim. İyi tatiller dilekleriyle.

7 Nisan 2015 Salı 22:22