Anasayfa
06-06-2015
Çocuğun hayali arkadaşı
Bir çok aile çocuğunun tek başına oynarken yanında bir arkadaşı varmış gibi onunla konuştuğuna tanık olmuştur. Hatta bu hayali arkadaşın çoğu zaman bir adı bile vardır. Gezmeye giderken “Anne arkadaşım Zeynep de bizimle gelebilir mi?” gibi sorular da, bu hayali arkadaşın çocuk için ne kadar çok değerli olduğunun bir göstergesidir. Bu görünmez arkadaşların yanısıra, çocuklar bazen oyuncaklarını da, mesela bir bebek ya da bir ayıcık, hayali arkadaş olarak görebilirler.

Hayali arkadaş çocuğun gelişiminde önemli rol oynar. 3-5 yaş arasında görülür. Yapılan araştırmalara göre, hayali arkadaşı olan çocukların, zeki, yaratıcı ve hayal güçlerinin son derece gelişmiş olduğu tespit edilmiştir.

Çocuğun gelişiminde hayali arkadaşın pek çok faydaları vardır. Bu arkadaş, çocuğun korkularını yenmesinde yardımcı olur. Onun problem çözme becerisini arttırır. Çocuğun duygularını öğrenebilmek için onun hayali arkadaşıyla olan konuşmalarını dinlemek iyi bir ipucudur. Özellikle aile içinde yaşanan sıkıntılı dönemlerde, anne-baba ayrılığı, yeni bir kardeşin gelişi, aile içinde yaşanan ölümler, sağlık problemleri, yeni bir eve taşınma, çocuğun yuvaya başlaması ya da yuva değiştirme gibi olayların ortaya çıktığı zamanlarda hayali arkadaşla oynanan oyunlar daha sıklaşır. Bu sayede çocuk, iç sıkıntılarını dışarı atarak rahatlamaya çalışır. Çocuğun hayali arkadaşlarıyla konuşmaları ona hissettirmeden dinlendiğinde, onun sorun ve sıkıntılarını öğrenmek kolaylaşır.

Çocuk bazen annenin yerine geçerek, arkadaşına annesinin ona davrandığı gibi davranır, bağırır, azarlar. Ya da baba evde baskı uyguluyorsa, o da hayali arkadaşına aynı şekilde davranır. Anne baba kendi davranışlarını çocuğun davranışlarında görerek hatalarını anlayarak düzeltebilirler.

Aile çocuğa hiç bir zaman çocuğa bu hayali arkadaşıyla ilgili sorular sormamalıdır. Çünkü çocuk bunu gizleyecek ve arkadaşıyla fısıltıyla konuşmaya başlayacaktır. Bu da çocuğun yaratıcılığına mani olacaktır. Ailenin bu arkadaş konusunda endişe etmeleri gereken durum ise, çocuğun başka arkadaşlarının olmaması ve diğer çocuklarla arkadaşlık kuramaması durumudur. O zaman da bunun sebeplerinin araştırılması gerekir. Çünkü başka çocuklarla oynamak istemeyen, arkadaşları olmayan çocuğun başka bir sorunu olabileceği düşünülerek, bir uzmandan yardım istemek daha doğru olacaktır. 5 yaşından sonra da, artık hayali arkadaşın devreden çıkması gerekir. Çünkü çocuk, artık okula başlamayla birlikte, yaşıtları ile zaman geçirmenin ve oyun oynamanın daha eğlenceli olduğuna inanarak, hayali arkadaşını unutur. Zaten çocuk, okula başladıktan sonra, anne baba çocuğu arkadaşlarının doğum günlerine, çocuk tiyatroları ve sinema filmlerine, sosyal sportif faaliyetlere ve çocuğun yaşıtlarının bulunduğu çeşitli ortamlara, etkinliklere götürerek onun sosyalleşmesine katkıda bulunmak için çaba göstermelidir. Çünkü çocuk sosyalleşerek gerek okulda gerekse arkadaşlık ilişkilerinde başarılı olabilecektir.

6 Haziran 2015 Cumartesi 18:28