Anasayfa
14-03-2015
Yılbaşı tatilinde çocuklarımızla neler paylaşabiliriz?
Okulların tatile girmesiyle birlikte, özellikle anneleri “Bu süre nasıl geçer, onu nasıl oyalayabilirim.” endişesi sarar. Oysa ki tatiller, çocuklarımızla bir çok şeyi paylaşabileceğimiz zamanlardır. Öncelikle tatilin başlamasıyla beraber, çocuklarla ortak bir program hazırlamak çok faydalı olacaktır. Sabah kahvaltısından itibaren, onunla mutlu, verimli bir güne başlanabilir. Kahvaltıda, birlikte çeşitli tostlar, hamur işleri, meyveli sütler hazırlamak, çocuğun yaratıcılığına da katkı sağlayacaktır.
Genellikle çalışan anneler için tatiller daha sıkıntılıdır. Çünkü onlar çocuklarını bırakabilecekleri bir yer arayışına girerler. Kendileri çocukla birlikte olamayacakları için de hüzün ve suçluluk hissederler. Fakat çocuğu, tatil süresince bir kaç kez, eğer uygunsa, çalıştıkları yere bir iki saatliğine götürebilmeleri, onun da annenin çalıştığı ortamı görüp tanıması, çocuğa güven verecektir. Bu güven duygusu, çocuğun anneye daha anlayışla yaklaşmasına yardımcı olacaktır. “Annem ne kadar güçlü, ne güzel bir işi var” diye düşünerek onunla gurur duyup, onu örnek alacaktır. Çalışma saatleri dışında da çocukla alış verişe gitmek, ona kitaplar, eğitici oyuncaklar almak, tiyatro ve sinemaya gitmek, çocuğa büyük bir haz verecektir.
Tatillerde genellikle çocuklara, zayıf olduğu derslere çalışarak, notlarını yükseltmesi gerektiği söylenip baskı yapılır. Çocuk bu durumdan pek hoşlanmaz. Dolayısıyla da ders çalışmak istemediğini, tatilde oyun oynama hakkına sahip olduğunu söyleyerek isyan eder. Böylelikle de bir çocuk-aile gerginliği yaşanır. Elbette ki çocuğun tatilde, ders çalışması için de bir zaman ayrılabilir, ancak okullar kapanır kapanmaz evde, defter kitapları açılması, karnedeki zayıfların ikide bir çocuğun yüzüne vurulması, çocukta haklı olarak bir takım tepkilere yol açacaktır. Bunun için de, öncelikle çocuğa arkadaşlarıyla oynayabilmesi için bol zaman verilmelidir. Oyun dışında yapılabilecek bir program doğrultusunda, ders çalışma saati, televizyon, bilgisayar saati ve kitap okuma saatleri ayarlanabilir. Tatillerde çocuğa, sınırsız televizyon ve bilgisayar serbestliği verilmesi, onun buna alışmasına ve okullar açıldığında uyumsuzluk yaşanmasına neden olacaktır. Bildiğim kadarıyla ailelerde en büyük sorun genellikle televizyon ve bilgisayar zamanlaması olmaktadır. “Ben başedemiyorum, saatlerce bilgisayarın ve televizyonun başından alamıyorum” diyen ailelere de kesinlikle katılmıyorum. Onlar bunların verdikleri zararlara gerçekten inandıkları zaman çocuğu da bundan vazgeçirmelerinin hiç de zor olmayacağı kanaatindeyim.
Tatilde ailece yapılabilecek faaliyetler, çocuğun psikososyal gelişimi için çok önemlidir. Alış verişler, evde yapılabilecek ufak tefek tamir işleri, sinemaya, tiyatroya gitmek, çocuğa büyük fayda sağlayacaktır.
Tatillerde çocuğun kitap okumasına da özen göstermek gerekir. Tatil boyunca okuyacağı kitapları seçmesinde yardımcı olunmalıdır. Okuduğu kitapları bizimle ya da arkadaşlarıyla paylaşması, tartışması onun zeka ve dil gelişimine katkı sağlayacaktır. Ayrıca genel kültürünün gelişmesi için de kitap, ansiklopedi, çeşitli çocuk dergileri okuması çok önemlidir.
Çok sevdiğimiz çocuklarımıza iyi bir gelecek sunmak istiyorsak, onlara her zaman yakın olmaya çalışarak, güvenlerini kazanarak, iyi bir eğitim almalarını sağlayarak destek olmalıyız.
Keyifli, mutlu bir tatil geçirmeniz dilekleriyle.

14 Mart 2015 Cumartesi 22:32