01-09-2015
Çocuğumuza okuma alışkanlığı kazandıralım
Kitap çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir uyarıcıdır. Bunun için de anne baba olarak çocuğumuzun bebekliğinden itibaren ona kitap okumak bizim görevimiz olmalıdır.
Çocuğumuzun duygusal gelişiminde sevgi, şefkat ve güven sözcükleri çok önemlidir. Bu nedenle de çocuklar kendilerine sevgi ve güven ileten kitaplara büyük ilgi duyarlar. Anne ve babanın bunu temel alarak çocuklarına okuyacakları kitapları seçmeleri gerekir.
2 yaşından başlayarak çocuklara resimli kitaplardaki hayvanları, eşyaları anlatarak, çocuğun kitapla tanışmasını sağlayabiliriz. Bu kitapçıklar onun kelime hazinesinin gelişmesinde çok faydalı olacaktır. Çocuğumuza ne kadar çok konuşur ve okursak, ona ne kadar çok şey anlatırsak, o da o kadar erken ve düzgün konuşacaktır.
3-4 yaşlarındaki çocuklar, kendilerine resimli öykü kitaplarının okunmasını isterler. Bu kitaplardaki hayali kahramanlarla kendilerini özdeşleştirirler. Bunun için de dikkat etmemiz gereken, bu öykü kahramalarının çocuğumuza iyi örnek olabilecek özelliklerde olmasıdır. Yani kitap seçerken, şiddet ve korku içeren kitaplar seçmekten kaçınmalıyız. Sevgi ve güveni öğreten kitapları tercih etmeliyiz.
Her gün belirli saatlerde çocuğumuza bu kitaplardan okuyarak, onun kitapla tanışmasını sağlayabiliriz. Kendimiz okuduktan sonra da, çocuğumuzdan bize anladıklarını anlatmasını isteyebiliriz. Çocuğumuz okuduklarımız dışında şeyler de katarak anlatacaktır. Bu durumda onu eleştirmek yanlıştır. Çünkü bu durum onun gelişiminin bir parçasıdır ve onun kendi hayal dünyasını yansıtmaktadır. Önemli olan çocuğun, olayları anlatırken kullanacağı kelime sayısı ve konuşmasındaki akıcılıktır.
6-7 yaşlarında çocuk daha çok doğa, hayvan ve çocuk konulu öyküleri tercih eder. 6 yaşındaki çocuk, yatağa yatarken yarım saat kendisine kitap okunmasını ya da kendisinin okumasını ister. Bu dönem, çocuğun okumaya karşı ilgisinin pekiştirilmesi açısından en uygun dönemdir.
10-12 yaşalarından sonra çocuklar, kitap konusunda kendi tercihlerini yapmaya başlarlar. Erkekler genellikle spor, bilim, macera kitapları seçerken, kızlar romantik, duygusal öykü ve şiir kitaplarını seçerler.
Çevremde gözlemlediğim kadarıyla çocuk ve gençlerimizin okumaya karşı çok ilgili olmadıkları dikkatimi çekmekte! Ancak bunu aşmak yine kendi elimizde olduğu için, anne baba olarak iyi örnek teşkil edebilmek için her zaman önümüzde bir kitap olmasına dikkat etmemiz gerekir. Hem kendimiz okuyarak, hem de daha okumayı öğrenememiş olan küçük çocuklarımıza da sürekli kitap okuyarak, buna öncülük etmemiz son derece önemlidir. Gerek kendimizin gerekse çocuklarımızın dil gelişimi açısından kitap okumak ve okutmak büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca dernek ve birliklerimizin kütüphanelerindeki ansiklopedi ve kitaplardan faydalanmaları için çocuklarımızı teşvik edebilir ve hatta birlikte gidip kitap seçiminde bulunabiliriz.
Kitap okumak bireylerin, dolayısıyla da toplumların gelişimini sağlayarak, bakış açılarının da çeşitliliğine yol açar. Bol kitap okumalı ve okutmalı günler...