21-12-2015
Çocuklarımızla verimli bir tatil geçirebiliriz
Okulların tatile gireceği şu günlerde, çocuklarımız için verimli bir program hazırlayabilmek çok önemlidir. Zira, çocuklar evdeki zamanlarını bilgisayar oyunları ve televizyon seyrederek geçirmek isteyeceklerdir. Bunu önleyebilmek için de çocukla birlikte hazırlanacak ortak bir program çok faydalı olacaktır.
Sabah kahvaltısından itibaren onunla mutlu bir güne başlanabilir. Kahvaltıda, birlikte çeşitli tostlar, hamur işleri, meyveli sütler hazırlamak çocuğun yaratıcılığının gelişmesine de katkı sağlayacaktır.
Genellikle çalışan anneler için tatiller daha sıkıntılıdır. Çünkü onlar çocuklarını bırakabilecek bir yer arayışına girerler. Kendileri çocukla birlikte olamayacakları için de hüzün ve suçluluk hissederler. Fakat çocuğu, tatil süresince bir kaç kez, eğer uygunsa, çalıştıkları yere bir iki saatliğine götürebilmeleri, onun da annenin çalıştığı ortamı görüp tanıması, çocuğa güven verecektir. Bu güven duygusu, çocuğun anneye daha anlayışla yaklaşmasına yardımcı olacaktır. “Annem ne kadar güçlü, ne güzel bir işi var” diye düşünerek, onunla gurur duyup kendisini örnek alacaktır. Çalışma saatleri dışında da çocukla alışverişe gitmek, ona kitaplar, eğitici oyuncaklar almak, tiyatro ve sinemaya gitmek, çocuğa büyük haz verecektir.
Tatillerde genellikle çocuklara zayıf olduğu derslere çalışarak notlarını yükseltmesi gerektiği söylenerek baskı yapılır. Çocuk bu durumdan pek hoşlanmaz. Dolayısıyla da ders çalışmak istemediğini, tatilde oyun oynama hakkının olduğunu söyleyerek isyan eder. Böylelikle de çocuk-aile gerginliği yaşanır. Elbette ki çocuğun tatilde ders çalışması için de bir zaman dilimi ayrılabilir, ancak, okul kapanır kapanmaz evde, defter, kitapların açılması, karnedeki zayıfların çocuğun yüzüne vurulması, çocukta haklı olarak bir takım tepkilere neden olacaktır. Bunun için de, öncelikle çocuğa arkadaşlarıyla oyun oynayabilmesi için bol zaman verilmelidir. Oyun dışında yapılabilecek bir program doğrultusunda, ders çalışma saati, televizyon-bilgisayar saati ve kitap okuma saatleri ayarlanabilir. Tatillerde çocuğa sınırsız televizyon ve bilgisayar serbestliği verilmesi, onun buna alışmasına ve okul açıldığında uyumsuzluk yaşamasına neden olacaktır.
Bildiğim kadarıyla ailelerde genellikle en büyük sorun televizyon ve bilgisayar zamanlaması olmaktadır. “Ben başedemiyorum, saatlerce televizyon ve bilgisayarın karşısında oturuyor” diyen ailelere de ne yazık ki katılmıyorum. Çünkü bunların çocuklarına verdiği zararı gerçekten algılayabildikleri zaman vazgeçirmeleri de hiç zor olmayacağı kanaatindeyim.
Tatilde ailece yapılabilecek sosyo-kültürel faaliyetler, çocuğun psikososyal gelişimi için çok önemlidir. Alışverişler, evde yapılabilecek ufak tefek tamir işleri, zeka geliştirici oyunlar, sinema ve tiyatro gösterileri, çocuğa büyük fayda sağlayacaktır.
Tatillerde çocuğun kitap okumasına da özen göstermek gerekir. Tatil boyunca yaşına göre okuyabileceği kitapları seçmesinde yardımcı olunmalıdır. Okuduğu kitapları bizimle ya da arkadaşlarıyla paylaşması, tartışması onun zihinsel ve dil gelişimine katkı sağlayacaktır. Ayrıca genel kültürünün gelişmesi için de kitap, ansiklopedi, çeşitli çocuk dergileri okuması sadece tatilde değil her zaman çocuğumuz için alışkanlık haline getirilebilmelidir.
Çok sevdiğimiz çocuklarımıza iyi bir gelecek sunmak istiyorsak, onların doğru, bilgili, kültürlü yetişebilmeleri için çaba göstermeliyiz. İyi bir eğitim alabilmeleri için de anne babaların özverilerde bulunarak bunu becerebilmeleri çok önemlidir. Özellikle de bizim gibi azınlık toplumlarında iyi bir eğitim alabilmek toplumumuzun gelişimi açısından da son derece önem taşımaktadır.
Keyifli ve verimli bir tatil geçirmenizi dilerim.
21 Aralık 2015 Pazartesi 14:08